Ανήλικοι επιλέγουν τώρα crystal meth και κοκαϊνη!

Συγκλονιστική αποκάλυψη της Υπεύθυνης του κρατικού Κλειστού Κέντρου Θεραπείας Εφήβων χρηστών

ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Τα 16 από τα 17 ανήλικα και πολύ νεαρά άτομα που φιλοξενήθηκαν από τον Μάρτιο 2019 μέχρι σήμερα στο πρώτο κρατικό Κλειστό Κέντρο Θεραπείας Εφήβων Εσωτερικής Διαμονής με εποπτεία της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ ) είναι χρήστες που τους τελευταίους 12 – 24 μήνες είναι σε καθημερινή χρήση με πρώτη ουσία επιλογής το crystal meth και δεύτερη ουσία επιλογής την κοκαϊνη, αποκάλυψε η Επιστημονική Υπεύθυνη του Κέντρου ψυχολόγος Τίνα Παύλου μιλώντας στη συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τη Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου 2019. Διευκρίνισε στην «24» ότι «πάντα υπήρχαν αυτά τα περιστατικά, απλώς δεν υπήρχαν δομές γι’ αυτούς τους χρήστες  και τελικά κατέληγαν στην Αγία Σκέπη μετά την ενηλικίωσή τους. Τώρα – πρόσθεσε – εντοπίζονται λίγο πιο νωρίς, λόγω του ότι υπάρχει ένας χώρος όπου μπορούν να φιλοξενηθούν για απεξάρτηση. Η μεγαλύτερη μερίδα των εφήβων είναι ακόμα στο «χόρτο» όσον αφορά την επιλογή και υπάρχουν και αυτά τα πιο σοβαρά περιστατικά – χωρίς να αναιρώ ότι «πέφτει» η ηλικία εκείνων που προχωρούν σε ουσίες πολύ πιο καταστροφικές».

Θέμα της συζήτησης στη Βουλή ήταν η υλοποίηση του πιλοτικού έργου της λειτουργίας  αυτού του Κλειστού Κέντρου Θεραπείας ανηλίκων στα Λατσιά που μετρά πέντε μήνες επιτυχημένης δράσης . Όπως επίσης αποκάλυψε η κυρία Παύλου, ανάμεσα στα άτομα που φιλοξενήθηκαν στο Κέντρο ήταν και μια 17χρονη έγκυος που γέννησε στη διάρκεια της εκεί παραμονής της, σε συνεργασία και με τη βοήθεια των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας. Συζητήθηκε ακόμα «η παντελής έλλειψη και η ανάγκη δημιουργίας προσβάσιμων κέντρων στήριξης για ανήλικους χρήστες ναρκωτικών στις επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου, δεδομένων των αυξημένων περιστατικών και της παραβίασης των δικαιωμάτων της συγκεκριμένης ομάδας», σύμφωνα με το λεκτικό της εγγραφής του θέματος, έπειτα από πρόταση των βουλευτίνων του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου, Στέλλας Κυριακίδου και Μαριέλλας Αριστείδου.

