Τα είπε ο Πρόεδρος στους οργανωμένους γονείς – Οι δηλώσεις και το “φάσμα” των απόψεων

Τη θέληση της Κυβέρνησης να προχωρήσει με βάση την εκπαιδευτική πολιτική που έχει «και η οποία εδώ και μερικά χρόνια μεταρρυθμίζει προς το καλύτερο, πάντα, το δημόσιο σχολείο, αλλά και για να εφαρμοστούν οι σχετικοί νόμοι, οι οποίοι έχουν ψηφιστεί», εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη συνάντησή του με τους Προέδρους των Παγκύπριων Συνομοσπονδιών Γονέων Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης.

Αυτό δήλωσε, μετά το πέρας της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Προδρόμου είπε ότι ο Πρόεδρος δέχθηκε σε συνάντηση τους Προέδρους των Συνομοσπονδιών Γονέων, άκουσε τις παρατηρήσεις τους, τις εισηγήσεις, τις θέσεις τους, τους ευχαρίστησε για την προσπάθεια που κάνουν «και υπογράμμισε ότι ο Πρόεδρος, η Κυβέρνηση και οι οργανωμένοι γονείς είμαστε σίγουρα στην ίδια πλευρά, προσπαθώντας όχι μόνο για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων αλλά και για τη βελτίωση του δημόσιου σχολείου».

«Και βεβαίως μπροστά στις ανησυχίες οι οποίες εκφράστηκαν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε τη θέληση της Κυβέρνηση να προχωρήσει με βάση την εκπαιδευτική πολιτική που έχει και η οποία εδώ και μερικά χρόνια μεταρρυθμίζει προς το καλύτερο, πάντα, το δημόσιο σχολείο, αλλά και για να εφαρμοστούν οι σχετικοί νόμοι, οι οποίοι έχουν ψηφιστεί. Στη συνέχεια θα υπάρξουν άλλες ανακοινώσεις, εφόσον υπάρχει λόγος», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν έχουν δοθεί κάποιες οδηγίες, ώστε να οδηγηθεί προς την αποκλιμάκωση η ένταση και τα προβλήματα που ταλανίζουν την παιδεία, ο κ. Προδρόμου είπε ότι δεν υπάρχει ζήτημα κλιμάκωσης ή ζήτημα έντασης.

«Υπάρχει η εκπαιδευτική πολιτική, η οποία πρέπει να εφαρμοστεί από την Κυβέρνηση και δεν μπορεί να σχεδιάζεται ή να εφαρμόζεται από άλλους. Υπάρχει σεβασμός στις συνδικαλιστικές οργανώσεις και στα συνδικαλιστικά δικαιώματα, αλλά ο καθένας θα πρέπει να παίξει τον ρόλο του. Υπενθυμίζουμε ότι υπάρχει νομοθεσία, η οποία πρέπει να εφαρμοστεί», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση αν θα ακολουθήσει κάποια συνάντηση και με τους εκπαιδευτικούς, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι αυτή την στιγμή δεν είναι σε θέση να ανακοινώσει κάτι τέτοιο.

«Όπως σας είπα, θα υπάρξουν, ενδεχομένως, στη συνέχεια άλλες ανακοινώσεις όταν υπάρχει λόγος», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση ότι Βουλευτές αναφέρονται σε κομματικές σκοπιμότητες μέσα σε αυτή την ένταση, ο κ. Προδρόμου είπε ότι ακούγονται πολλά, λέγονται πολλά.

«Η συζήτηση, η οποία γίνεται, στη βάση της είναι πολύ συγκεκριμένη. Θέλουμε να υπάρξει αποτελεσματική αξιολόγηση μέσα στο σχολείο για το καλό των παιδιών, για να εκτιμάται καλύτερα και να προσανατολίζεται καλύτερα το εκπαιδευτικό έργο. Εάν υπάρχουν κάποιοι, οι οποίοι είναι εναντίον της ιδέας ότι πρέπει να υπάρχει το ιδεώδες της αριστείας, της αποτελεσματικότητας, και να υπάρχει η αξιοκρατία μέσα στα σχολεία, αν κάποιοι πιστεύουν ότι αντί να υπάρχει αξιολόγηση πρέπει να υπάρχει ισοπέδωση, τότε θα πρέπει να το προτείνουν και να ακουστεί στην κοινωνία», συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, Κυριάκος Νικηφόρου, σε δηλώσεις του είπε ότι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συζήτησαν όλο το φάσμα των θεμάτων που αφορούν την παιδεία.

