Ελλάδα/Ανακοινώνονται σήμερα αυξημένα έσοδα τον Σεπτέμβριο – Στην Κομισιόν αποστέλλεται το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Του Θανάση Παπαδή

Στις Βρυξέλλες πάει σήμερα το προσχέδιο του προϋπολογισμού με το κενό που υπήρχε να έχει κλείσει σημαντικά εάν δεν έχει εξανεμιστεί. Λίγες ώρες πριν την αποστολή του, η διαφορά στις εκτιμήσεις δανειστών και ελληνικής κυβέρνησης είχε υποχωρήσει στα 200 εκατ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το δημοσιονομικό κενό που έβλεπαν οι εκπρόσωποι των δανειστών ξεκίνησε από το 1,9 δισ.

Οι δύο πλευρές αντάλλασσαν στοιχεία μέχρι και χθες το βράδυ, έτσι ώστε η οποία διαφορά να γεφυρωθεί και να μην υπάρξουν θολά σημεία. Εναλλακτικά σενάρια ήδη υπάρχουν, όπως και πηγές νέων εσόδων, αλλά και κονδύλια που μπορούν να περικοπούν. Μοναδική προϋπόθεση που θέτει η κυβέρνηση έναντι των δανειστών είναι να μην υπάρξει η παραμικρή επιβάρυνση των φορολογουμένων.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, θα ήθελε να έχει την σύμφωνη γνώμη των δανειστών, αλλά θα ήταν ικανοποιημένος και αν η διαφορά μειωθεί στο ελάχιστο, έτσι ώστε να έχει τον χρόνο να πείσει τους δανειστές.

Υπάρχει απόκλιση στο ρυθμό ανάπτυξης. Η Ελλάδα θεωρεί ότι μπορεί να επιτύχει ρυθμό 2,8%, ενώ οι δανειστές πιστεύουν ότι θα είναι χαμηλότερα στην περιοχή του 2,3%. Αυτή η διαφορά προκαλεί κενό σε ότι αφορά τα έσοδα. Οι δανειστές θεωρούν ότι το δυσμενές διεθνές περιβάλλον θα κόψει ανάπτυξη από την Ελλάδα. Αμφισβητούν ότι θα ισοδύναμα μέτρα ύψους 1,231 δις. θα είναι αποτελεσματικά. Επίσης θεωρούν ότι η σημαντική αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ δεν θα συνεχιστεί με την ίδια τουλάχιστον ένταση και το 2020.

Η ελληνική πλευρά θα έχει σχεδόν ένα μήνα καιρό, ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή, αν αυτό δεν καταστεί εφικτό μέχρι αύριο. Το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού θα κατατεθεί στις 19 Νοεμβρίου, ενώ μία ημέρα αργότερα θα γίνουν γνωστές δύο εκθέσεις από τους δανειστές. Η μία θα είναι της Κομισιόν και θα εκφέρει γνώμη για τον προϋπολογισμό και η άλλη θα είναι η έκθεση συμμόρφωσης των δανειστών μετά την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης, στο μεταμνημονιακό περιβάλλον.

Η κυβέρνηση θέλει να πάει μέχρι εκείνη την στιγμή όσο πιο ήρεμα μπορεί. Και αυτό διότι στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, θα κριθεί η τύχη που θα έχουν τα SMPs και ANFAs. Όπως είναι γνωστό η ελληνική πλευρά θέλει την αλλαγή του τρόπου χρήσης. Δηλαδή θα λογίζονται ως έσοδα στον προϋπολογισμό, απελευθερώνοντας ταυτόχρονα ισόποσα χρήματα που θα χρησιμοποιηθούν για την τόνωση της οικονομίας, είτε με την μείωση της φορολογίας, είτε με την αύξηση των επενδύσεων.

Αύξηση εσόδων 

Η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο 9μηνο, ανακοινώνεται σήμερα το πρωί. Τα νούμερα αναμένεται ότι θα είναι αισθητά βελτιωμένα κάτι όμως που οφείλεται και σε «συγκυριακούς» λόγους. Ο βασικότερος εξ’ αυτών των λόγων έχει να κάνει με τη διαδικασία της ρύθμισης των 120 δόσεων. Ειδικά το μέτρο της προκαταβολής έφερε «ζεστό χρήμα» στο ταμείο. Εκτιμάται ότι οι εισπράξεις από τη διαδικασία των 120 δόσεων έχουν ήδη ξεπεράσει τα 450 εκατ. ευρώ. Βέβαια, αυτό δεν θα έχει συνέχεια και τους επόμενους μήνες. Ναι μεν οι περίπου 700.000 οφειλέτες που εντάχθηκαν στη ρύθμιση θα συνεχίσουν να πληρώνουν τις δόσεις, αλλά το ποσό δεν θα είναι τόσο μεγάλο όσο τον Σεπτέμβριο. Επίσης, ο Σεπτέμβριος ήταν ο μήνας καταβολής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ. Πολλοί είναι οι ιδιοκτήτες που εμφανίζονται να πληρώνουν εφάπαξ ολόκληρο το ποσό είτε για να ξεμπλέκουν είτε γιατί χρησιμοποιούν τις δόσεις της πιστωτικής τους κάρτας (σ.σ λογιστικά, αυτό εμφανίζεται ως εφάπαξ πληρωμή καθώς το δημόσιο εισπράττει τα χρήματά του και ο φορολογούμενος χρωστάει στην τράπεζα).

Σε κάθε περίπτωση, στο οικονομικό επιτελείο υπάρχει αισιοδοξία ότι η θετική πορεία των εσόδων θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες. Πλέον, με τους 700.000 φορολογούμενους να έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων, υπάρχει άλλο ένα κίνητρο: να μην δημιουργούνται φρέσκα χρέη που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αποβολή των πολιτών από τη ρύθμιση.