Το οξύμωρο μιας νέας εμπειρίας

Περιγράφοντας αδρομερώς  τα μέχρι στιγμής δεδομένα λειτουργίας του Κέντρου και το προφίλ των φιλοξενουμένων του η Τίνα Παύλου είπε ότι πρόκειται για άτομα 13 – 19 χρόνων, ότι υπήρξε δυστυχώς και η περίπτωση ενός 12χρονου κοριτσιού από τη Λάρνακα και ότι αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται για θεραπεία 9 έφηβοι. «Είναι οξύμωρο», είπε χαρακτηριστικά, «γιατί από τη μια είμαστε πολύ χαρούμενοι για τη λειτουργία του Κέντρου και την ευκαιρία που δίνουμε σε αυτά τα παιδιά, αλλά από την άλλη είναι εξαιρετικά τραγικό αυτό που έχουμε δει τους τελευταίους πέντε μήνες με αυτά τα 17 περιστατικά που είναι πάνω κάτω όλα τα ίδια. Μόνο ένα περιστατικό από τα 17 – πρόσθεσε – ήταν καθημερινός χρήστης μαριχουάνας. Όλοι οι άλλοι ήταν στο crystal meth και την κοκαϊνη. Από τους 17 οι 16 έχουν φύγει από το σχολείο πριν χρόνια – από το Γυμνάσιο και μετά. Μόνο ένας από τους 17 ολοκλήρωσε το σχολείο, οπότε μιλούμε για ένα πολύ συγκεκριμένο προφίλ και ακόμα και εμάς που είμαστε 20 χρόνια στον χώρο θεραπείας απεξάρτησης, μας εκπλήσσει ο όγκος, το μέγεθος και η σοβαρότητα των περιπτώσεων». Η κυρία Παύλου πληροφόρησε την Επιτροπή ότι οι 9 νεαροί χρήστες που παραμένουν στο Κέντρο μέχρι σήμερα, είναι στο πρόγραμμα θεραπείας για πέντε μήνες και δεν ολοκλήρωσαν τη θεραπεία τους. «Παρόλο που το εντατικό χρονικό διάστημα που δίνουμε στους ανήλικους είναι θεραπευτικά μικρότερο, 6 – 9 μήνες, εκείνο που διαφοροποιείται από τους ενήλικες είναι ότι η επανένταξη στο σχολείο ή η επαγγελματική αποκατάσταση θα διαρκέσει για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, με πολύ στενή παρακολούθηση από εμάς τα πρώτα δύο χρόνια μετά το πρόγραμμα», είπε. Πρόσθεσε ότι από τα 9 περιστατικά που παραμένουν στο Κέντρο, οι 2 είναι με δικαστικό ένταλμα από Δικαστήριο, για τους 3 εκκρεμούν δικαστικές υποθέσεις και ένας είναι κατάδικος των Κεντρικών Φυλακών με αναστολή που δόθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα μόνο για σκοπούς θεραπείας. «Συνολικά τα 6 από τα 9 άτομα έχουν σοβαρό ποινικό μητρώο», επεσήμανε. «Από τα 17 περιστατικά που ήρθαν μέχρι σήμερα», συνέχισε, «τα 7 είναι από τη Λάρνακα, 5 από τη Λευκωσία και 5 από τη Λεμεσό. Κάποια από αυτά δεν έχουν υποστηρικτικό οικογενειακό πλαίσιο. Στο Κέντρο εισάγονται μέσω του Δικαστικού συστήματος, της οικογένειας και των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας. Λόγω ηλικίας η προετοιμασία είναι πάρα πολύ μικρή – μετά από μια εβδομάδα ουσιαστικά τους εντάσσουμε στο Κλειστό Πρόγραμμα, γιατί ο έφηβος μόλις εκφράσει την επιθυμία να ενταχθεί πρέπει να το κάνεις γιατί το επόμενο πρωί μπορεί να θέλει κάτι άλλο. Επίσης το πρόγραμμα διαφέρει από αυτό των ενηλίκων γιατί περιλαμβάνει στήριξη των γονέων και της οικογένειας. Μιλούμε για οικογένειες με αρκετά σοβαρά προβλήματα, οπότε τα άτομα έχουν εβδομαδιαία επαφή με τους γονείς τους – συναντώνται μαζί τους το σαββατοκυρίακο. Τα εντάσσουμε από νωρίς σε θεραπεία μαζί με τους γονείς τους ώστε να μπορέσουν να επανενταχθούν στην οικογένεια κάποιοι από αυτούς, εκεί και όπου υπάρχει επιλογή».

Περιθώριο και για δεύτερο κέντρο ανηλίκων

Για τη λειτουργία του Κλειστού Κέντρου Θεραπείας Εφήβων μίλησε στη συνεδρία και ο Εκτελεστικός Γραμματέας της ΑΑΕΚ Κωνσταντίνος Στυλιανού, επισημαίνοντας «πόσο σημαντικό ήταν να ξεκινήσει να λειτουργεί αυτό το Κέντρο. Θεωρούμε – πρόσθεσε – ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο και για δεύτερο Κέντρο που μπορεί να μην είναι αποκλειστικά για παιδιά με πρόβλημα εξάρτησης, αλλά με άλλα χαρακτηριστικά, που μπορεί να βρεθούν σε αυτή την κατάσταση». Θετική αναφορά στο Κλειστό Κέντρο έκανε και η λειτουργός των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας Κατερίνα Κληρίδου εκφράζοντας την ικανοποίησή της για τη λειτουργία του. Είπε ότι «οι ΥΚΕ έχουν μια καλή συνεργασία με το Κέντρο και έχουν πριν από χρόνια διατυπώσει την ανάγκη λειτουργίας ενός κλειστού προγράμματος για ανήλικους χρήστες ουσιών». Όπως ανέφερε, «οι ΥΚΕ εντοπίζουν οικογένειες όπου υπάρχουν ανήλικοι χρήστες σε διάφορα στάδια και τους παραπέμπουν σε Κέντρα που εγκρίνονται και επιδοτούνται από την ΑΑΕΚ με την οποία έχουμε μια καλή συνεργασία. Υπάρχει συνεργασία και σε θέματα εκπαίδευσης των λειτουργών των ΥΚΕ». Σημειώνεται ότι το Κέντρο προτίθεται να επισκεφθεί σύντομα η νέα Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Δέσπω Μιχαηλίδου Λιβανίου, όπως πληροφόρησε τους βουλευτές η λειτουργός του Γραφείου της Επιτρόπου Τώνια Σιαμτάνη.

