Δυσφορία Υπουργού Υγείας για παρεμπόδιση λύσεων στο ΓεΣΥ από συντεχνίες

Δυσφορία για την παρεμπόδιση από τις συντεχνίες προτεινόμενων μέτρων επίλυσης προβλημάτων του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ) εξέφρασε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει χάσμα αμοιβών μεταξύ των ιδιωτών ιατρών στο ΓεΣΥ και στους ιατρούς του δημοσίου, αφού ο μέσος όρος των αμοιβών είναι €135.000 για τους ιδιώτες, ενώ οι μέσες απολαβές των ιατρών στα δημόσια νοσηλευτήρια ανέρχονται στις €110.000.

Παράλληλα, ενημερώνοντας την κοινοβουλευτική επιτροπή Υγείας για την πορεία εφαρμογής του ΓεΣΥ, ο κ. Ιωάννου διαβεβαίωσε ότι δεν θα ιδιωτικοποιηθούν τα δημόσια νοσηλευτήρια. «Τελεία και παύλα» είπε, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να απαντήσει ξανά στο ίδιο θέμα.

Οι ανησυχίες των μελών της Επιτροπής επικεντρώθηκαν στα προβλήματα που παρουσιάζονται στα δημόσια νοσηλευτήρια, τα οποία χαρακτήρισαν ως ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ, ιδιαίτερα ενόψει της δεύτερης φάσης του συστήματος που αφορά ενδονοσοκομειακή φροντίδα.

Παρουσιάζοντας την πορεία του ΓεΣΥ τις πρώτες 100 μέρες λειτουργίας του ΓεΣΥ, ο κ. Ιωάννου χαρακτήρισε πολύ ικανοποιητική την πορεία υλοποίησης του συστήματος. Ήδη εντάχθηκαν 1600 γιατροί και το 90% των ακτινοδιαγνωστικών κέντρων και των φαρμακείων. Πρόσθεσε πως στο συνταγολόγιο υπάρχουν 1150 φάρμακα τα οποία καλύπτουν όλες τις ασθένειες.

Είναι άδικο να γίνεται λόγος για χάσμα απολαβών
——————-
Για τις αμοιβές από πλευράς ΟΑΥ, ο κ. Ιωάννου είπε ότι δεν ισχύει η θέση ότι ο ΟΑΥ έδωσε πάρα πολλά λεφτά στους ιατρούς και δεν ισχύει ότι όλο οι προσωπικοί ιατροί παίρνουν μισθούς που ανέρχονται σε €250.000 ετησίως. Εξήγησε ότι κατά μέσο όρο οι απολαβές των ιατρών είναι €135.000, αφού αντιστοιχούν 1.300 ασθενείς (ενήλικες) ανά ιατρό. Εξήγησε ότι η εγγραφή 2.500 ασθενών ανά ιατρό παρατηρήθηκε στην αρχή όπου ήταν λίγοι οι ιατροί που εγγράφηκαν στο σύστημα, ενώ τώρα με την ένταξη περισσότερων ιατρών στο σύστημα ο μέσος όρος αντιστοιχεί σε 1.350 ασθενείς ανά ιατρό.

Σημείωσε ότι οι €135.000 είναι μεν ψηλότερες από τις €110.000 που παίρνει κατά μέσο όρο ένας ιατρός στο δημόσιο, εξηγώντας ότι ένας ιδιώτης ιατρός έχει λειτουργικά έξοδα (γραφειακό προσωπικό, ενοίκια, εξοπλισμός), ενώ ο ιατρός του δημοσίου δεν τα έχει.
Χαρακτήρισε τα προβλήματα υποστελέχωσης των δημοσίων νοσηλευτηρίων ως ένα παροδικό φαινόμενο, λόγω του χρόνου αναπλήρωσης θέσεων που κενώνονται συνεπεία της αποχώρησης ιατρών από το δημόσιο. Όπως εξήγησε, η υποστελέχωση είναι δεδομένη διότι κάποιος που αποχωρεί με ισχύ την ίδια μέρα, ενώ βάσει των διαδικασιών του ΟΚΥΠΥ μια θέση πρέπει να προκηρυχθεί και χρειάζεται δύο με τρεις μήνες να πληρωθεί η θέση.

