Αν οι Τούρκοι εποικίσουν αμαχητί το Βαρώσι θα ακολουθήσει και η Λεμεσός

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν είναι το κόμμα που κτίσαμε ούτε και ο σημερινός Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι ο ίδιος με το 2017, όταν πήρα την απόφαση να παραιτηθώ από τον ΔΗΣΥ. Με ξεκάθαρες θέσεις και απόψεις ο Πρόεδρος του Πατριωτικού Κινήματος Χρίστος Ρότσας, μιλά για τα δεδομένα στην Κύπρο και με πόνο ψυχής διαπιστώνει ότι την αλλοτρίωση του Κυπρίου και την απουσία μιας πατριωτικής γραμμής που να έχει στόχο την απελευθέρωση της κατεχόμενης πατρίδας μας.

Της Αλεξίας Καφετζή

Στην αποκλειστική συνέντευξη στην εφημερίδα μας ο κ. Ρότσας μιλά και για τον σάλο που ξεσήκωσε το ταξίδι του Προέδρου με ιδιωτικό αεροπλάνο και καταθέτει ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

Πότε φύγατε από τον Δημοκρατικό Συναγερμό;

Από τον Δημοκρατικό Συναγερμό παραιτήθηκα τον Νοέμβριο του 2017 μετά σχεδόν από 40 χρόνια, όταν πήρα την απόφαση να υποστηρίξω τον Νικόλα Παπαδόπουλο στις Προεδρικές εκλογές λόγω του Κυπριακού. Στην ουσία δεν έφυγα από τον ΔΗΣΥ, ο ΔΗΣΥ έφυγε από τον εαυτό του. ‘Όλοι το βλέπουν. Δεν είναι αυτό που ήταν.

Τι είναι εκείνο που δεν συμφωνείτε με τους χειρισμούς του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας;

Τότε ο Αναστασιάδης δεν είχε τις θέσεις που έχει τώρα οι οποίες δεν μου επέτρεπαν να υποστηρίξω έναν Πρόεδρο ο οποίος με τις τότε θέσεις του θα έφερνε μια λύση η οποία στο τέλος θα ήταν η διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σήμερα βλέπετε το λέει και ο ίδιος δηλ. ναέχουν βέτο οι Τούρκοι σε όλα σημαίνει ότι καταργείταιη λειτουργικότητα του κράτους μας. Δεν μπορεί η μειοψηφία να εξισορροπηθεί με την πλειοψηφία και να έχουμε μια νέα Ιβηρική Χερσόνησοστην Ανατολική Μεσόγειο. Βλέπει ότι πίσω από τους Τουρκοκύπριους και το λέει για πρώτη φορά ξεκάθαρα είναι η Τουρκία η οποία θέλει τον έλεγχο της Κύπρου. Εμείς όμως δεν μπορούμε να γίνουμε μια νέα αποικία των Τούρκων. Είμασταν και επολεμήσαμεντην. Ο Αναστασιάδης σήμερα δεν έχει σχέση με τον Αναστασιάδη του παρελθόντος.

Προχωρήσατε κάνοντας το Πατριωτικό Κίνημα με το οποίο έχετε κατέβει και στις Ευρωεκλογές. Ποίοι είναι οι στόχοι του Κινήματος τούτου;

Οι στόχοι και οι λόγοι δημιουργίας του είναι αυτοί οι οποίοι δεν βλέπαμε στον Δημοκρατικό Συναγερμό μετά που άλλαξε ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Δεν ήταν αυτός όπως τον εχτίσαμε, εγώ δεν τον ίδρυσα αλλά τον έχτισα. Είμαι από τους χτίστες του Δημοκρατισμού Συναγερμού. Πρώτο είναι η αγάπη προς την Πατρίδα. Δεύτερο η πίστη ότι μπορούμε να ελεθευρωθούμε και ότι έχουμε αντικειμενικάκαι τα μέσα να το κάνουμε απλώς δεν υπάρχει ένας ηγέτης να μπει μπροστά. Τρίτον, αν δεν ελεθευρωθούμε θα χαθούμε. Εμείς δεχόμαστε και αποδεχόμαστε τους Τούρκους, οι Τούρκοιόμως δεν μας δέχονται.Είτε θα εξισλαμιστούμε για να μείνουμε είτε θα φύγουμε στην Αθήνα. Ήδη άρχισαν πολλοί να αγοράζουν σπίτια στην Αθήνα και στο Λονδίνο. Και αν καταφέρουν οι Τούρκοι να εποικήσουν αμαχητί την Αμμόχωστο να ξέρετε ότι σε μερικά χρόνια θα ακολουθήσει η Λεμεσός. Δηλ. η τελική έξοδος του Ελληνισμού από την Κύπρο.

Άποψη για το θέμα των Βαρωσίων; Ποιά είναι η άποψη σας.

