Διαφώνησαν όλες(!) με τον Θεοπέμπτου για εκτρώσεις

«Δεν έχω πρόβλημα να κάνουμε διορθώσεις γιατί εμένα με ενδιαφέρει η μείωση των εκτρώσεων»

ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Μπροστά στις έντονες διαφωνίες κρατικών λειτουργών, αλλά και εκπροσώπων μη κυβερνητικών και γυναικείων οργανώσεων βρέθηκε ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου στη διάρκεια της συζήτησης της δικής του πρότασης νόμου με τίτλο «Ο περί της Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης και της Διαδικασίας Διακοπής Ανεπιθύμητης Κύησης Νόμος του 2019» στη συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019 υπό την προεδρία της Αναπληρώτριας Προέδρου της Επιτροπής Μαριέλλας Αριστείδου βουλευτίνας ΔΗΣΥ. Συμμετείχαν οι βουλευτίνες Αννίτα Δημητρίου ΔΗΣΥ, Σκεύη Κουκουμά και Ειρήνη Χαραλαμπίδου ΑΚΕΛ και Χριστιάνα Ερωτοκρίτου ΔΗΚΟ. Όλες σχεδόν οι συνομιλήτριές του ζήτησαν αλλαγές στην πρότασή του και κυρίως να αποσυνδεθεί το θέμα της διακοπής της κύησης από το θέμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, γιατί όπως τόνισαν, η σύνδεση των δύο στέλνει το μήνυμα ότι η έκτρωση είναι ένας άλλος τρόπος αντισύλληψης. Σημειώνουμε ότι ο Χ. Θεοπέμπτου ήταν ο μοναδικός άντρας στη συζήτηση. (Παρέστη και ο  Δρ Γρηγόρης Σολωμού Γραμματέας της Παγκύπριας Γυναικολογικής και Μαιευτικής Εταιρείας αλλά προτίμησε να μην πάρει το λόγο). Ο εισηγητής του νομοσχεδίου αντιμετώπισε με καλή διάθεση τις διαφωνίες, στις οποίες αναφέρθηκε με πνεύμα συνεργασίας, πριν ακόμα αυτές εκφραστούν. «Γνωρίζω ότι υπάρχουν αντιδράσεις για ορισμένα σημεία και δεν έχω πρόβλημα να κάνουμε διορθώσεις, γιατί εμένα με ενδιαφέρει να πετύχουμε τη μείωση των εκτρώσεων που ανέρχονται στις 8-9 χιλιάδες το χρόνο», είπε ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ανοίγοντας τη συζήτηση.

Μετά από «μεγάλη έρευνα και συζητήσεις»            

Σκοπός της πρότασης νόμου του Χ. Θεοπέμπτου όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση που τη συνοδεύει είναι «η θέσπιση ενός αποτελεσματικού νομοθετικού πλαισίου το οποίο να διασφαλίζει την παροχή σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στο κοινό και στα παιδιά. Παράλληλα η πρόταση νόμου καθορίζει τη δημιουργία συμβουλευτικών κέντρων και ρυθμίζει τόσο τη διαδικασία στην περίπτωση που η έγκυος επιθυμεί να προχωρήσει με διακοπή της κύησης, όσο και τη διαδικασία παροχής συμβουλευτικής στήριξης της εγκύου. Επιπρόσθετα με την πρόταση νόμου ρυθμίζεται το δικαίωμα του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού να μη συμμετέχει στη διαδικασία διακοπής της κύησης. Τέλος προτείνεται η δημιουργία αρχείου από το Υπουργείο Υγείας, το οποίο θα περιλαμβάνει τον αριθμό των γεννήσεων, το είδος του τοκετού, τις πολύδυμες κυήσεις, τις κυήσεις που ήταν αποτέλεσμα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, τα πρόωρα νεογνά και τις περιπτώσεις διακοπής της κύησης, τους λόγους διακοπής της κύησης και την ηλικία της γυναίκας». Υπενθύμισε ανοίγοντας τη συζήτηση ο κ. Θεοπέμπτου ότι το 2018 συζητήθηκε στην Επιτροπή το θέμα της νομιμοποίησης των εκτρώσεων και ανέφερε ότι «ετοίμασε ένα κείμενο για συζήτηση που περιλαμβάνουν όλα όσα ειπώθηκαν στην Επιτροπή, αφού έκανε μεγάλη έρευνα και συζητήσεις για να ετοιμασθεί η πρόταση νόμου». Πρόσθεσε τα εξής: «Βασικά η πρόταση νόμου προωθεί τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και στα σχολεία και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (στα πανεπιστήμια). Εργάστηκα – είπε – για περισσότερα από 30 χρόνια ως καθηγητής φοιτητών άνω των 20 χρόνων και ξέρω ότι έχουμε – και σε αυτή την ηλικιακή ομάδα – πολύ μεγάλο πρόβλημα στο ζήτημα αυτό».

