Αθήνα σε Άγκυρα: “Σεβαστείτε το διεθνές δίκαιο” – Έρχονται κυρώσεις από την ΕΕ

Óôéãìéüôõðï áðü ôçí óõíÜíôçóç ôïõ Õðïõñãïý Åîùôåñéêþí Íßêïõ ÊïôæéÜ ìå ôïí Ïýããñï ïìüëïãü ôïõ ÐÝôåñ ÓéãéÜñôï,ÐáñáóêåõÞ 30 Ïêôùâñßïõ 2015 (EUROKINISSI/ÔÁÔÉÁÍÁ ÌÐÏËÁÑÇ)

Σκληρή απάντηση στις τουρκικές πειρατικές ενέργειες εντός της κυπριακής ΑΟΖ έδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, ως αντίδραση στην πρόθεση της Άγκυρας να προχωρήσει σε γεώτρηση στο Τεμάχιο 7.

«Η διενέργεια γεωτρήσεως, εντός θαλάσσιας περιοχής η οποία, όχι μόνον βρίσκεται εντός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, άλλα έχει οριοθετηθεί και αδειοδοτηθεί σε ευρωπαϊκές εταιρίες, είναι σε πλήρη αντίθεση με κάθε έννοια νομιμότητας, περιφρονώντας τις εκκλήσεις της ΕΕ και της Διεθνούς Κοινότητας για σεβασμό των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και αποκλιμάκωση της έντασης», σημειώνει χαρακτηριστικά το ελληνικό ΥΠΕΞ και συνεχίζει, υπενθυμίζοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη επεξεργαστεί το σενάριο επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας:

«Η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχει απόλυτη ανάγκη σταθερότητας και ασφάλειας. Τέτοιες ενέργειες ουδόλως συμβάλλουν σε αυτό, αντίθετα υπονομεύουν κάθε προσπάθεια εδραίωσης της ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή. Υπενθυμίζουμε τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ης Ιουνίου 2019 και τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της 15ης Ιουλίου 2019. Υπενθυμίζουμε, επίσης, ότι η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχουν κληθεί να συνεχίσουν τις διεργασίες για υιοθέτηση στοχευμένων μέτρων έναντι της Τουρκίας».

«Η λογική των τετελεσμένων δεν δημιουργεί δίκαιο, παραβιάζει θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αρχές και απομακρύνει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος βρίσκεται σε συνεχή επαφή, συνεργασία και συντονισμό με το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και με τους Ευρωπαίους και διεθνείς Εταίρους και Συμμάχους μας για το θέμα. Εκφράζουμε την απόλυτη αλληλεγγύη μας στην Κυπριακή Δημοκρατία και καλούμε για μία ακόμη φορά την Τουρκία να σεβασθεί το Διεθνές Δίκαιο, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας», καταλήγει η Αθήνα.

Κύπρος: Εξαιρετικά σοβαρή κλιμάκωση

«Η κυπριακή κυβέρνηση καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την πρόθεση της Τουρκίας να διενεργήσει νέα γεώτρηση στα νοτιοδυτικά του νησιού, εντός της  Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η επαπειλούμενη γεώτρηση, αυτή τη φορά εντός τεμαχίου που έχει αδειοδοτηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία, συνιστά μια εξαιρετικά σοβαρή κλιμάκωση της κατ’ εξακολούθηση παραβίασης εκ μέρους της Τουρκίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως αυτά προκύπτουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας καθώς επίσης και από το εθιμικό Διεθνές Δίκαιο», ανέφερε σε ανακοίνωσή της, νωρίτερα σήμερα, η κυπριακή Προεδρία.

Στην ίδια ανακοίνωση γινόταν λόγος για «κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου» και τονίζεται: «Η Τουρκία επέλεξε να πραγματοποιήσει γεωτρητικές δραστηριότητες εντός του θαλασσίου τεμαχίου 7, το οποίο και έχει αδειοδοτηθεί από την κυπριακή κυβέρνηση σε ευρωπαϊκές εταιρείες και το οποίο βρίσκεται εντός της ΑΟΖ / υφαλοκρηπίδας της Κύπρου, ως αυτή έχει οριοθετηθεί σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο μεταξύ των σχετικών παράκτιων κρατών, δηλαδή της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, με τη Συμφωνία Οριοθέτησης της ΑΟΖ του 2003. Η εξερεύνηση ή/και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο τεμάχιο 7 αποτελεί αποκλειστικό κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου και δεν επηρεάζει τα δικαιώματα οποιουδήποτε τρίτου κράτους, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας».

Οι γεωτρήσεις του Γιαβούζ

Υπενθυμίζεται ότι το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ θα ξεκινήσει νέες επιχειρήσεις γεωτρήσεων στην ανατολική Μεσόγειο, νότια της Κύπρου, στις 7 Οκτωβρίου, όπως δήλωσε Τούρκος διπλωμάτης, στο Reuters.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον επικεφαλής του διπλωματικού Σώματος της Τουρκίας, Τσαγατάι Ερτσιγές, ο οποίος, στο σχετικό tweet που δημοσίευσε, ισχυρίζεται ότι οι γεωτρήσεις γίνονται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Πηγή:newspost.gr