Σώστε τα ψηφιδωτά του Αγίου Ευλαλίου

ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Την προστασία των αρχαίων ψηφιδωτών γύρω από το εκκλησάκι του Αγίου Ευλαλίου στην παραλία του κατεχόμενου Καραβά, δίπλα στη Βυζαντινή Μονή Αχειροποιήτου, ζητά με ανακοίνωσή της η Ιστορική και Θρησκευτική Κίνηση «Άγιος Φανούριος Κερύνειας» που υπογράφει ο Κλεάνθης Ερωτοκρίτου. Αναφέρονται τα εξής, που αναμένεται να ληφθούν υπόψη από τη δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά: «Μετά το πέρας της εκδήλωσης στις 27 Αυγούστου 2019 στην ιστορική και καθαγιασμένη  σπηλιά του αγαπημένου Αγίου Φανουρίου στις κατεχόμενες ακρογιαλιές του Αγίου Γεωργίου Κερύνειας, οι προσκυνητές με μεγάλο ενδιαφέρον επισκέφθηκαν για πρώτη φορά τη Βυζαντινή Μονή Αχειροποιήτου, που τώρα είναι στρατόπεδο των εισβολέων και το εκκλησάκι του Αγίου Ευλαλίου στον κατεχόμενο Καραβά. Η μεγάλη τους έκπληξη ήταν όταν  αντίκρισαν στο προαύλιο  του Αγίου Ευλαβίου μισοκαλυμμένα από χώμα και πέτρες τα ψηφιδωτά που βρίσκονται γύρω από την εκκλησία, τα οποία είναι ανεκτίμητης αξίας. Τα ψηφιδωτά είναι απροστάτευτά και εκτεθειμένα ώστε πάνω σε αυτά κυκλοφορούν ανενόχλητα μικρά και μεγάλα αυτοκίνητα, περιλαμβανομένων, πιθανόν, των στρατιωτικών αυτοκινήτων από το διπλανό στρατόπεδο των κατακτητών, προκαλώντας ανεπανόρθωτες ζημιές και καταστροφές, εξαφανίζοντας τον μακραίωνο πολιτισμό μας. Επιβάλλεται η άμεση προστασία των  ψηφιδωτών, με πρώτη κίνηση,  τον αποκλεισμό τον οχημάτων στο  προαύλιο χώρο του Αγίου Ευλαλίου. Δεν είναι δίκαιο στις ελεύθερες περιοχές να σεβόμαστε και συντηρούμε τα τζαμιά και τα θρησκευτικά μουσουλμανικά μνημεία, ενώ αντίθετα, όπως καθημερινά αποδεικνύεται, στα κατεχόμενα μέρη της Κύπρου, χιλιάδες χριστιανικές εκκλησίες και παρεκκλήσια ξεγυμνώθηκαν από τα εικονίσματα και τα ιερά σκεύη, μετατράπηκαν σε τζαμιά, στάβλους, χοροδιδασκαλεία και έχουν αφεθεί στη φθορά του χρόνου. Αυτή η άνιση και άδικη κατάσταση μας λυπεί ιδιαίτερα, αφού υποδείχνει ότι δεν είμαστε ισότιμοι πολίτες με τους πολίτες των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Να αναφέρουμε ότι συμπτωματικά σήμερα Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019 πραγματοποιείται η τελετή παράδοσης  της συντηρημένης εκκλησίας του Αγίου Φίλωνα στην Καρπασία, καθώς και των συντηρημένων ψηφιδωτών στην παλαιοχριστιανική βασιλική της Αγίας Τριάδας, στην παρουσία υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τον Ελληνοκύπριο Επικεφαλής της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά Τάκη Χατζηδημητρίου.

Ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης στον προαύλιο χώρο της μικρής εκκλησίας με τα ασυντήρητα ψηφιδωτά. Στο βάθος διακρίνεται η Βυζαντινή Μονή Αχεροποιήτου που σήμερα είναι μέρος στρατοπέδου του κατοχικού στρατού.

Φώτο: Το εκκλησάκι του Αγίου Ευλαλίου.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Ιάκωβος Χατζησταύρου