Ο κ. Ιωάννου τόνισε πως δεδομένο πρέπει να θεωρείται το πρόβλημα στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ), σημειώνοντας ωστόσο ότι το πρόβλημα «τυγχάνει εκμετάλλευσης».

«Έχουμε πάρει πάρα πολλές εισηγήσεις, δυστυχώς απορρίφθηκαν όλες, πλην του επιδόματος στα €1.200, που ήταν άμεσα εφαρμόσιμη», είπε, προσθέτοντας ότι απορρίφθηκε η εισήγηση όπως στα ΤΑΕΠ εργάζονται ειδικευόμενοι ιατροί, ενώ εργάζονται σε άλλες κλινικές.

Είπε ακόμη ότι στην τελευταία προκήρυξη στην Ελλάδα υπάρχουν πολύ καλά νέα για την πρόσληψη δέκα ιατρών με πολύ καλό βιογραφικό.

Παράλληλα, εξέφρασε και κάποια δυσφορία για τη καθυστέρηση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας στη θέσπιση του θεσμού των εφημερευόντων ιατρών, με αποτέλεσμα όλοι να παραπέμπονται στις πρώτες βοήθειες. «Πρέπει άμεσα ο ΟΑΥ να λειτουργήσει τον θεσμό και υπάρχει μια καθυστέρηση», είπε.

Σημείωσε ακόμη ότι ζητήθηκε από ιατρούς των δημόσιων νοσηλευτηρίων αν επιθυμούν να εργαστούν υπερωριακά για εξέταση επειγόντων περιστατικών αλλά υπήρξε αντίδραση «από οργανωμένα σύνολα στα νοσοκομεία» που το απαγόρευσαν.

Παράλληλα ο Υπουργός Υγείας είπε ότι ενώ έγινε καμπάνια για ενημέρωση του κοινού να μην πηγαίνει για το παραμικρό στα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών, αλλά να πηγαίνει στους προσωπικούς τους ιατρούς, η συντεχνία των κυβερνητικών ιατρών εξέδωσε ανακοίνωση επικρίνοντας την ενέργεια αυτή.

«Διερωτώμαι τι θέλουμε. Μας ζητούν να κάνουμε ανακοινώσεις και μετά μας λένε μη κάμετε ανακοινώσεις διότι δεν είναι στα πλαίσια άσκησης ιατρικής. Δεν ξέρω, κάπου ζούμε το θέατρο του παραλόγου», είπε.

Δεν ιδιωτικοποιούνται τα δημόσια νοσηλευτήρια
——————
Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών του ΑΚΕΛ, ο κ. Ιωάννου είπε ότι επειδή αφήνεται να νοηθεί ότι μιλάμε για ιδιωτικοποίηση «δεν πρόκειται να γίνει ιδιωτικοποίηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, τελεία και παύλα και ούτε θα μπω στον κόπο να απαντήσω καν σε ερώτηση αυτού του θέματος».

Εξήγησε ότι το Υπουργείο δέχεται παρατηρήσεις ότι στηρίζει τα δημόσια νοσηλευτήρια εις βάρος των ιδιωτικών και ότι αυτό αποτελεί αθέμιτο ανταγωνισμό. «Αυτή είναι η απάντησή μας», είπε.

Ο Πρόεδρος του ΟΑΥ, Θωμάς Αντωνίου, χαρακτήρισε την εφαρμογή του ΓεΣΥ ως ένα τεράστιο εγχείρημα, προσθέτοντας πως πλέον η επικέντρωση είναι στην καταπολέμηση της κατάχρησης, για την οποία θα υπάρχουν αποτελέσματα σε λίγες εβδομάδες και η προετοιμασία για τη δεύτερη φάση και την ενδονοσοκομειακή φροντίδα.