Προγράμματα μη προσβάσιμα σε όλους

Πολλά ερωτήματα τέθηκαν από τους βουλευτές σε σχέση με την ανάγκη δημιουργίας προσβάσιμων κέντρων στήριξης για ανήλικους χρήστες ναρκωτικών στις επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου, που ήταν και ξεχωριστό θέμα συζήτησης στη συνεδρία της Δευτέρας. Μετά την αρχική τοποθέτηση της Προεδρεύουσας της συνεδρίας Μαριέλλας Αριστείδου, τον λόγο πήρε η βουλευτίνα του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου Σκεύη Κουκουμά που επεσήμανε ότι «δυστυχώς φαίνεται ότι στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου δεν είναι αποτελεσματικές οι κρατικές πολιτικές, καθώς αυξάνουν τα περιστατικά και η ευκολία που οι νέοι έχουν επαφή με ουσίες, λόγω ίσως και του τουρισμού και της γειτνιάζουσας γραμμής αντιπαράταξης». Τον λόγο πήρε και ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Λάρνακας Χρίστος Ορφανίδης που έθεσε ζήτημα έλλειψης προσωπικού στην ΥΚΑΝ – Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών. Από την πλευρά της η βουλευτίνα του ΔΗΣΥ Λάρνακας Αννίτα Δημητρίου είπε ότι «οι επαρχίες Λάρνακας/Αμμοχώστου παρουσιάζουν έκδηλη έξαρση περιστατικών χρήσης ναρκωτικών και είναι υποχρέωση του κράτους να διασφαλίσει το δικαίωμα σε θεραπεία αποκατάστασης όσων επιθυμούν να την έχουν. Τα προγράμματα στις δύο επαρχίες – συνέχισε – δεν είναι προσβάσιμα σε όλους. Το πρόβλημα των οδοιπορικών είναι μεγάλο για κάποιες οικογένειες που δεν μπορούν να αναλαμβάνουν τα έξοδα της διαδρομής για το θεραπευτικό τους πλαίσιο, καθώς το κράτος δίνει  απλώς ένα μέρος του ποσού που χρειάζεται για οδοιπορικά. Είναι υποχρέωση να βρούμε τρόπους να διασφαλίσουμε ότι έχουν θεραπεία απεξάρτησης όλοι όσοι τη χρειάζονται».

