ΕΕ – Tουρκία: Ο κύβος για κυρώσεις ερρίφθη

Το πρώτο μεγάλο βήμα για την επιβολή κυρώσεων κατά εταιρειών και φυσικών προσώπων που εμπλέκονται στις έκνομες τουρκικές δραστηριότητες στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, έγινε σε επίπεδο ΕΕ. Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, που συνεδρίασε στο Λουξεμβούργο, η Λευκωσία πήρε αυτό που επεδίωκε από το καλοκαίρι, μιαν ανοιχτή λίστα που θα συμπληρωθεί με ονόματα στη συνέχεια για τις έκνομες τουρκικές ενέργειες στις κυπριακές θάλασσες.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος Φεντερίκα Μογκερίνι εξήγησε ότι ελήφθη η πολιτική απόφαση για τα περιοριστικά μέτρα κατά προσώπων και εταιρειών σε σχέση με τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, και η τεχνική νομική προετοιμασία για τη λήψη των στοχευμένων μέτρων, όπως και οι προτάσεις για το ποια είναι τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, θα ακολουθήσουν. Η θυελλώδης συνεδρία του Συμβουλίου σημαδεύτηκε από την αντίδραση του Λονδίνου που μόνο εναντίον όλων ανέλαβε ρόλο συνηγόρου της Άγκυρας και για την τουρκική δράση στην κυπριακή ΑΟΖ και για την εισβολή στη Συρία, προκαλώντας την αντίδραση της κ. Μογκερίνι.

Μια μεγάλη ομάδα κρατών-μελών στήριξε τις θέσεις της Λευκωσίας. Ιδιαίτερα υποστηρικτικές ήταν η Γαλλία, η Ισπανία, η Σουηδία, η Ιταλία και η Ιρλανδία. Θετική στάση τήρησαν επίσης η Εσθονία, η Λετονία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Ρουμανία, η Ολλανδία, η Σλοβενία, η Δανία και η Ελλάδα.

Η Γερμανία, που αρχικά ήταν αρνητική, αποφάσισε τελικά να συναινέσει στην έναρξη της διαδικασίας επιβολής στοχευμένων μέτρων, ζητώντας ωστόσο να τοποθετηθεί και μια προσθήκη στο κείμενο, για την ανάγκη επίλυσης του γενικότερου ζητήματος, κάτι που έγινε διά της αναφοράς στην ανάγκη διαλόγου και διαπραγμάτευσης με στόχο τον καθορισμό των αποκλειστικών ζωνών και της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας.

Τα ονόματα εταιρειών και φυσικών προσώπων που θα δοθούν στη συνέχεια, θα πρέπει να τύχουν επεξεργασίας από τη RELEX και την COREPER και να εγκριθούν από το Συμβούλιο σε πολιτικό επίπεδο.

Το τουρκικό υπ. Εξωτερικών με ανακοίνωση απορρίπτει τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις παράνομες δραστηριότητες στην ανατ. Μεσόγειο και γα την εισβολή στη Συρία. Προειδοποιεί, μάλιστα, ότι θα εξετάσει σοβαρά τη συνεργασία της με την ΕΕ σε συγκεκριμένους τομείς εξαιτίας της «παράνομης και μεροληπτικής» συμπεριφοράς της ΕΕ, όπως αναφέρει.

philnews