Τις επιστολές για πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού μέρους του δανείου στο ΔΝΤ, απέστειλε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ

Τις επιστολές προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με τις οποίες η Ελλάδα αιτείται την πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού μέρους του δανείου της από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, απέστειλε σήμερα ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή του ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, «διακηρυγμένος στόχος του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών υπήρξε η όσο το δυνατόν γρηγορότερη αποπληρωμή του ακριβού μέρους του δανείου της χώρας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, η πρόωρη αποπληρωμή του συγκεκριμένου τμήματος του δανείου αποτελεί μια κίνηση η οποία αναμένεται να ενισχύσει «την αξιοπιστία και την αυτοπεποίθηση της χώρας» και να διασφαλίσει «άμεσα κέρδη για το Ελληνικό Δημόσιο, ύψους περίπου 70 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι προεξοφλούνται δάνεια υψηλού κόστους, ετήσιου επιτοκίου 4,91%, όταν τόσο το τρέχον κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου για 10-ετή διάρκεια όσο και το μέσο κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους διαμορφώνονται κοντά στο 1,6%».

Ακόμα, το Υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι η πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού τμήματος του δανείου της Ελλάδας προς το ΔΝΤ αναμένεται να βελτιώσει τους «δείκτες βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους» και να προωθήσει τη «σχετική αντιστάθμιση των κινδύνων αγοράς που οφείλονται στα ειδικά χαρακτηριστικά των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, διασφαλίζοντας έτσι την αναγκαία προβλεψιμότητα για τις μελλοντικές δαπάνες».

Επιπλέον, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, αναμένονται έμμεσες θετικές επιδράσεις και στην πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

ΚΥΠΕ