Νεαροί συλληφθέντες 14 – 24 χρόνων

Στη δική του παρέμβαση και απαντώντας στις ερωτήσεις των βουλευτών ο εκπρόσωπος της ΥΚΑΝ Αστυνόμος Στέλιος Σεργίδης ανέφερε ότι «υπήρξε μια θετική εξέλιξη για το ζήτημα των δομών θεραπείας ανηλίκων γιατί η ΑΑΕΚ το 2017, 2018 και 2019 έχει επιχορηγήσει το πρόγραμμα ΑΧΙΛΛΕΑΣ στην Αμμόχωστο (στο Αυγόρου) και το πρόγραμμα ΤΟΛΜΗ στην Πάφο, ώστε να μπορούν άλλες Υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων η Αστυνομία να παραπέμπουν εκεί ανήλικα άτομα με βάση Πρωτόκολλο της Αστυνομίας Κύπρου με τα Θεραπευτικά Προγράμματα». Πρόσθεσε ότι «αν κριθεί απαραίτητο από τους θεραπευτές, μπορεί παιδιά που παραπέμπονται εκεί, να σταλούν στο εξειδικευμένο Κέντρο στη Λευκωσία και πληρώνονται τα οδοιπορικά. Σίγουρα δεν είναι εύκολο και σίγουρα αυτό δυσκολεύει την πρόσβαση», παρατήρησε.  Συνέχισε λέγοντας ότι το 2018 παραπέμφθηκαν από την ΥΚΑΝ στο πρόγραμμα ΑΧΙΛΛΕΑΣ 33 άτομα (από τις επαρχίες Αμμοχώστου και Λάρνακας) και στο πρόγραμμα ΤΟΛΜΗ 41 άτομα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Σκεύης Κουκουμά για τη δουλειά της ΥΚΑΝ σε σχέση με τις παραπομπές ανηλίκων σε θεραπευτικά κέντρα, είπε ότι «αυτή λειτουργεί με άξονα λειτουργίας ένα πιλοτικό πρόγραμμα του 2008 όπου συμμετείχαν 17 κράτη μέλη της ΕΕ το οποίο προσαρμόσαμε στα δικά μας δεδομένα. Το 2011 – πρόσθεσε – υπογράφτηκε Πρωτόκολλο Συνεργασίας σε πρώτο στάδιο με τα κρατικά θεραπευτικά κέντρα και απευθύνεται στον πληθυσμό των νεαρών συλληφθέντων 14 – 24 χρόνων που πληρούν ορισμένα κριτήρια. Το σημαντικό σε αυτό, είναι ότι διέπεται από τη φιλοσοφία της πρώιμης παρέμβασης γιατί βιβλιογραφικά είναι διαπιστωμένο ότι όσο πιο γρήγορα παρέμβεις, τόσο θετικότερα αποτελέσματα έχεις. Αυτή η συνεργασία επεκτάθηκε με μη κυβερνητικούς οργανισμούς που λειτουργούν θεραπευτικά κέντρα. Η Υπηρεσία Λειτουργών Κοινωνικής Παρέμβασης της ΥΚΑΝ είναι η πρώτη Υπηρεσία παραπομπής στην Κύπρο και αυτό αναφέρεται και στη σχετική ετήσια Ευρωπαϊκή Έκθεση, ενώ η ΥΚΑΝ έχει λάβει το 2016 το βραβείο καινοτομίας του ευρύτερου κυβερνητικού τομέα γι’ αυτό το πρόγραμμα που λειτουργεί».

Απαντώντας στην ερώτηση του Χρίστου Ορφανίδη ο Σ. Σεργίδης είπε ότι το προσωπικό της ΥΚΑΝ παγκύπρια είναι 175 άτομα, από τα οποία μόνο τα 33 είναι «μη επιχειρησιακοί» στο Αρχηγείο, ενώ τα υπόλοιπα είναι «στο δρόμο». Πρόσθεσε ότι «σίγουρα δεν το κρύψαμε ποτέ ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού που αφορά γενικότερα την Αστυνομία. Ζητήσαμε ενίσχυση ειδικά το 2017 και ενισχύθηκαν τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου και το λιμάνι Λεμεσού γιατί θεωρούμε ότι η εισαγωγή των ναρκωτικών στην Κύπρο γίνεται από τις κύριες νόμιμες εισόδους της Δημοκρατίας». Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις είπε ότι 2018 παραπέμφθηκαν για θεραπεία στη Λάρνακα συνολικά 69 άτομα – τα 33 από τα οποία παραπέμφθηκαν στον ΑΧΙΛΛΕΑ.  Το ίδιο διάστημα παραπέμφθηκαν στην Αμμόχωστο 29, στην Πάφο 70, στη Λεμεσό 99 και στη Λευκωσία 161 άτομα.

Οκτώ μαθητές και μια αδυναμία

Από την ΑΑΕΚ ο Κωνσταντίνος Στυλιανού εκθείασε το έργο της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επισημαίνοντας ότι «από τη συζήτηση που ξεκίνησε εδώ στην Επιτροπή τα προηγούμενα χρόνια – κι αυτό πρέπει να πιστωθεί και στους συμβαλλόμενους και στην ίδια την Επιτροπή όπου συζητούμε και σήμερα – προέκυψε η επιχορήγηση ενός επιπλέον Θεραπευτικού Κέντρου, του ΑΧΙΛΛΕΑ, με υπηρεσίες που απευθύνονται ειδικά σε ανήλικους χρήστες». Πρόσθεσε ότι στον ΑΧΙΛΛΕΑ παραπέμπονται από την ΥΚΑΝ ανήλικοι μέσω του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας και Παραπομπής Μαθητών από τα σχολεία και επεσήμανε ότι «εδώ έχουμε εντοπίσει αδυναμία». Εξήγησε ότι «από το 2017 που είναι σε ισχύ το Πρωτόκολλο, μόνο 8 μαθητές έχουν παραπεμφθεί κι αυτό γιατί το Πρωτόκολλο προνοεί ότι πρέπει πρώτα να ενημερωθεί ο Διευθυντής του σχολείου και να γίνουν και άλλες ενέργειες που λειτουργούν αποτρεπτικά στο να απευθυνθεί ο μαθητής να ζητήσει θεραπεία, εφόσον για να λάβει θεραπεία κάποιος πρέπει να το θέλει και ο ίδιος και δεν μπορεί να επιβληθεί η θεραπεία». Συνέχισε αναφέροντας ότι «είμαστε σε διαδικασία συζήτησης που ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες με όλους τους εμπλεκόμενους –  Υπουργείο Παιδείας και Υπηρεσίες που «τρέχουν» τα θεραπευτικά προγράμματα – για να αναθεωρηθεί το Πρωτόκολλο». Πρόσθεσε ότι «τα στοιχεία συνολικά για τους ανήλικους δείχνουν ότι ενώ το 2017 φάνηκε να υπάρχει μια μείωση στην πρόσβαση σε θεραπεία, το 2018 υπάρχει αύξηση δυνατότητας πρόσβασης σε θεραπεία και υπάρχει μια βελτίωση, αλλά δεν θεωρούμε ότι το πρόβλημα έχει λυθεί οριστικά».