Η πτυχή της σεξουαλικής κακοποίησης

Η πρώτη και πιο έντονη διαφωνία με βασικές πτυχές της πρότασης νόμου του Χ. Θεοπέμπτου προήλθε από την Αναστασία Παπαδοπούλου Πρόεδρο του Συμβουλίου «Φωνή» για Εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής για την Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας.  «Δυστυχώς στην πρόταση νόμου του Χ. Θεοπέμπτου», είπε, «δεν έχει ληφθεί καθόλου υπόψη η  Εθνική Στρατηγική για την Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών. Θεωρώ μεγάλο λάθος να συνδεθεί η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση με τις εκτρώσεις. Σε όλες τις ερμηνείες του θέματος στο εξωτερικό και σε όλες τις πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει απαγορευθεί στους γονείς να εξαιρούν τα παιδιά τους από τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, γιατί αυτή είναι ο κυριότερος τρόπος προστασίας των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση. Έχουμε προσπαθήσει πολύ να καθιερώσουμε τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση μέσα στην Εθνική Στρατηγική ακριβώς ως τον μοναδικό τρόπο για να βοηθηθούν τα παιδιά μας να αποκτήσουν τις δεξιότητες για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από οποιαδήποτε σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση». Σχολιάζοντας διάφορα σημεία της πρότασης νόμου χαρακτήρισε «τεράστιο λάθος» να καθορίζεται το Υπουργείο Υγείας ως η αρμόδια Αρχή «για να έχει όλη αυτή την ευθύνη να μεταφέρει τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα παιδιά για την οποία δεν έχει τη δεξιότητα ή την εμπειρογνωμοσύνη». Ακόμα επεσήμανε ότι «η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση πρέπει να ενταχθεί στην προδημοτική εκπαίδευση και να μην περιοριστεί στην τετάρτη, πέμπτη και έκτη τάξη του δημοτικού σχολείου όπως προτείνεται στο νομοσχέδιο. Στην Εθνική Στρατηγική με βάση απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου – είπε – επιβάλλεται η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση από την προδημοτική εκπαίδευση».

Να μην αγνοηθεί το Σπίτι του Παιδιού

Η Αναστασία Παπαδοπούλου κατέληξε λέγοντας ότι «δίνουμε τεράστια έμφαση σε διαδικασία συμβουλευτικής που αφορά κακοποιημένα παιδιά. Έχουμε δημιουργήσει το Σπίτι του Παιδιού που είναι ένα πλαίσιο διαδικασιών όπου το παιδί λέει την ιστορία του μια φορά σε εξειδικευμένο προσωπικό και ακολούθως η πολυθεματική ομάδα που βρίσκεται ήδη εκεί και παρακολουθεί, σχεδιάζει όλη τη στήριξη και τη θεραπεία που θα παρασχεθεί σε αυτό το παιδί. Και ερχόμαστε να επιβάλλουμε σε ένα κορίτσι που έχει κακοποιηθεί και καταστεί έγκυος ως αποτέλεσμα της κακοποίησης, να πηγαίνει από το Σπίτι του Παιδιού ξανά σε άλλο συμβουλευτικό κέντρο με προσωπικό που δεν θα έχει σχέση με τη σεξουαλική κακοποίηση, να επαναλαμβάνει την ιστορία της, να θυματοποιείται και να τραυματίζεται για δεύτερη φορά. Ως «Φωνή» έχουμε τεράστια ένσταση στο να  λειτουργήσουμε μια νέα διαδικασία που να αναιρεί το σκοπό και τον λόγο ύπαρξης του Σπιτιού του Παιδιού».

Η «απουσία» του Υπουργείου Παιδείας

Αρμόδια Αρχή για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι το Υπουργείο Παιδείας και όχι το Υπουργείο Υγείας όπως υποβάλλει η πρόταση νόμου, ανέφεραν στη συνεδρία οι δύο εκπρόσωποι του Υπουργείου Υγείας. Η Χρύσω Γρηγοριάδου ανέφερε ότι «η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση αφορά ένα πολύ ευρύ φάσμα θεμάτων και δίνει ίσως κάποια λανθασμένα μηνύματα ο τρόπος που στην πρόταση νόμου έχει συνδεθεί με τη διακοπή της εγκυμοσύνης». Η Δρ Μυρτώ Αζίνα τόνισε ότι «πρέπει να βρεθεί τρόπος να αποσυνδεθεί το θέμα της διακοπής της κύησης από το θέμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης γιατί η πρόταση στέλνει το μήνυμα ότι η έκτρωση είναι ένας άλλος τρόπος αντισύλληψης».

Σκεύη Κουκουμά βουλευτίνα ΑΚΕΛ

-«Αναλαμβάνετε – ως Υπουργείο Υγείας – όλες τις αρμοδιότητες που σας έχουν δώσει;».

Δρ Μυρτώ Αζίνα

-«Όχι με τίποτα»!

Από το Υπουργείο Παιδείας η Ελένη Παπαστεφάνου Επιθεωρήτρια Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής Μέσης Εκπαίδευσης αναφέρθηκε στον χρόνο που παρέχεται σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο με βάση το Αναλυτικό Πρόγραμμα. Η κυρία Παπαστεφάνου χαιρέτισε τη θέση της Αναστασίας Παπαδοπούλου ότι από την πρόταση νόμου «απουσιάζει παντελώς το Υπουργείο Παιδείας», ενώ γενικότερα διαπιστώνει «ασάφειες εφαρμογής της πρότασης νόμου».

Έφηβες «δεν ξέρουν πώς λειτουργεί το σώμα τους»

«Ήμασταν και είμαστε στη διάθεση του Υπουργείου Παιδείας για θέματα ενημέρωσης των παιδιών» διαβεβαίωσε η Δρ Αφροδίτη Ελισσαίου Πρόεδρος της Παγκύπριας Γυναικολογικής και Μαιευτικής Εταιρείας που αποκάλυψε ότι  «έρχονται κοντά μας 15χρονες και 16χρονες που συχνά τις φέρνει η μάμα τους κουβαλητές γιατί θεωρούν ότι τα ξέρουν όλα και τους κάνουμε κάποιες ερωτήσεις και διαπιστώνουμε ότι δεν ξέρουν καν πώς λειτουργεί το σώμα τους – ούτε καν σημαντικές πτυχές που αφορούν  την έμμηνο ρύση τους!». Η Δρ Ελισσαίου ανέφερε περαιτέρω ότι είναι δικαίωμα των μελών του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού αν δεν θέλουν να μη συμμετέχουν στη διαδικασία της έκτρωσης λόγω των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων. Εξέφρασε έτσι τη διαφωνία της με τη θέση που διατύπωσε προηγουμένως η  Μαρία Χριστοφόρου Ανώτερη Λειτουργός του  Γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως ότι «μας προβληματίζει το γεγονός ότι η πρόταση νόμου διασφαλίζει το δικαίωμα του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού να αρνηθεί χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς όρους να προχωρήσει στη διακοπή της κύησης».

