Τι δίνει και τι ζητά από την Τουρκία η Ελλάδα μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Α) παραχώρησε συνέντευξη στο Bloomberg TV, Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019, στο περιθώριο των εργασιών της 74ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη. Στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα και στις εργασίες της 74ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, ενώ θα έχει στο περιθώριο σειρά σημαντικών διμερών συναντήσεων. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

 Συγκρατημένη αισιοδοξία, εν αναμονή απτών αποτελεσμάτων, εκφράζει η ελληνική πλευρά μετά την συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Το κλίμα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «ήταν θετικό και ίσως καλύτερο από αυτό που θα περιμέναμε». 

Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει αποτελέσματα όσον αφορά τη στάση της Τουρκίας απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία, εννοώντας την παραβατικότητα που έχει επιδείξει στην κυπριακή ΑΟΖ, τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων και τις επισκέψεις στην Αμμόχωστο που τορπιλίζουν τις συζητήσεις των δύο κοινοτήτων. Συνολικά, η ελληνική πλευρά αναμένει να μετριαστούν οι προσκλήσεις σε θάλασσα και κυπριακή ΑΟΖ.

Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί πρόοδο στο θέμα του προσφυγικού και στη συνάντηση έγινε συζήτηση για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών το τελευταίο διάστημα, καθώς οι ροές έχουν φτάσει σε επίπεδο 600-700 άτομα την ημέρα. Ο πρωθυπουργός είπε ξεκάθαρα ότι θα επιθυμούσαμε να δούμε μείωση ροών στα επίπεδα τα περσινά, καθώς θεωρεί ότι είναι στο χέρι της τουρκικής πλευράς να το πετύχει εφαρμόζοντας την κοινή δήλωση ΕΕ – Τουρκίας.  Η Τουρκία μπορεί να έχει πιο αυστηρή επιτήρηση των ροών αυτών και στην ενδοχώρα και τις ακτές και τη θάλασσα.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν και οι διμερείς εμπορικές και οικονομικές σχέσεις.  Οι Τούρκοι είναι περισσότερο πεπεισμένοι από εμάς για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, έλεγε συνεργάτης του πρωθυπουργού και πρόσθετε ότι επιδιώκουν να δώσουν ώθηση και στην τουρκική οικονομία, μέσα από την αύξηση των συναλλαγών. Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε ο υπερδιπλασιασμός των εμπορικών σχέσεων μέσα στα επόμενα 1-2 χρόνια.  Η Ελλάδα θα κάνει κάποια προσπάθεια περιλαμβανομένων και των διευκολύνσεων εισόδων και εξόδων από τα τελωνεία. 

Η τουρκική πλευρά έθεσε το θέμα της μειονότητας στη Δυτική Θράκη και τη λειτουργία των δύο τζαμιών στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη και η ελληνική πλευρά έδωσε έμφαση στην επαναλειτουργία της Χάλκης. Συζητήθηκε το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, για το οποίο θα γίνει η προεργασία από Δένδια και Τσαβούσογλου για να έχουμε τη δυνατότητα περαιτέρω σύγκλισης.  Το Συμβούλιο θα γίνει στην Θεσσαλονίκη.

Χθες ο πρωθυπουργός συμμετείχε στο Φόρουμ του Bloomberg και παραχώρησε συνέντευξη δίνοντας έμφαση στην οικονομία και στις μεταναστευτικές ροές.  Στο περιθώριο του Bloomberg  είχε συνάντηση με Ευρωπαίο επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, τον οποίο περιμένει στην Αθήνα.

Ακολούθησε το γεύμα με τον Ουίλμπορ Ρος και αρκετά διευρυμένη αντιπροσωπεία. Στο τραπέζι ήταν ισχυροί επιχειρηματίες και επενδυτές που έχουν ενδιαφέρον για τομείς όπως τα ενεργειακά, οι τράπεζες στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος και της καλύτερης εικόνας του ισολογισμού τους μετά την εφαρμογή του asset protection skim, τα χρηματοπιστωτικά, οι αποκρατικοποιήσεις σε ΔΕΠΑ, ΔΕΔΗΕ. Υπάρχει πάντα και το χειροπιαστό αποτέλεσμα το ενδιαφέρον της Blackstone για τα ξενοδοχεία. «Μπορεί να γίνουν διάφορα, είναι ανοιχτή και η απόκτηση μεριδίου των τραπεζών, μπορεί να ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν π.χ. στην ΔΕΗ», ανέφερε κυβερνητική πηγή.

