Χαμόγελα από την Ευρώπη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Εκδήλωση γνωριμίας με τους εταίρους και τους συνεργάτες της Κοινοπραξίας YUFE

ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Με ένα απόσπασμα από γραπτό μήνυμα που έστειλε τον Δεκέμβρη 1862 ο Πρόεδρος Αβραάμ Λίνκολν προς το Κογκρέσο κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου, ότι «τα δόγματα του ήρεμου παρελθόντος είναι ανεπαρκή στο θυελλώδες παρόν» άρχισε τη σύντομη παρέμβασή της (στα αγγλικά) η τεταρτοετής φοιτήτρια του Τμήματος Μηχανικών Μηχανολογίας και Κατασκευαστικής του Πανεπιστημίου Κύπρου Αμαλία Χρυσοστόμου από τη Λευκωσία στην εναρκτήρια εκδήλωση της Κοινοπραξίας YUFE στο Πανεπιστήμιο Κύπρου την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019. Επρόκειτο για την εκδήλωση γνωριμίας της πανεπιστημιακής κοινότητας και του ευρύτερου κοινού με τους εταίρους και τους συνεργάτες της Κοινοπραξίας YUFE (Young Universities for the Future of Europe) που  είναι μια από τις 17 προτάσεις Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων που επιλέγηκαν από την  Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούνιο 2019 για την ανάπτυξη και υλοποίηση ενός νέου μοντέλου Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου. Η Κοινοπραξία αξιολογήθηκε ως η κορυφαία πρόταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η YUFE αποτελείται από 8 Νεαρά Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια (κάτω των 50 χρόνων) μεταξύ των οποίων και το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Στις 10 Οκτωβρίου 2019 προηγήθηκαν οι εργασίες της ομάδας για να είναι σε ετοιμότητα για την επίσημη έναρξη του  έργου τον Δεκέμβριο 2019.

Ο ακρογωνιαίος λίθος του μέλλοντος

«Ζούμε σε ένα κόσμο που αλλάζει πολύ γρήγορα» είπε η Αμαλία Χρυσοστόμου «και βέβαια έχουμε περισσότερες ανέσεις από τους προγόνους μας. Αλλά ως νέοι – συνέχισε – έχουμε και σήμερα περισσότερες ευθύνες από ποτέ άλλοτε. Όλοι μας λένε συνεχώς ότι είμαστε το μέλλον, ότι πρέπει να διαμορφώσουμε τον κόσμο μέσα στον οποίο θέλουμε να ζήσουμε, αλλά κανένας δεν αναφέρει, πώς. Αυτή η Κοινοπραξία θα μπορούσε να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του ταξιδιού προς το μέλλον που ονειρευόμαστε. Απλώς κοιτάξτε γύρω σας. Άνθρωποι από όλη την Ευρώπη μαζεύτηκαν σε αυτό το μικρό νησί της Μεσογείου για να εργαστούν μαζί και να δώσουν την ευκαιρία στους φοιτητές να ανταλλάξουν απόψεις, να μάθουν και ν’ ανακαλύψουν. Αυτό το καινοτόμο έργο έχει στόχο να ενώσει τα 8 συμμετέχοντα Πανεπιστήμια σε ένα Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο. Δεν είναι εύκολο να γίνει αυτό γιατί θα χρειαστεί να αμφισβητηθεί ό,τι θεωρούμε όλοι δεδομένο και να αλλάξουν πράγματα που νομίζουμε είναι προφανή. Το μεγάλο πρόβλημα με τις μεταρρυθμίσεις και τις μεταμορφώσεις είναι η τυραννία της κοινής λογικής. Οι άνθρωποι λένε συχνά «δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, έτσι έγινε». Εμείς εδώ θα αποδείξουμε ότι μπορεί να γίνει διαφορετικά, ότι η Ευρώπη μπορεί και πρέπει να έχει ένα Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο ανοικτό σε όλους. Για εμάς τους φοιτητές αυτό θα δημιουργήσει τόσες πολλές ευκαιρίες που δεν μπορώ ν’ απαριθμήσω σε μια μικρή παρουσίαση. Θα μπορούμε να ταξιδεύουμε, να γνωρίζουμε άλλες κουλτούρες, να μοιραζόμαστε προοπτικές και ν’ ανταλλάζουμε γνώσεις και ιδέες με ανθρώπους από όλη την Ευρώπη».