Εγώ πάντοτε έβλεπα την Αμμόχωστο σαν σημάδι ξεκάθαρο της αδυναμίας των πολιτικών ελίτ της Κύπρου και της Ελλάδας. Να είναι κενή καιΕυρωπαϊκήκαι να μην μπορούμε να πάμε πίσω να την κατοικήσουμε! Απλά αρκεστήκαμε σε ένα ψήφισμα του οποίου το χαρτί έχει κιτρινιάσει και δεν έχουμε κάνει τίποτα άλλο. Αποτύχαμε-αποτύχαμε. Το να κλαίς δεν πετυχαίνεις πολλά πράγματα. Απέτυχε 45 τόσα χρόνια η πολιτική ηγεσία να πάρει πίσω τους κατοίκους της Αμμοχώστου στην Αμμόχωστο. Και τώρα έρχονται οι Τούρκοι μετά από αυτήν την αποτυχία να την εποικήσουν! Και η μόνη αντίδραση μας είναι να βγάλουμε ένα νέο ψήφισμα. Για αυτό λέω,εάν οι Τούρκοι μπουναμαχητί στην Αμμόχωστο μετά θα στρέψουν το βλύμμα προς την Λεμεσό με τους πύργους της…

Διαδικτυακά είστε ενεργός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με κάποιες ακραίες τοποθετήσεις όπως το post όταν έγινε το πραξικόπημα στην Τουρκία…

Κάποτε νοιώθω μόνος. Αλλά λέω εντάξει, το λεωφορείο έχει 50 άτομα μέσα αλλά μόνο ο οδηγός μετρά. Εγώ είπα εκείνη την νύκτα που δειπνούσα με τη σύζυγο μου στην ΕΛΔΥΚ φιλοξενούμενοι του Διοικητή ότι αν ήμασταν προετοιμασμένοι 42 χρόνια και δεν παίζαμε εδώ και κεί αν ήμασταν έτοιμοι εκείνο το βράδυ, ήταν η νύκτα μας. Πραγματικά και ο Θεός μας το έστειλε. 15 Ιουλίου!Οι αξιωματικοί δεν ήξεραν ποιοί ήταν με τον Ερτογάν ποιοί ήταν εναντίον. Ήταν παράλυση. Αλλά δεν ήμασταν έτοιμοι. Οι ευκαιρίες παρουσιάζονται στους έτοιμους. Οι ευκαιρίες παρουσιάζονται σε όλους αλλά αν δεν είσαι έτοιμος τις χάνεις. Η Κερύνεια 15 χιλιόμετρα είναι,αλλά φροντίσαμε και φροντίζουμε μέχρι σήμερα που μιλάμεγια την διαβίωση μας,την καλοπέραση μας και όχι την επιβίωση μας. Και το είδαμε και σήμερα στην παρέλαση. Τα κύρια οπλικά συστήματα που παρουσιάστηκαν αγοράστηκαν επί Σπύρου Κυπριανού και Γλαύκου Κληρίδη. Αυτό είναι το παράπονο μου από την Κυπριακή πολιτική ηγεσία. Δεν ετοίμασε αυτόν τον λαό διότι ουδέποτε πίστεψε στην δυνατότητα απελευθέρωσης του και στις 15 Ιουλίου 2016 είχαμε την ευκαιρία μας.

Να υποθέσω ότι αναφέρεστε και στην μείωση στρατιωτικής θητείας;

Αυτό ήταν απαράδεκτο. Η μείωση της στρατιωτικής θητείας η οποία ειρήστω εν παρόδωεπί Δημήτρη Χριστόφια με Υπουργό Άμυνας τον αείμνηστο Κώστα Παπακώστα έγινε μελέτη που κατέληγε ότι δεν μπορούσε να μειωθεί η θητεία. Και το κάναμε εμείς-η Κυβέρνηση μας γιατί τότε ήμουν στον Δημοκρατικό Συναγερμό,ενόψει των Βουλευτικών εκλογών 2016. Εβλάψαμεντην άμυνα της χώρας μας για να πάρουμε ψήφους. Έγκλημα που κάναμε, έγκλημα! Και σήμερα η Εθνική Φρουρά έχει στρατιώτες λίγο πιο πάνω από μαθητές. Αλλά φταίνε και οι αξιωματικοί του ΓΕΕΦ, διότι είχαν εκεί τους στρατιώτες 2 χρόνια και δεν τους εκπαίδευαν. Με αποτέλεσμα όταν το έκανε η Κυβέρνηση όλοι να σιωπήσουν, ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, ΔΗΚΟ.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός το θεώρησεμάλιστα κατόρθωμα. Αν είναι δυνατόν! Η μείωση της αμυντικής ικανότητας της χώρας σου που είναι ήδη υπό κατοχή με αντίπαλο ένα απρόβλεπτο και επικίνδυνο Ερτογάν να το θεωρείς κατόρθωμα. Δεν ξέρω πως έχουμε καταντήσει έτσι. Πόσο πιο χαμηλά μπορεί να πέσει κάποιος; Γι΄αυτό κάναμε το κίνημα μας επιστρέφοντας στο ερώτημα σας. Να δώσουμε ένα φάρμακο ένα αντίδοτο ένα αντίβαρο σε αυτή όλη την κατάπτωση.

