Στα Κατεχόμενα κάνουν αναφορά στο “Μαρί” μετά τις εκρήξεις στην Κερύνεια (Φωτος)

Μονοπωλεί τα πρωτοσέλιδα των τ/κ εφημερίδων η χθεσινή έκρηξη και το τι επακολούθησε στην περιοχή του Άγιου Επίκτητου και της Κλεπίνης στην κατεχόμενη Κερύνεια, με πολλές φωτογραφίες που απεικονίζουν τις υλικές ζημιές αλλά και τους περίοικους, κατοίκους και τουρίστες που ξημερώθηκαν στους δρόμους και τις παραλίες. Αρκετές είναι και οι ειδήσεις από το «αστυνομικό» ρεπορτάζ.

H «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «Η 11η Σεπτεμβρίου της Κύπρου» συγκρίνει τη χθεσινή έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών με τις εκρήξεις στους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης το 2001 και προτρέπει τους αναγνώστες εάν βρουν εκρηκτικό υλικό να μην το ακουμπήσουν. Αναφέρει ότι πολλοί τουρίστες που έμεναν στο ξενοδοχείο Ακαπούλκο αλλά και κάτοικοι της περιοχής ξενύχτησαν έξω, στην παραλία και στους δρόμους. Δημοσιεύει επίσης φωτογραφίες από υλικές ζημιές, κυρίως σπασμένα τζάμια και ζημιές σε οροφές ή μπαλκονόπορτες του ξενοδοχείου Ακαπούλκο.

Η «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Έκκληση για κοινωνική συστράτευση» γράφει ότι η έκρηξη και η φωτιά χθες στον Άγιο Επίκτητο Κερύνειας έχει ανοίξει τον κύκλο συζητήσεων για μετακίνηση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων από κατοικημένες περιοχές. Αναφέρεται επίσης στις δηλώσεις Τατάρ ότι δεν υπάρχει στοιχείο σαμποτάζ, την προειδοποίηση των Τ/κ οργανωμένων γιατρών για επικίνδυνα χημικά στοιχεία των πυρομαχικών και τις αποφάσεις που έλαβε το κέντρο διαχείρισης κρίσεων. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο γνωστός γιατρός Μουφίτ Γιενέν, γνωστός στον τομέα της γυναικολογικής ογκολογίας, έγινε αρχίατρος στο «πανεπιστημιακό» νοσοκομείο εγγύς Ανατολή.

Η «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «Ωρολογιακή βόμβα» γράφει ότι και στις δύο πλευρές η φύλαξη πυρομαχικών είναι πρόβλημα και αναφέρει ότι στο Μαρί η έκρηξη είχε γίνει λόγω της έκθεσης των υλικών στον ήλιο, στον Άγιο Επίκτητο όμως ήταν κάτω από το έδαφος και πάλι έγινε η έκρηξη. Σημειώνει την έκκληση προς το κοινό να μην έρχεται σε επαφή με θραύσματα πυρομαχικών που έχουν εκτοξευτεί από την έκρηξη στην γύρω περιοχή. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η «κεντρική τράπεζα» ακολουθώντας την ΚΤ της Τουρκίας μείωσε το επιτόκιο από 13,5% σε 10%.

Η «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Μεγάλος φόβος, πανικός και καταστροφή» γράφει ότι οι υλικές ζημιές είναι κυρίως σπασμένα τζάμια σε όλα τα γειτονικά στην αποθήκη κτίρια και πως σημειώθηκαν 12 τραυματισμοί, όχι σοβαροί, κάποιοι από αυτούς ήταν τουρίστες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ενώπιον του «δικαστηρίου» 75χρονος που κακοποιούσε για 3 μήνες 13χρονο κορίτσι επικαλέστηκε ότι τον κυρίευσε ο σατανάς και έκανε πράξεις που δεν ήθελε. Αλλού γράφει ότι άνδρας που επρόκειτο να καταδικαστεί για βιασμό τριών νεαρών γυναικών που γνώρισε μέσω διαδικτύου, δραπέτευσε χθες από το «δικαστήριο», αλλά συνελήφθη πολύ σύντομα.

Η «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Δεξιά αριστερά πυρομαχικά» αναφέρεται σε μαρτυρίες ανθρώπων που δήλωσαν ότι νόμιζαν πως γίνονταν επίθεση και έτρεξαν στη θάλασσα για να γλυτώσουν, σημειώνοντας ότι σε μια χώρα με «κατάπαυση πυρός» στο φως ήρθε άλλη μια καταστροφή και παραθέτει τις εκρήξεις που οφείλονται σε στρατιωτικό υλικό ξεκινώντας από το Μαρί το 2011 μέχρι και τώρα.

ΚΥΠΕ