Η Κύπρος έμπνευση σε άλλους

«Δεν ξέρω αν γνωρίζατε την Κύπρο πριν το Πανεπιστήμιο Κύπρου συμμετάσχει σε αυτή την Κοινοπραξία», είπε η Αμαλία Χρυστοστόμου. «Ως Κυπρία και φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Κύπρου», συνέχισε, «είμαι χαρούμενη γιατί είμαστε ένας από τους εταίρους αυτού του έργου. Έχουμε τώρα φωνή, καθώς αυτή η Κοινοπραξία είναι μια μεγάλη ευκαιρία για όλους μας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου να αλληλεπιδράσουμε με άτομα από τις άλλες 7 χώρες εταίρους στην Ευρώπη. Πάντα σκεφτόμουν ότι ο κόσμος πεινά για έμπνευση, επιθυμεί ιστορίες επιτυχίας μπροστά σε πολύπλοκα θέματα ιδιαίτερα σε μικρές χώρες. Είναι γι’ αυτό που πιστεύω ότι η Κύπρος μπορεί να είναι έμπνευση σε άλλους και μπορεί να δείξει τις μεγάλες δυνατότητες της στο ακαδημαϊκό πεδίο και πέρα από αυτό».

Να μη νιώθουν μικροί οι άνθρωποι…

«Είμαστε κάπως μακριά από την κεντρική Ευρώπη αλλά παλεύουμε να αναπτυχθούμε και να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να πετύχουμε», είπε η Αμαλία Χρυσοστόμου. «Το κλειδί στην πραγματική συμμετοχή», συνέχισε, «είναι ότι βοηθά τους ανθρώπους να μη νιώθουν μικροί. Οι άνθρωποι νιώθουν αβοήθητοι και έχουν κουραστεί από το γεγονός ότι δεν ακούγονται. Αυτό που μπορούμε να καταφέρουμε με αυτή την Κοινοπραξία είναι εντελώς νέο – ένα έργο που θα πάρει το Πανεπιστήμιο Κύπρου και την κοινότητα γενικά στην καρδιά της Ευρωπαϊκής κουλτούρας και ανάπτυξης. Οι φοιτητές και οι καθηγητές που θα έρθουν στην Κύπρο θα βοηθήσουν το Πανεπιστήμιο να αναπτυχθεί και γίνει καλύτερο και πιο διεθνές ενώ οι Κύπριοι φοιτητές θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίζουν άλλες κουλτούρες και πανεπιστημιουπόλεις. Δεν είναι απαραίτητο ότι όλα θα είναι τέλεια σε αυτό το μεγάλο ταξίδι που αρχίζει και ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε αντιφάσεις ή δύσκολα ζητήματα. Κάνοντας τις δικές μας επιλογές θα μπορούμε να αναπτύξουμε ελαστικότητα μπροστά σε προβλήματα διαφορετικότητας και συμμετοχικότητας. Από αυτή την Κοινοπραξία θα αναδειχθούν δύο σημαντικά οφέλη – να μάθεις να σκέφτεσαι με ανοικτό μυαλό και να εκτιμήσεις τη δια βίου μάθηση. Στη φωτογραφία που βλέπετε στην οθόνη απαθανατίζονται οι πρώτοι 414 απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Κύπρου το 1996. Είναι κάπως θολή αλλά για μας σημαίνει πολλά. Σημαδεύει την έναρξη ενός απίστευτου ταξιδιού που συνεχίζεται από τότε. Μια μέρα στο σύντομο μέλλον ελπίζω ότι θα βγει μια παρόμοια φωτογραφία γεμάτη αυτή τη φορά με χαμόγελα ανθρώπων από όλη την Ευρώπη που ήρθαν για να σπουδάσουν εδώ, που έζησαν και αγάπησαν το νησί μας όσο το αγαπάμε κι εμείς. Και θα γράψουμε και πάλι ιστορία!».