Υπάρχει ανταπόκριση του Κινήματος; Ασπάζονται τις απόψεις σας;

Αν σας πω ότι τρέχουν να γραφτούν κατά δεκάδες ή εκατοντάδες δεν είναι αλήθεια. Όμως ναι, υπάρχει ανταπόκριση. Ο κόσμος βλέπει ότι αυτά που λέμε είναι σωστά και ότι επιτέλους κάποιος τα λέει. Τώρα μεταξύ αυτού και αν θα μας ψηφίσουν υπάρχει μεγάλη απόσταση. Οι Κύπριοι συνήθως κάνουν ότι τους λέει το κόμμα τους. ΑΚΕΛ ή ΔΗΣΥ το ίδιο πράγμα είναι.Ότι και να βάλεις του Ακελικούθα το ψηφίσει ότι και να βάλεις του Συναγερμικού θα το ψηφίσει. Αυτό όμως εν κακό διότι δεν αφήνει το σωστό να φανεί, να επιπλεύσει. Αλλά εμείς είμαστε εκεί! Ο φάρος που δεν μπορούν να φθάσουν. Η τιμωρία τους αλλά και η σωτηρία τους.
Τώρα λίγα λόγια για τις τράπεζες. Είστε στον τομέα των υπηρεσιών. Ποιά τα σχόλια σας;
Εδώ μπορώ να σας πω ότι οι Τράπεζες από μηχανή ανάπτυξης έχουν γίνει πλέον εμπόδιο ανάπτυξης. Πας να ανοίξεις ένα λογαριασμό και σου κάνουν τις ίδιες ερωτήσεις που σου έκαναν στην Γκεστάπο. Και είναι πιο ευτυχισμένοι να μην τον ανοίξουν παρά να τον ανοίξουν. Χαίρονται να κλείνουν λογαριασμούς. Έφτασε στο σημείο ο νέος Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας να τους πει ότι με τον τρόπο που λειτουργούνε διώχνουν νόμιμα κεφάλαια στο εξωτερικό. Τίποτα δεν τους αγγίζει. Ελπίζω όταν αντιληφθούν πως μόνο με την ανάπτυξη θα αυξηθούν τα εισοδήματα τους, να βρουν την ισορροπία τους.

Υπουργείο Εσωτερικών και Μεταναστευτικό;

Το Υπουργείο Εσωτερικών απέτυχε παταγωδώς να προστατεύσει την Κύπρο από τους λαθρομετανάστες. Έπρεπε να ξεχωρίσουμε τους πρόσφυγες από τους μετανάστες και τους λαθρομετανάστες.

Εμείς όταν γίναμε πρόσφυγες πηγαίναμε σε τρίτες χώρες με την έγκριση τους. Δεν παίρναμε σε μια βάρκα και πηγαίναμε!! Να έρθουν από το Αφγανιστάν περνούν από 30 χώρες και έρχονται στην Κύπρο. Από την Σομαλία περνούν από40. Γιατί δεν έμειναν σε αυτές; Έρχονται στην Κύπρο διότι περνούν καλύτερα. Ελαφρύνουν το βάρος της χώρας τους και μας το φορτώνουν εμάς. Το Υπουργείο Εσωτερικών έγκλημα κάνει περιοριζόμενο μόνο στο κλαψούρισμα. Να έρθουν από χώρες που έχουν πρόβλημα, να βοηθήσουμε. Και πάντοτε όμως να έχουμε υπόψη μας ότιη Κύπρος είναι μικρό δοχείο. Δεν μπορεί να δεκτεί όλο τον ανθρώπινο πόνο της περιοχής μας και πέραν,πρέπει να δεκτούμε αυτούς που πραγματικά είναι πρόσφυγες για ένα προσωρινό διάστημα μέχρι να ηρεμήσουν τα πράγματα στην χώρα τους.

Έγινε αρκετός ντόρος για το PrivateJet που χρησιμοποίησε ο Πρόεδρος. Ποια η άποψή σας;

Ο Πρόεδρος έχει δίκαιο. Σήμερα το ιδιωτικό αεροπλάνο για μεγάλους επιχειρηματίες είναι εργαλείο όχι είδος πολυτελείας πόσο μάλλον για τον Πρόεδρο μιας χώρας. Είναι θέμα πολυτελείας για κάποιους αδαείς δημοσιογράφους. Και για αυτό υποστήριξα τον Δημήτρη Χριστόφια που ήθελε να αγοράσει. Για αυτό και ο Γλαύκος Κληρίδης ανέθεσε στον τότε Πρόεδρο των Κυπριακών Αερογραμμών να κάνει μελέτη. Δεν είναι είδος πολυτελείας. Και ο Τάσσος Παπαδόπουλος ήθελε. Είμαι μάρτυρας και για τους τρείς. Η Κύπρος πρέπει να αποκτήσει το δικό της κυβερνητικό αεροσκάφος.