Ο πρωθυπουργός μετέφερε στις συναντήσεις του με τους επενδυτές ότι έχουμε ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο ξεκάθαρο, προχωρούμε τις μεταρρυθμίσεις είτε στις αγορές προϊόντων είτε εργασίας, προχωρούμε τις αποκρατικοποιήσεις, και στα δημοσιονομικά με μείωση φόρων.  Βλέπουμε ότι η οικονομία ανταποκρίνεται.  Έως τώρα οι ξένοι επενδυτές ανησυχούσαν μήπως κάτι πάει στραβά με τους θεσμούς.  Τώρα θέλουν να αφήσουν σε δεύτερη μοίρα τι λένε οι θεσμοί και να ακούσουμε τις αγορές.  Θέλουμε να κρατήσουμε την συνεργασία με τους εταίρους μας στην Ευρώπη.  Όποιον χώρο δημοσιονομικό έχουμε θα τον διαθέσουμε για μείωση φόρων, στήριξη της οικογένειας και τα ευάλωτα στρώματα του πληθυσμού.

Οι επενδυτές πάντως δεν ανησυχούν για γεωπολιτικά θέματα.

Η συνέντευξη Μητσοτάκη στο Bloomberg

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο πρακτορείο Bloomberg έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε νωρίτερα την Τετάρτη με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στο μέτωπο των οικονομικών ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα καταστήσει την Ελλάδα «success story της ευρωζώνης».

Δημοσιογράφος: Τώρα βεβαίως ως Πρωθυπουργός, θα πρέπει να υλοποιήσετε τις υποσχέσεις σας, τις υποσχέσεις σας για ανάπτυξη, για θέσεις απασχόλησης, τις υποσχέσεις σας για ξένες επενδύσεις. Είχατε συναντήσεις με παγκόσμιους ηγέτες, εδώ, στη Νέα Υόρκη, συναντηθήκατε με διευθύνοντες συμβούλους εταιρειών, με τραπεζίτες, έχετε κάτι να αναφέρετε;

Πρωθυπουργός: Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι, όπως αναφέρατε, κάτι έχει πράγματι αλλάξει στην Ελλάδα από τις εκλογές και έπειτα. Πιστεύω ότι κάναμε μια καλή αρχή, η κυβέρνηση μου έχει μια πολύ ισχυρή εντολή για να φέρει ανάπτυξη, που είναι το πραγματικά σημαντικό ζήτημα που αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα έπειτα από δέκα χρόνια κρίσης. Το αίσθημα των επενδυτών κινείται ξεκάθαρα προς τη σωστή κατεύθυνση, οι αποδόσεις στις τιμές των ομολόγων μας σημειώνουν πτώση, γεγονός που είναι μια πολύ θετική εξέλιξη, και σε γενικές γραμμές εκτιμώ ότι υπάρχει ένα αίσθημα αισιοδοξίας γύρω από την Ελλάδα, που μας επιτρέπει να προωθήσουμε την ατζέντα μας με έναν πολύ πιο επιθετικό τρόπο. Έχουμε ένα ξεκάθαρο σχέδιο, θέλουμε να μειώσουμε τους φόρους, θέλουμε να κάνουμε πιο εύκολες τις επενδύσεις για τις επιχειρήσεις, τις ελληνικές όπως επίσης και για τις ξένες, θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματα του τραπεζικού τομέα και ο στόχος μου είναι πολύ απλός: θέλω να κάνω την Ελλάδα το success story της Ευρωζώνης για τα επόμενα 3- 4 χρόνια.

