Βρετανία: Τα τρελά στοιχεία ενός χαοτικού Brexit

Aπό τις 23 Ιουνίου του 2016, η Βρετανία θέλει να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από σημαίνει ότι, επί 1.173 ημέρες, 167 εβδομάδες, τρία χρόνια, δύο μήνες και 17 ημέρες, η κυβέρνηση του Λονδίνου σχεδιάζει την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε, σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα «Bild».

Από σήμερα το βράδυ, η βρετανική βουλή βάζει «λουκέτο»: αυτό σημαίνει ότι μέχρι τις 14 Οκτωβρίου, το βρετανικό κοινοβούλιο δεν θα μπορεί να κάνει τίποτα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, σχεδιάζει πρόωρες εκλογές για τις 15 Οκτωβρίου . Εάν το σχέδιό του δεν λάβει τη συναίνεση των δυο τρίτων, δηλαδή 434 βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ του σχεδίου του, τότε δεν θα υπάρξει χρόνος για περαιτέρω ψηφοφορία. Σε κάθε περίπτωση, είναι απίθανο να λάβει σήμερα την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων.

Όπως διεμήνυσε ουκ ολίγες φορές ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, η βρετανική αντιπολίτευση θα επιτρέψει τη διενέργεια πρόωρων εκλογών όταν μόνο ο νόμος που μπλοκάρει ένα no deal Brexit, εφαρμοστεί στην πράξη.

Σύμφωνα με την πρόταση νόμου που ενέκριναν οι Βρετανοί βουλευτές την περασμένη εβδομάδα, δεν μπορεί η Βρετανία να αποχωρήσει από την Ε.Ε χωρίς συμφωνία, κατά συνέπεια, ο Βρετανός πρωθυπουργός πρέπει να ζητήσει από την Ε.Ε παράταση εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 31 Οκτωβρίου (ημερομηνία εξόδου της χώρας από την Ε.Ε).

Πηγή:protothema.gr