«Ανταλλάξαμε απόψεις και κυρίως τις θέσεις των οργανωμένων γονιών. Ήταν μια συνάντηση, η οποία κύλησε σε ένα αρκετά φιλικό και καλό κλίμα και νομίζω ότι πλέον γνωρίζουμε ο ένας τις θέσεις του άλλου. Συζητήσαμε όλα τα θέματα που αφορούν την παιδεία από τη δημοτική μέχρι και τη Μέση Εκπαίδευση. Ήταν μια συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε για να γίνει η συζήτηση σε θέματα παιδείας», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για την παρουσία του Υπουργού Παιδείας στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Νικηφόρου είπε ότι ο Υπουργός Παιδείας «βρέθηκε εδώ από ό,τι αντιλαμβάνομαι ως ο καθ’ ύλην αρμόδιος για τα θέματα τα οποία έχουμε συζητήσει».

«Εμείς σαν Μέση Εκπαίδευση έχουμε ζητήσει συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας κατ΄ ιδίαν, η οποία θα γίνει αύριο το πρωί, για να συζητήσουμε τα θέματα της αξιολόγησης του μαθητή, γενικότερα», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 09:30, στο Υπουργείο Παιδείας.

Ο κ. Νικηφόρου ανέφερε, επιπρόσθετα, ότι έχουν συζητήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και έχουν ανταλλάξει διάφορες απόψεις.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος να χειριστεί τα θέματα όλα που αφορούν την παιδεία. Αυτή την αρμοδιότητα θα την (κάνει) πράξη ο ίδιος. Δεν έχω να δηλώσω κάτι περισσότερο, ούτε θα βγάλουμε προς τα έξω οτιδήποτε άλλο, γιατί νομίζω ότι καταλαβαίνεται όλοι ότι οι ώρες που περνά η παιδεία είναι πραγματικά δύσκολες, πρέπει να βοηθήσουμε όλοι στο να βρεθεί λύση να μπορέσουμε να δουλέψουν τα σχολεία σωστά, οι μαθητές σωστά και να προχωρήσει και η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση», σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση εργασίας, στην οποία προχωρούν την άλλη εβδομάδα οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, ο κ. Νικηφόρου είπε ότι η δική του τοποθέτηση είναι ξεκάθαρη.

«Δεν συμφωνούμε με μέτρα τα οποία έχουν να κάνουν με απεργίες και χάσιμο διδακτικού χρόνου, όταν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί καθημερινά λένε ότι δεν προλαβαίνουν να καλύψουν την ύλη λόγω έλλειψης χρόνου και να γίνεται η κατάσταση ακόμα χειρότερη. Όμως είναι καθαρά δικό τους δικαίωμα μέσα στα συνδικαλιστικά να απεργήσουν και θα το πράξουν», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης Σωτήρης Χριστοφής, ερωτηθείς αν θα έχουν συνάντηση και οι ίδιοι με τον Υπουργό Παιδείας, είπε ότι οι οργανωμένοι γονείς Δημοτικής Εκπαίδευσης έχουν ήδη κάνει συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας.

«Προχθές, βασικά, σε μια συνεδρία της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας», σημείωσε.

Σε ερώτηση αν ασπάζονται τη θέση της ΠΟΕΔ, ο κ. Χριστοφή είπε ότι «τη θέση της ΠΟΕΔ, όχι δεν την ασπαζόμαστε».

«Είναι αναφαίρετο δικαίωμα τους η στάση εργασίας, όμως, αντιλαμβάνεστε, πόσο πρόβλημα θα δημιουργήσει στους γονείς αφήνοντας τα παιδιά στο σπίτι για ένα επιπρόσθετο 40λεπτο», σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χριστοφή είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «μας έχει τονίσει ότι είναι αποφασισμένος να βρει τις σωστές λύσεις για το καλό των παιδιών μας».

Σε ερώτηση αν το θέμα υποστελέχωσης στα σχολεία, το θέμα των κλιματιστικών, και άλλα, δεν τους προβληματίζουν, ο κ. Χριστοφή είπε ότι βεβαίως και τους προβληματίζουν και παρέπεμψε στη χθεσινή ανακοίνωση Τύπου που έδωσαν στη δημοσιότητα.

Ερωτηθείς αν είναι εναντίον της στάσης εργασίας γενικότερα και στα απεργιακά μέτρα, ο κ. Χριστοφή απάντησε καταφατικά λέγοντας πως «σίγουρα είμαστε εναντίον».

ΚΥΠΕ