Δημοσιογράφος: Αυτό υπήρξε πρόβλημα για την Ελλάδα, σε πολλούς τομείς. Υπάρχει κάποιος τρόπος να επωφεληθείτε από αυτές τις χαμηλές αποδόσεις που περιγράφετε;

Πρωθυπουργός: Από τεχνικής άποψης έχουμε υψηλή αναλογία χρέους προς ΑΕΠ αλλά αν κοιτάξετε τις ακαθάριστες δανειακές ανάγκες για την επόμενη δεκαετία, αυτές είναι σχετικά χαμηλές. Η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές και δανείζεται εκ νέου, και τα επιτόκια είναι πολύ πιο λογικά. Σκοπεύουμε να προβούμε στην αποπληρωμή των δανείων προς το ΔΝΤ  όσο πιο σύντομα γίνεται και έχουμε ήδη υποβάλει τα απαραίτητα έγγραφα. Αυτά είναι πολύ ακριβά δάνεια, το χρέος μας θα φαίνεται πολύ πιο λογικό, επωφελούμενοι από τα χαμηλά επιτόκια, αλλά επίσης, το χρέος μας θα είναι πολύ πιο βιώσιμο, αν καταφέρουμε να ανακτήσουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Δημοσιογράφος: Χωρίς αμφιβολία. Γνωρίζω κ. Πρωθυπουργέ ότι αισθάνεστε περιορισμένος από το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε συμφωνήσει μέχρι το 2022. Έχετε μιλήσει γι’ αυτό με τους πιστωτές σας σχετικά με τη μείωσή του σε ένα πιο ρεαλιστικό επίπεδο βραχυπρόθεσμα.

Πρωθυπουργός: Βέβαια το έχουμε πράξει. Έθεσα εξ αρχής το ζήτημα ότι αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα αποτελεί γενικώς κατάλοιπο του παρελθόντος σε μια εποχή που υπήρχε λιγοστή εμπιστοσύνη στην Ελλάδα. Τώρα εκτιμώ ότι κινούμαστε πολύ γρήγορα στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης, όχι μόνο έναντι της οικονομίας αλλά και της κυβέρνησης, και ξανά όπως σας είπα πριν, σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, θα πρέπει να επανεξετάσουμε αυτά τα πρωτογενή πλεονάσματα και ό,τι σημαίνουν για τη βιωσιμότητα του χρέους μας. Είπα επίσης ότι θέλω πρώτα να ανακτήσω την αξιοπιστία, να προωθήσω μια επιθετική ατζέντα μεταρρυθμίσεων και να συζητήσω τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων για το 2021, όχι απαραίτητα για το επόμενο έτος. Έχουμε την πεποίθηση ότι μπορούμε να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις για το 2020. Θα καταθέσουμε τον προϋπολογισμό μας τις επόμενες δύο εβδομάδες, είμαστε σε συνομιλίες με τους θεσμούς αυτές τις ημέρες, αλλά έχουμε αυτοπεποίθηση ότι θα βρούμε έναν συμβιβασμό που δεν θα θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική μας βιωσιμότητα και θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε με την ατζέντα μείωσης των φόρων και βεβαίως να κρατήσουμε ζωντανή τη συζήτηση για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Αισθάνομαι ότι υπάρχει μεγαλύτερη δυναμική υπέρ των επιχειρημάτων μας.

Δημοσιογράφος: Αναφερθήκατε στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι τράπεζες στην ελληνική οικονομία. Ήδη βοηθάτε το τραπεζικό σύστημα με εγγυήσεις συμμετοχής, για κάποια από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τους, αλλά παραμένουν προβληματικοί, οι ισολογισμοί τους από την ποσότητα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Υπάρχει κάτι άλλο που η κυβέρνηση σας μπορεί να κάνει ώστε οι ελληνικές τράπεζες να μπορούν να διοχετεύσουν περισσότερες πιστώσεις στην οικονομία;