Κινητικότητα, διάλογος, δημοκρατία

Πριν από την Αμαλία Χρυσοστόμου, χαιρετισμούς στην έναρξη της εκδήλωσης που παρουσίασε η λειτουργός του Τμήματος Επικοινωνίας του ιδρύματος Φωτεινή Παναγή, απηύθυναν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, ο Πρόεδρος της Κοινοπραξίας YUFE και Πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ Καθηγητής Martin Paul, εκ μέρους του Υπουργού Παιδείας η Διευθύντρια Ανώτερης Εκπαίδευσης Δρ Τέρψα Κωνσταντινίδου και η Γενική Διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Εκπαίδευσης, Νεολαίας, Αθλητισμού και Πολιτισμού Θέμις Χριστοφίδου. Ακολούθησαν παρουσιάσεις από τη Δρα Daniela Trani Διευθύνουσα Σύμβουλο της Κοινοπραξίας YUFE και από τις/τους φοιτήτριες/τές των Πανεπιστημίων Essex και Μάαστριχτ και του Πανεπιστημίου Κύπρου Asha Ali, Κώστα Γεωργιάδη και Αμαλία Χρυσοστόμου αντίστοιχα. Και οι άλλοι δύο φοιτητές μετέφεραν τον ενθουσιασμό τους για την ενεργό τους συμμετοχή και παρέμβαση στο έργο, καθώς οι ίδιοι σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσουν τον τρόπο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου YUFE. Κινητικότητα, διάλογος, ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων, δημοκρατία, βιωσιμότητα και οικολογία ήταν κάποιες από τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες οι νέοι της YUFE οραματίζονται τη λειτουργία του καινοτόμου οικοδομήματος του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου.

Η διεθνοποίηση, το μέλλον της εκπαίδευσης

Καλωσορίζοντας τους Πρυτάνεις και τις αντιπροσωπείες των εταίρων και των συνεργατών της YUFE στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο Πρύτανης Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης τόνισε ότι «το ταξίδι τώρα αρχίζει για την ανάπτυξη της καινοτόμου αυτής πρωτοβουλίας» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η διεθνοποίηση είναι το μέλλον της εκπαίδευσης, της έρευνας και της καινοτομίας. Είναι – είπε – το κλειδί για την ενθάρρυνση της δημιουργικότητας και της επιχειρηματικότητας μέσω της μεταφοράς και της ανταλλαγής γνώσης. Και αυτή η πτυχή της ανταλλαγής και της μεταφοράς γνώσεων είναι ζωτικής σημασίας για τη YUFE. Είμαι βέβαιος ότι η YUFE θα μετασχηματίσει – εξελίξει τον τρόπο λειτουργίας των Πανεπιστημίων μας προς το καλύτερο!» Ο Πρύτανης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «τα νέα Πανεπιστήμια που συνθέτουν τη YUFE, μπορούν με τον ενθουσιασμό, την αποφασιστικότητα, και τις ξεχωριστές επιτυχίες τους να οδηγήσουν την κοινοπραξία στη δημιουργία ενός πρότυπου Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου».

Μια ομάδα χωρίς τους «συνήθεις ύποπτους»

Ο Πρόεδρος της κοινοπραξίας YUFE και Πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ, Καθηγητής Martin Paul, αφού ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο Κύπρου για τη φιλοξενία  χαρακτηρίζοντας το Ίδρυμα ως «φανταστικό εταίρο» της Κοινοπραξίας YUFE, σημείωσε ότι «το έργο αυτό αντικατοπτρίζει, μεταξύ άλλων, το πνεύμα και τη νεαρή ιστορία των Πανεπιστημίων που συμμετέχουν στη YUFE» και αναφέρθηκε «στον σημαντικό ρόλο των φοιτητών των συνεργαζόμενων Πανεπιστημίων οι οποίοι  είναι οι πολίτες της Ευρώπης του μέλλοντος». Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Κοινοπραξίας YUFE, «συνθέσαμε μια ομάδα χωρίς τους «συνήθεις ύποπτους» κι αυτό θα μας ξεχωρίσει».

Η αφοσίωση στην ακαδημαϊκή αριστεία

Εκ μέρους του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας η Διευθύντρια Ανώτερης Εκπαίδευσης Δρ Τέρψα Κωνσταντινίδου σημείωσε ότι «η Κοινοπραξία YUFE ως ένα από τα επιλεγμένα δίκτυα «Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων», αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου για τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην υλοποίηση του οράματος του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης. Αποτελεί, επίσης – πρόσθεσε – ένα σημαντικό βήμα προόδου για την Ανώτατη Εκπαίδευση της Κύπρου και τον στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης να καθιερώσει τη χώρα μας ως περιφερειακό Κέντρο Ανώτερης Εκπαίδευσης και Έρευνας. Τα οκτώ νέα Πανεπιστήμια – είπε – που συμμετέχουν στην Κοινοπραξία YUFE αναμένεται να καταστήσουν το όραμα του ευρωπαϊκού χώρου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πραγματικότητα. Η συμμετοχή, σε αυτή την πρωτοβουλία, του Πανεπιστημίου Κύπρου, θεωρείται εξαιρετικά σημαντική και αποδεικνύει την αφοσίωση των Κυπριακών Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης στην ακαδημαϊκή αριστεία».

