«Στο κόκκινο» η ένταση στην Μ. Ανατολή – H Τεχεράνη είναι προετοιμασμένη για ολοκληρωτικό πόλεμο με τις ΗΠΑ

Το Ιράν συνέλαβε πλοίο με καύσιμα που κατευθυνόταν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Σύμφωνα με Ιρανικά ΜΜΕ οι Φρουροί της Επανάστασης συνέλαβαν πλοίο που μετέφερε 250.000 λίτρα καυσίμων.

Όλα αυτά γίνονται μετά την επίθεση που έγινε το Σαββατοκύριακο στην Σαουδική Αραβία, με αποτέλεσμα να σταματήσει η άντληση ποσότητας πετρελαίου ίσης με το 5% της παγκόσμιας παραγωγής αργού. Αυτό, οδήγησε στο μεγαλύτερο άλμα των τιμών του μαύρου χρυσού από το 1991, αφού Αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν το Ιράν και ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον είναι «με το δάκτυλο στην σκανδάλη» έτοιμη για αντίποινα.

Την ευθύνη για την επίθεση, που έπληξε τη μεγαλύτερη παγκοσμίως μονάδα επεξεργασίας αργού πετρελαίου, ανέλαβε η οργάνωση των Χούτι, συμμάχων του Ιράν, που ελέγχει την πρωτεύουσα της Υεμένης. Το Ιράν αρνήθηκε ότι είναι υπεύθυνο για το χτύπημα και ανακοίνωσε πως είναι έτοιμο για έναν κανονικό πόλεμο.

Όπως ανέφερε το Πενταπόσταγμα νωρίτερα, αναζωπυρώνεται η πολεμική αντιπαράθεση ΗΠΑ – Ιράν μετά τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στη Σαουδική Αραβία και τις δηλώσεις του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος επέρριψε την ευθύνη για αυτές τις επιθέσεις στο καθεστώς της Τεχεράνης.

Οπως μεταδίδουν αραβικά και ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ανώτατος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, ο Αμίρ Aλί Χαϊντζατέχ, δήλωσε πως η Τεχεράνη είναι προετοιμασμένη για ολοκληρωτικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, απαντώντας, όπως εκτιμάται, στις δηλώσεις του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Ο Αμίρ Aλί Χαϊντζατέχ, διοικητής της Αεροπορικής Δύναμης των Φρουρών της Επανάστασης, απείλησε παράλληλα τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι η χώρα του μπορεί να εκτοξεύσει εξελιγμένους πυραύλους κατά των αμερικανικών αεροσκαφών και βάσεων που βρίσκονται σε ακτίνα 2.000 χιλιομέτρων (1.242 μιλίων) από το Ιράν.

Τόνισε ότι είναι γνωστό πως ο ιρανικός στρατός διαθέτει τέτοιους πυραύλους και έχει συνεπώς τη δυνατότητα να πλήξει καίρια τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις σε ενδεχόμενο γενικευμένης στρατιωτικής σύρραξης.

Πηγή:pentapostagma.gr