Πρωθυπουργός:  Πρώτα απ΄ όλα, έχετε δίκιο που επισημαίνετε ότι προχωρήσαμε πολύ γρήγορα προς την εφαρμογή  ενός σχήματος εθνικής προστασίας που θα επιτρέψει στις τράπεζες να απαλλαγούν από έναν μεγάλο αριθμό μη εξυπηρετούμενων δανείων και ανοιγμάτων και αυτό θα βελτιώσει οπωσδήποτε τους ισολογισμούς τους και θα τους επιτρέψει να επεκτείνουν την πίστωση και να παράσχουν κεφάλαια στην πραγματική οικονομία. Ωστόσο, καθώς το επιχειρηματικό κλίμα βελτιώνεται, καθώς οι τιμές των επενδυτικών στοιχείων βελτιώνονται αυτά επίσης θα βοηθήσουν τους τραπεζικούς ισολογισμούς. Ετσι εκτιμώ ότι  αυτή η παρέμβαση θα είναι σημαντική, θα νομοθετήσουμε βάσει αυτών των γραμμών και θα βεβαιωθούμε ότι έχουμε διευθετήσει τις εκκρεμότητες τους επόμενους δύο μήνες και το εργαλείο θα τεθεί σε εφαρμογή πολύ γρήγορα.  Επομένως προχωρήσαμε πολύ επιθετικά για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος γιατί αναγνωρίσαμε από την αρχή ότι χρειαζόμαστε μια στρατηγική τριών πυλώνων για την αποκατάσταση της ανάπτυξης: Χρειαζόμαστε μία διαφορετική δημοσιονομική πολιτική, χαμηλότερους φόρους, κάποιο δημοσιονομικό χώρο όπως συζητήσαμε, χρειαζόμαστε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν την Ελλάδα πολύ πιο ελκυστική στα ξένα κεφάλαια αλλά και στους εσωτερικούς επενδυτές και σίγουρα θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το τραπεζικό πρόβλημα. Εάν αντιμετωπίσουμε αυτά τα τρία ζητήματα ταυτόχρονα, όπως σκοπεύει να πράξει η κυβέρνησή μου, δε βλέπω το λόγο να μη μπορούμε να επαναφέρουμε την υγιή ανάπτυξη στην Ελλάδα και να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα όχι μόνο στις διεθνείς αγορές αλλά και στην ελληνική κοινωνία ότι αφήσαμε πλέον πίσω μας την κρίση.

Δημοσιογράφος: Αναφορικά με το ζήτημα του δημοσιονομικού χώρου, τα αιτήματα της Ιταλίας και οι δυσκολίες που τώρα αρχίζει να αντιμετωπίζει η Γερμανία προσθέτουν ώθηση σε όσα επιδιώκετε να πετύχετε;

Πρωθυπουργός: Νομίζω πως ναι. Δεν επαφίεται σε εμένα να προτείνω πώς θα έπρεπε να είναι η δημοσιονομική πολιτική της Γερμανίας, όμως από μία πλευρά είναι ενδιαφέρον ότι στην παρούσα φάση η Ελλάδα είναι μία χώρα της οποίας το οικονομικό κλίμα κινείται ανοδικά ενώ η Γερμανία αντιμετωπίζει άλλου είδους προβλήματα. Πιστεύω ότι αυτή η περίοδος των αρνητικών επιτοκίων όπου η νομισματική πολιτική έχει φτάσει στα όριά της  πρέπει να μας κάνει να αναθεωρήσουμε μερικούς πολύ αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες που έχουν τεθεί εδώ και χρόνια στις χώρες της ευρωζώνης. Εμφανώς, είμαστε σε διαφορετικό περιβάλλον και γι’ αυτό υποστηρίζω ότι η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από 3,5% σε 2,5% ή και 2% σε καμία περίπτωση δε θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική μας πειθαρχία. Αντιθέτως θα μας επιτρέψει να αποπληρώσουμε το χρέος μας χωρίς να περιοριζόμαστε από ένα περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης.

Δημοσιογράφος: Πιστεύετε ότι ένα πρωτογενές πλεόνασμα 2% αποτελεί ένα λογικό στόχο για το 2021;

Πρωθυπουργός: Δεν θα κάνω εκτιμήσεις σχετικά με το πόσο γρήγορα θα μειώσουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα. Θα σας πω ότι η θεμελιώδης λογική όσων προτείνουμε  αφορά  μία ατζέντα μεταρρυθμίσεων της οποίας θα έχουμε την ιδιοκτησία και θα καταστήσει την ελληνική οικονομία πιο ανταγωνιστική, πιο εξωστρεφή, πιο καινοτόμα. Αυτό ήταν πάντοτε αυτό που παλεύαμε να επιτύχουμε. Αυτή την ατζέντα θέλω να την κάνω εγχώρια, να έχουμε την πλήρη ιδιοκτησία αυτής της ατζέντας και ναι, μόλις αποδείξουμε ότι είμαστε δεσμευμένοι να υλοποιήσουμε πραγματικές μεταρρυθμίσεις, θα είναι λογικό να ζητήσουμε επιπλέον δημοσιονομικό χώρο. Όμως είμαστε μια νέα κυβέρνηση με ισχυρή εντολή. Νικήσαμε τους λαϊκιστές της Αριστεράς στην κάλπη, και το κάναμε παρουσιάζοντας μετριοπαθείς προτάσεις. Στοχεύουμε να κυβερνήσουμε από το κέντρο, θέλουμε να έχουμε δική μας την κεντρώα ατζέντα και νομίζω ότι εισάγουμε μια νέα εποχή για τη χώρα, στην πολιτική και την οικονομία.

Δημοσιογράφος: Ένας ασφαλής τρόπος προσέλκυσης νέων κεφαλαίων είναι μέσω των ιδιωτικοποιήσεων, πόσο χρονικό διάστημα θα χρειαστείτε για να κάνετε κάτι με τα Ελληνικά Πετρέλαια;

Πρωθυπουργός: Ξεκινήσαμε με το αεροδρόμιο της Αθήνας, η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει για την ιδιωτικοποίηση του 30% του αεροδρομίου. Κοιτάζουμε και την  υπόθεση των Ελληνικών Πετρελαίων εξετάζοντας όλες τις επιλογές που έχουμε στη διάθεσή μας. Είναι ζήτημα τιμής, θέλουμε δηλαδή να διασφαλίσουμε ότι αν πουλήσουμε θα πουλήσουμε στην καλύτερη τιμή. Επίσης, υπάρχει ένα πολύ επιθετικό πρόγραμμα από το ΤΑΙΠΕΔ που περιλαμβάνει αυτοκινητόδρομους, λιμάνια, θα υπάρξουν ιδιωτικοποιήσεις στοιχείων στον τομέα της ενέργειας που θα παρουσιαστούν στους επενδυτές πολύ σύντομα

Δημοσιογράφος: Μιλάτε για τα δίκτυα διανομής ή συγκεκριμένα για τη ΔΕΗ;

Πρωθυπουργός: Αναφέρομαι στο διαχωρισμό των δικτύων διανομής από τη ΔΕΗ, η οποία χρειάζεται κεφάλαια για να επενδύσει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Έχω αναλάβει μία ξεκάθαρη δέσμευση ότι θα εξαλείψουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2028 και θα κλείσουμε όλες τις μονάδες λιγνίτη μέχρι τότε. Και η ΔΕΗ πρέπει να μετακινηθεί σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Δημοσιογράφος: Μία σύντομη ερώτηση που πρέπει να σας θέσω πριν κλείσουμε. Συναντηθήκατε με τον πρόεδρο  Ερντογάν εδώ στη Νέα Υόρκη. Καταλήξατε σε κάποια συμφωνία για το τι πρόκειται να συμβεί με τους πρόσφυγες που ο ίδιος απείλησε ότι θα αφήσει να εισέλθουν στην Ευρώπη μέσω του Αιγαίου και της Ελλάδας;

Πρωθυπουργός: Είχα μία καλή συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν, ήταν η πρώτη μου συνάντηση μαζί του από την έναρξη της θητείας μου ως Πρωθυπουργός. Θέλουμε να κάνουμε μία ειλικρινή επανέναρξη και να βελτιώσουμε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Βεβαίως, έθεσα το ζήτημα των μεταναστών και προσφύγων που διασχίζουν το Αιγαίο, είδαμε ότι οι αριθμοί τους αυξήθηκαν, και είμαι σίγουρος ότι η Τουρκία μπορεί να κάνει περισσότερα από την πλευρά της στην εφαρμογή της συμφωνίας της με την ΕΕ προκειμένου να μην ερχόμαστε αντιμέτωποι με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα ελληνικά νησιά. Του έθεσα το ζήτημα. Νομίζω ότι η συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ είναι προς όφελος και των δύο πλευρών με την προϋπόθεση ότι εφαρμόζεται και από όλες τις πλευρές και βεβαίως είναι λογικό όπως και ήταν λογικό να διασφαλίσουμε ότι η ΕΕ θα στηρίζει με κεφάλαια την Τουρκία καθώς η Άγκυρα διαχειρίζεται μια πολύπλοκη κατάσταση στα εδάφη της.

Πηγή:newspot.gr