Για μια Ευρώπη με ταυτότητα

Η Γενική Διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Εκπαίδευσης, Νεολαίας, Αθλητισμού και Πολιτισμού Θέμις Χριστοφίδου συνεχάρη την Κοινοπραξία YUFE «ως πρωτοπόρα που ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία κι άλλων Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων». Αναφέρθηκε, επίσης, «στην ανάγκη στήριξης του τόσο σημαντικού αυτού έργου από τις κυβερνήσεις των Πανεπιστημίων με επιπρόσθετη χρηματοδότηση, ώστε να μπορέσουν να επιτύχουν τους πολλαπλούς σκοπούς που έθεσαν με στόχο μια Ευρώπη πιο ανθρώπινη, πιο συνεκτική και με ταυτότητα». Αναφερόμενη στη YUFE εξέφρασε την ικανοποίησή της, «καθώς η Κοινοπραξία αυτή εστιάζει στην ανάδειξη της ευρωπαϊκής ταυτότητας, στην ευημερία όλων των πολιτών της Ένωσης, στην ψηφιακή πραγματικότητα και δίνει έμφαση στη βιωσιμότητα του έργου».

Οι εταίροι και οι συνεργάτες

Η Κοινοπραξία YUFE είναι γεωγραφικά διαφοροποιημένη και περιλαμβάνει Πανεπιστήμια, πόλεις και εταιρείες. Οι εταίροι της YUFE είναι το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ (συντονιστής) – Ολλανδία, Carlos III Πανεπιστήμιο Μαδρίτης – Ισπανία, το Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας – Βέλγιο, το Πανεπιστήμιο της Βρέμης – Γερμανία, το Πανεπιστήμιο Κύπρου – Κύπρος, το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας, το Πανεπιστήμιο του Essex – Ηνωμένο Βασίλειο και το Πανεπιστήμιο της Ρώμης Tor Vergata – Ιταλία. Οι συνεργάτες της YUFE είναι οι  Ευρωπαίοι επιχειρηματίες CMA-PME, Kiron Ανοικτή Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Πανεπιστήμιο Nicolaus Copernicus του Torun – Πολωνία, Όμιλος Adecco France, Παγκόσμια Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Δοκιμής και Πανεπιστήμιο της Rijeka – Κροατία.

Ένα μοναδικό οικοσύστημα

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κύπρου, «η Κοινοπραξία Νέων Πανεπιστημίων για το Μέλλον της Ευρώπης (YUFE) είναι μια σημαντική στρατηγική εταιρική σχέση που δημιουργήθηκε μεταξύ οκτώ Πανεπιστημίων με έντονη ερευνητική δραστηριότητα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Η κοινοπραξία YUFE, μαζί με τους έξι συνεργάτες της, στοχεύει να επιφέρει μια ριζική αλλαγή στην ευρωπαϊκή τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθιερώνοντας το νέο ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο ως το κορυφαίο μοντέλο ενός νέου, μη ελιτιστικού, ανοιχτού ευρωπαϊκού πανεπιστημίου. Ένα μοναδικό οικοσύστημα που θα συνδέει τα Πανεπιστήμια με τις κοινότητες, το YUFE θα βασίζεται στη συνεργασία μεταξύ των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και των πολιτών σε ολόκληρη την Ευρώπη».

 

 

YUFE Coordinators / Working Group meeting – day 2 – 11 Oct 2019

Η Αμαλία Χρυσοστόμου στο βήμα της εκδήλωσης.

Οι Πρυτάνεις, οι φοιτητές και οι εταίροι της Κοινοπραξίας σε ομαδική φωτογραφία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Φώτο: Η Δρ Daniela Trani Διευθύνουσα Σύμβουλος της Κοινοπραξίας YUFE και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ  Κάλια Χρίστου