Είπε γενικότερα ότι «το φαινόμενο της χρήσης στην Κύπρο παραμένει σταθερό και το ζητούμενο είναι μια ισόρροπη και ολοκληρωμένη προσέγγιση του ζητήματος ώστε αυτή να μην αφορά σε μεγάλο βαθμό την καταστολή, αλλά κυρίως την πρόληψη. Επανέλαβε το εύρημα της ΑΑΕΚ ότι «για κάθε ένα ευρώ που ξοδεύεται στην πρόληψη, ξοδεύονται 44 ευρώ για την επιβολή του νόμου» και κ άλεσε το κράτος να αυξήσει τους πόρους που διατίθενται για την πρόληψη. «Ως Αρχή», είπε, «και στη βάση ευρημάτων της πρόσφατης μελέτης για το κοινωνικό κόστος που έχει η εξάρτηση στην κυπριακή κοινωνία, ζητούμε από την πολιτεία όπως εξισορροπήσει τα κονδύλια που ξοδεύονται στην πρόληψη, στη θεραπεία, στην κοινωνική επανένταξη, με αυτά που ξοδεύονται για την εφαρμογή του νόμου και την ποινική δικαιοσύνη».

Η συνεργασία με Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας

«Οι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας συνεργάζονται αρκετά στενά με την ΑΑΕΚ μέσα στα πλαίσια της υλοποίησης του Σχεδίου Δράσης όπως αυτό ετοιμάσθηκε με βάση την Εθνική Στρατηγική», είπε στη δική του παρέμβαση στη συζήτηση ο εκπρόσωπος των ΥΨΥ Κώστας Κωνσταντίνου. «Γνωρίζουμε ήδη» – συνέχισε – ότι η ΑΑΕΚ επιχορηγεί τα προγράμματα ΑΧΙΛΛΕΑΣ και ΤΟΛΜΗ που απευθύνονται σε έφηβους στις επαρχίες Λάρνακας-Αμμοχώστου και στην Πάφο αντίστοιχα. Αν όμως θεωρηθεί από την Αρχή ότι υφίσταται η ανάγκη δημιουργίας προγράμματος στη Λάρνακα, οι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας διαθέτουν την εμπειρογνωμοσύνη για την ανάπτυξη του». Επισήμανε ταυτόχρονα ότι αυτό «δεν μπορεί να υλοποιηθεί με το υφιστάμενο προσωπικό και προϋποθέτει την έγκριση του απαραίτητου επιπρόσθετου προϋπολογισμού που να καλύπτει όλες τις ανάγκες». Πρόσθεσε ότι «η διαφοροποίηση στις παραπομπές του Συμβουλευτικού Κέντρου ΠΕΡΣΕΑΣ που εξυπηρετούσε και την επαρχία Λάρνακας -Αμμοχώστου προτού ενισχυθεί ο ΑΧΙΛΛΕΑΣ, είναι η εξής: υπήρξαν προς το Συμβουλευτικό Κέντρο ΠΕΡΣΕΑΣ το 2018, 34 παραπομπές νεαρών από την επαρχία Λάρνακας και 4 από την επαρχία Αμμοχώστου. Κατά το τρέχον έτος οι παραπομπές μέχρι και τον Σεπτέμβριο 2019 ήταν 15 από τη Λάρνακα και 2 από την Αμμόχωστο. Η ΑΑΕΚ επιχορηγεί με συγκεκριμένο ποσόν όλα τα Θεραπευτικά Κέντρα για σκοπούς οδοιπορικών».