Από την πλευρά του, ο Αλέκος Σταμάτη, Πρόεδρος του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) χαρακτήρισε την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων ως μακρά πορεία που θα χρειαστεί χρόνο, τη στιγμή που οι λειτουργίες του οργανισμού εξαρτώνται από υπηρεσίες του κράτους. Εξέφρασε την ελπίδα ότι τις επόμενες εβδομάδες το Υπουργικό Συμβούλιο θα εγκρίνει νέο συμπληρωματικό προϋπολογισμό με θέσεις λογιστικών λειτουργών, επικεφαλής μονάδες υποδομών και άλλων. Επεσήμανε δε πως η προσδοκία ότι μόνο με την απόσπαση των ιατρών και τη λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια θα λειτουργήσουν ως αυτόνομα «ήταν αισιόδοξη».

Ο εκτελεστικός διευθυντής του ΟΚΥπΥ Λευκωσίας, Κυριάκος Γεωργίου είπε ότι η προσπάθεια για εξυπηρέτηση των ασθενών είναι συνεχής και πρόσθεσε ότι εισήχθη ο θεσμός των ραντεβού, επεκτάθηκαν τα ωράρια, ενώ η στελέχωση είναι συνεχή, αλλά σημείωσε ότι ετεροχρονισμός στην πλήρωση των θέσεων λόγω των προβλεπόμενων διαδικασιών.

Ο εκτελεστικός διευθυντής Λεμεσού – Πάφου, Χρίστος Νικολάου είπε πως το κυριότερο βάρος βρίσκεται στα τμήματα πρώτων βοηθειών, προσθέτοντας ότι στην περιφέρειά του υπάρχουν τέσσερα μεγάλα νοσοκομεία, ενώ πέραν της αλλαγής και της ενημέρωσης υπάρχει και το πρόβλημα των παραιτήσεων των ιατρών.

Πιο έντονος ήταν ο εκτελεστικός διευθυντής Λάρνακας – Αμμοχώστου, Γιώργος Καροτσάκης, ο οποίος τόσο μιλώντας ενώπιον της επιτροπής όσο και σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ανέδειξε δύο προβλήματα στην εφαρμογή του ΟΚΥπΥ. Το πρώτο πρόβλημα αφορά στην νομοθεσία του οργανισμού, η οποία δεν δίνει εξουσίες στους εκτελεστικούς οι οποίοι δεν έχουν δυνατότητα ελέγχου τις αποσπάσεις και στις προαγωγές και το δεύτερο είναι η συμπεριφορά των συντεχνιών, οι οποίες δημιουργούν «τεράστια προβλήματα». «Δεν δέχονται να γίνει η οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγών ουσιαστικών προβλημάτων», είπε, ζητώντας βοήθεια για να αντιμεπιστεί το ζήτημα.

Εξάλλου, εξέφρασε ικανοποίηση για τις αναφορές του Υπουργού για μη ιδιωτικοποίηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, λέγοντας πως εάν διαφανεί στην πορεία ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο ίδιος θα παραιτηθεί.

Τέλος, μιλώντας ενώπιον της επιτροπής, ο Διευθυντής του Μακάρειου Νοσοκομείου, Ανδρέας Νεοφύτου, εξέφρασε την ευχή όπως η Κύπρος αποκτήσει ένα καινούργιο νοσοκομείο για παιδιά διότι το Μακάρειο έχει γεράσει κτιριακά.

Στις δηλώσεις του, μετά το πέρας της συνεδρίας, ο πρόεδρος της επιτροπής είπε ότι το ΓεΣΥ προχωρά και εφαρμόζεται και ότι προβλήματα υπάρχουν, για να τονίσει ότι φτάνει να υπάρχει καλή πίστη όλων και βούληση και θέληση μπορούν να επιλυθούν μέσα από τη συλλογικότητα.

Σε ερώτηση για τα προσκόμματα που, όπως αναφέρθηκε, φέρουν οι συντεχνίες, ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε ότι οι συντεχνίες «πρέπει επιτέλους να αλλάξουν νοοτροπία».