Από τον Σύνδεσμο Ψυχολόγων Κύπρου η Φωτεινή Παναγιώτου τόνισε ότι «η περιεκτική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση πρέπει να ξεκινά από την προδημοτική και να συνεχίζει στα επόμενα στάδια εκπαίδευσης», ενώ η Μαρία Επαμεινώνδα Εκτελεστική Διευθύντρια του Κυπριακού Συνδέσμου Οικογενειακού Προγραμματισμού συμφώνησε με τις Α. Παπαδοπούλου και Α. Ελισσαίου λέγοντας ότι «δεν πρέπει η νομοθεσία για τις εκτρώσεις να περιλαμβάνει τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, για την οποία θα πρέπει να κάνουμε διαφορετική νομοθεσία». Ανέφερε ότι «τα τελευταία χρόνια το Υπουργείο Παιδείας έκανε πολλά θετικά βήματα για την εκπαίδευση των εκπαιδευτικών στο να διδάσκουν τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση» και είπε ότι το Υπουργείο έχει μια καλή συνεργασία με τον Σύνδεσμο. Πρόσθεσε όμως ότι «το Υπουργείο Παιδείας υστερεί στο θέμα του ελέγχου και της αξιολόγησης, κατά πόσο δηλαδή οι εκπαιδευτικοί στη Δημοτική κυρίως, εφαρμόζουν την εκπαίδευση αυτή, αφού το μάθημα της Αγωγής Ζωής όπου εντάσσεται η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, περιλαμβάνει και άλλα θέματα όπως η διατροφή που δεν έχουν σχέση με τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση». Κατέληξε αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «αρμόδια Αρχή είναι το Υπουργείο Παιδείας και όχι το Υπουργείο Υγείας το οποίο θα πρέπει να δούμε πώς βοηθά στην πρόληψη και επιμόρφωση των λειτουργών υγείας».

Αφορά και τα αγόρια η ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη

Από τις Γυναικείες Οργανώσεις παρέστησαν μεταξύ άλλων η Λία Γεωργιάδου Πρόεδρος του Γυναικείου Ομίλου Πρωτοπορία, η Σκεύη Πασιά Οργανωτική Γραμματέας του Γυναικείου Κινήματος της ΠΟΓΟ, η Μαρία Συκοπετρίτου Πρόεδρος της ΓΟΔΗΚ και η Αλεξία Σακαδάκη Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας της Γυναικείας Κίνησης Οικολόγων. Η Ρούλα Μαυρονικόλα Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Γυναικείας Κίνησης τόνισε ότι «η έκτρωση δεν είναι μέθοδος αντισύλληψης και πρέπει να διασφαλίσουμε τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών από την προδημοτική ηλικία για  να μπορούν να αποφεύγουν ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες. Κι αυτό αφορά όχι μόνο τα κορίτσια, αλλά και τα αγόρια που πρέπει να γνωρίζουν πώς μπορούν να προστατεύουν τη σύντροφο τους και αν υπάρχει θέμα διακοπής της κύησης». Υπογράμμισε τέλος ότι «υπάρχουν στην πρόταση νόμου θέματα που προσβάλλουν το δικαίωμα της γυναίκας να αποφασίζει για το σώμα της». Από τη Γυναικεία Οργάνωση Συμμαχίας Πολιτών η Ρένα Γιαβάση ζήτησε «να αποσυνδεθεί η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση από τη διακοπή των κυήσεων», προσθέτοντας ότι «η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι ένα μάθημα επιλογής που γίνεται αποσπασματικά, αλλά πρέπει να δίνεται σε αυτό επαρκής χρόνος και με καλά εκπαιδευμένους εκπαιδευτικούς».

Από αριστερά Αναστασία Παπαδοπούλου, Μαρία Επαμεινώνδα, Ρένα Γιαβάση, Ρούλα Μαυρονικόλα και Ελένη Παπαστεφάνου στο αίθριο της Βουλής αμέσως μετά τη συζήτηση στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Φώτο: Ο βουλευτής Χαράλαμπος Θεοπέμπτου στη συνεδρία της 23ης Σεπτεμβρίου 2019.