«Η χρήση φουντώνει, οι αριθμοί μειώνονται»!

«Δεν μπορώ να κατανοήσω γιατί δεν υπάρχει ακόμα καμιά δομή στη Λάρνακα για θεραπεία ανηλίκων χρηστών, ενώ υπάρχουν μεγάλοι αριθμοί περιστατικών στη Λάρνακα», δήλωσε στο τέλος της συνεδρίας η Αννίτα Δημητρίου. «Πού θα πάει αυτή η κατάσταση;», διερωτήθηκε. «Υπάρχει σήμερα συντονισμός μεταξύ των εμπλεκομένων υπηρεσιών; Πώς ενημερώνουμε τα παιδιά στο πλαίσιο της πρόληψης; Με ανησυχούν τα στοιχεία που μας δώσατε σήμερα, ειδικά για τη δική μου επαρχία Λάρνακας, από όπου είναι και η 12χρονη στην οποία έκανε αναφορά η κυρία Τίνα Παύλου. Πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση της στήριξης των παιδιών με προβλήματα χρήσης ουσιών χωρίς απαραιτήτως την προηγούμενη συγκατάθεση του γονέα-κηδεμόνα Δεν γίνεται να περιμένουμε από τον κάθε κηδεμόνα γονέα για να στηρίξουμε ένα παιδί με προβλήματα χρήσης ουσιών».

Μαριέλλα Αριστείδου βουλευτίνα ΔΗΣΥ

-«Εισηγούμαι σε επόμενη συνεδρία να δούμε το θέμα της πρόληψης και γενικά να αξιολογήσουμε την εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής».

Σκεύη Κουκουμά βουλευτίνα ΑΚΕΛ

-«Σε σχέση με τους μειωμένους αριθμούς που έδωσε η ΥΚΑΝ…εμείς δεν ικανοποιούμαστε γιατί ξέρουμε ότι το πρόβλημα χρήσης ουσιών από ανήλικους φουντώνει και οι αριθμοί μειώνονται. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΥΚΑΝ οι παραπομπές χρηστών σε θεραπευτικά προγράμματα το 2016 ήταν 453, το 2017 ήταν 475 και το 2018 ήταν 450. Έχω την εντύπωση ότι θα έπρεπε να αυξάνονται οι παραπομπές αν κάνετε καλά τη δουλειά σας και εντοπίζετε περιπτώσεις. Αν δεν αυξάνονται, σημαίνει απλά ότι δεν εντοπίζονται, εκτός αν γίνεται καλή δουλειά στην πρόληψη και μειώθηκε ο αριθμός των χρηστών…»

Στέλιος Σεργίδης ΥΚΑΝ

«Δεν έχουν σχέση οι αριθμοί. Μιλούμε για ένα πληθυσμό των νεαρών συλληφθέντων που απευθύνονται για θεραπεία, άρα δεν μπορούμε να πούμε ότι με τους αριθμούς βγάζουμε συμπέρασμα ότι αυξάνεται η χρήση. Τα τελευταία χρόνια αυξάνεται η προσβασιμότητα λόγω του προγράμματος στα Θεραπευτικά Κέντρα, ιδιαίτερα χρηστών ή εξαρτημένων στην κάνναβη. Η πρόληψη είναι τεράστιο ζήτημα και η ΑΑΕΚ επιχορηγεί προγράμματα σε διάφορες πόλεις σε συνεργασία και με τους Δήμους. Για αντιμετώπιση περιστατικών μέσα στα σχολεία, ετοιμάσαμε κατευθυντήριες γραμμές ως ΥΚΑΝ και τώρα είναι στο Υπουργείο Παιδείας ώστε να γίνονται συγκεκριμένες ενέργειες από τη Διεύθυνση του σχολείου και την Αστυνομία».

Σε πρώτο πλάνο η Κατερίνα Κληρίδου και απέναντι οι βουλευτίνες Σκεύη Κουκουμά, Αννίτα Δημητρίου και Μαριέλλα Αριστείδου.

Ο Αστυνόμος Στέλιος Σεργίδης από την ΥΚΑΝ.

Στο μικρόφωνο της συζήτησης ο Κωνσταντίνος Στυλιανού.

Φώτο: Η Τίνα Παύλου στη διάρκεια των αποκαλύψεων της στη Βουλή στις 7 Οκτωβρίου 2019.