«Ο,τι ζήτησαν το πήραν, φαίνεται ότι τρώγοντας έρχεται η όρεξη. Δεν θα πω ότι καθοδηγούνται ή παροτρύνονται από κάποιους, οι οποίοι εμμένουν στις απόψεις τους και στις θέσεις τους και οι οποίοι ήταν ανασταλτικός από την αρχή παράγοντας για την προώθηση και εφαρμογή του ΓεΣΥ, όμως θα πρέπει να κατανοήσουν όλοι ότι αυτή η μεγάλη μεταρρύθμιση την οποία είχε ο τόπος και οι πολίτες δεν υπάρχει επιστροφή, θα εφαρμοστεί.

Χαρακτήρισε εξάλλου τις ανησυχίες για ιδιωτικοποίηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων ως «όνειρα θερινής νυκτός.  «Δεν υπάρχει επιστροφή, δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση και ούτε και υπάρχει ενδεχόμενο να γίνει αυτό. Τα δημόσια νοσηλευτήρια είναι η ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ, θα πρέπει να ενισχυθούν σε μεγαλύτερο βαθμό και αυτή είναι η προσέγγιση».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου αναφέρθηκε στα προβλήματα που παρατηρούνται στα δημόσια νοσηλευτήρια, λέγοντας πως αυτά βρίσκονται εν ζωή, χάρις στην αφοσίωση και τον υψηλό επαγγελματισμό του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού, καλώντας την κυβέρνηση και όλους τους αρμόδιους να ενεργήσουν άμεσα για τη στήριξή τους.

«Διαφορετικά να γνωρίζουν ότι οι ευθύνες θα βαραίνουν τους ίδιους για όλες τις μελλοντικές αρνητικές εξελίξεις στον τομέα της υγείας», είπε.

Εκ μέρους του ΔΗΚΟ, ο Γιώργος Προκοπίου χαρακτήρισε το ΓεΣΥ ως κοινωνικό αγαθό και τόνισε ιδιαίτερα ότι η ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ είναι τα κρατικά νοσηλευτήρια. «Δυστυχώς εδώ έχουμε σοβαρά προβλήματα που συνεχίζουν, όπως  έλλειψη χώρων, ελλείψεις σε προσωπικό, σε αναλώσιμα και σε μέσα και ζητήσαμε να δοθεί ιδιαίτερη σημασία σε αυτά τα θέματα, γιατί πρέπει να σταθούν τα κρατικά νοσηλευτήρια», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος μίλησε για προσπάθεια ωραιοποίησης της πορείας εφαρμογής του ΓεΣΥ και χαρακτήρισε πρώτιστο πρόβλημα τον κρατικό τομέα της υγείας, με προβλήματα όπως την υποστελέχωση, την έλλειψη εξοπλισμού, την αδυναμίες στα περιφερειακά νοσοκομεία, που είναι έτοιμα να κλείσουν, τις λίστες αναμονής και τη φυγή ιατρών τμήματα λόγω της οποίας τμήματα των νοσοκομείων κινδυνεύουν να αναστείλουν τις εργασίες τους.

Είτε το Υπουργείο και οι εμπλεκόμενοι φορείς αποφασίσουν να πάρουν σωστά μέτρα για την υλοποίηση του ΓεΣΥ είτε θα είναι υπεύθυνοι για τα όσα προβλήματα προκύψουν κυρίως στον δημόσιο τομέα της υγείας, κατέληξε.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου είπε από την πλευρά του πως οι μεγάλες προκλήσεις αφορούν στην εφαρμογή της β’ φάσης του ΓεΣΥ». Μεγάλη μας ανησυχία είναι η αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της υγείας και θα πρέπει να διαφυλαχθούν ως κόρη οφθαλμού», είπε και ζήτησε τη λήψη μέτρων για διόρθωση των προβλημάτων στις κτιριακές εγκαταστάσεις, του εξοπλισμού και ενίσχυση του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού.

Πηγή: ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΓΒΑ