Εσωκομματικός πόλεμος στον ΣΥΡΙΖΑ για το αν ήταν έτοιμοι να κυβερνήσουν το 2014

Του Θανάση Παπαδή 

Εσωκομματικός «πόλεμος» έχει ξεσπάσει στον ΣΥΡΙΖΑ, με το ένα μετά το άλλο στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να θεωρούν ότι το 2014, δεν έπραξαν το σωστό και κακώς έριξαν την κυβέρνηση Σαμαρά. Επίσης ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, εξαπολύει για βέλη προς τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, για να λάβει πληρωμένη απάντηση από τον επικεφαλής του ΜέΡΑ25 

Μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του πρώην προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση ότι «το 2014 δεν ήμασταν έτοιμοι να κυβερνήσουμε», ήρθε χθες και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος παραδέχτηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν έτοιμος να πάρει τα ηνία της χώρας στην πιο κρίσιμη στιγμή της σύγχρονης Ιστορίας της – αλλά μολονότι ανέτοιμος το έκανε.

Υπενθυμίζουμε ότι την αρχή έκανε ο Νίκος Βούτσης όταν ομολόγησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν τελικά έτοιμος να κυβερνήσει τη χώρα το 2015 και ότι υπήρχαν το 2014 αμφιβολίες για το αν έπρεπε να επιδιώξει να πάρει την εξουσία. Μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο ο Ν. Βούτσης ανέφερε χαρακτηριστικά πως «Πράγματι, μιλώντας για τις εμπειρίες διακυβέρνησης, επισήμανα το γεγονός ότι ενώ προγραμματικά και από πλευράς στελεχικού δυναμικού ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προετοιμαστεί για το ορατό, σοβαρό ενδεχόμενο, από το 2012 κιόλας, σε σχέση με την πιθανότητα ή και τη βεβαιότητα ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας, ακριβώς επειδή δεν είχε διαδραματίσει η Αριστερά ποτέ έναν τέτοιο ρόλο, υπήρξε και είναι καταγεγραμμένη μια έλλειψη ετοιμότητας σε σχέση ιδιαίτερα με την προετοιμασία του ανθρώπινου δυναμικού ανά υπουργείο και οργανισμό που θα μπορούσε αυτές τις προγραμματικές κατευθύνσεις να τις υλοποιήσει». 

Από εκεί όπου άφησε το νήμα ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής το έπιασε χθες ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος μιλώντας στον ΑΝΤ1 παραδέχθηκε και αυτός ότι όταν το κόμμα του ανέλαβε την εξουσία δεν είχε την απαραίτητη εμπειρία. «Θυμάστε πώς ήταν η κατάσταση το ’12, το ’13, το ’14; Θυμάστε τον κόσμο που έπαιρνε φαγητό από τα σκουπίδια; Θυμάστε πόσο ήταν η ανεργία; Θυμάστε τι ανθρωπιστική κρίση είχαμε; Τι να λέγαμε στον κόσμο, ότι δεν είμαστε έτοιμοι; Πάντα υπάρχει ένα βολονταριστικό κομμάτι στην πολιτική» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος  μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα». 

Και πριν καλά καλά κλείσει το εν λόγω μέτωπο εσωστρέφειας στον ΣΥΡΙΖΑ πάει να ανοίξει ένα άλλο. Αυτό ανάμεσα στον Γ. Δραγασάκη και τον Γ. Βαρουφάκη. 

Γ. Δραγασάκης 

Στα λάθη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που οδήγησαν στην εκλογική ήττα του 2019, αναφέρθηκε ο Γιάννης Δραγασάκης, εστιάζοντας, μεταξύ άλλων, στην ανάθεση του Υπουργείου Οικονομικών στον Γιάνη Βαρουφάκη.

Μιλώντας στο Tvxs.gr, ο κ. Δραγασάκης ανέφερε χαρακτηριστικά πως ήταν σημαντικό λάθος που ανατέθηκε η υλοποίηση του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ στον σημερινό επικεφαλής του ΜέΡΑ25, έναν άνθρωπο που, όπως είπε, «υποβίβαζε διαρκώς την πολιτική σε κακοσχεδιασμένες τακτικές και αντί να χτίζει συμμαχίες και γέφυρες, άνοιγε μέτωπα».

Ο Γιάννης Δραγασάκης χαρακτήρισε επίσης λάθος την ανάδειξη των «πολύ σημαντικών και υπαρκτών» σκανδάλων, όπως είπε, αφού δημιούργησαν την εντύπωση ότι «εμείς ασχολούμαστε με το παρελθόν ή έστω με το παρόν, ενώ ο κ. Μητσοτάκης μιλάει για το μέλλον».

Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης διαφώνησε με τον Νίκο Βούτση, που φάνηκε να μην συμφωνεί με την πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά, σε πρόσφατη τοποθέτησή του, σημειώνοντας πως «η παράταση της κυβέρνησης Σαμαρά με τη δική μας ψήφο θα καθιστούσε το ΣΥΡΙΖΑ συνυπεύθυνο για ό,τι έμελλε να συμβεί».

Στην ίδια συνέντευξη, ο Γ. Δραγασάκης εξέφρασε τη διαφωνία του με την εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση και επισημαίνει ότι ο κίνδυνος αποκοπής του κόμματος από τις κοινωνικές του αναφορές «δεν είναι μία «μόλυνση» που έρχεται μόνον από τα έξω – υπάρχει και εντός των τειχών».

Γ. Βαρουφάκης 

Απάντηση στις δηλώσεις του Γιάννη Δραγασάκη σχετικά με το ότι «ήταν σημαντικό λάθος που ανατέθηκε η υλοποίηση του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ» στον Γιάνη Βαρουφάκη, έδωσε ο πρόεδρος του ΜέΡΑ25, σχολιάζοντας πως ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής «ήταν ταγμένος από την αρχή στο να μην κάνουμε ρήξη με την Τρόικα».

Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90.1, ο Γ. Βαρουφάκης σημείωσε: «Τον ευχαριστώ από την καρδιά μου γιατί επιβεβαιώνει ότι ο κ.Δραγασάκης ήταν ταγμένος από την αρχή να μην κάνουμε ρήξη με την Τρόικα», προσθέτοντας ότι «Ο μόνος λόγος που εγώ δέχτηκα τη θέση του υπουργού Οικονομικών ήταν επειδή είχε έρθει η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και μου είχαν ζητήσει συμβουλές για το πώς θα πρέπει να αποδεσμευτούμε από τη χρεο-δουλοπαροικία, να μην πάρουμε ένα νέο 3ο μνημόνιο αλλά να πετύχουμε την αναδιάρθρωση του χρέους».

Στη συνέχεια αποκάλυψε ότι τους είχε κάνει κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς μπορείς να πεις όχι σε ένα τρίτο τεράστιο δάνειο που θα καταδίκαζε τη χώρα στη χρεο-δουλοπαροικία, τους είχα πει τι πρέπει να γίνει για να μην κλείσουν τις τράπεζες, τι πρέπει να γίνει για να μην έρθουν τα capital controls και να υπάρξει τελικά ένας έντιμος συμβιβασμός με αναδιάρθρωση χρέους… και όταν γύρισαν όλοι τους, και ο κ. Δραγασάκης, και μου είπαν «ωραία, για να γίνει αυτή η ρήξη και να βρεθεί μια συμφωνία με την Τρόικα θα πρέπει εσύ να αναλάβεις το υπουργείο Οικονομικών» τότε μετά από πάρα πολύ σκέψη δέχτηκα να το κάνω.

«Τώρα ο κ. Δραγασάκης μου κάνει μια πολύ μεγάλη χάρη γιατί παραδέχεται ότι ήθελε «γέφυρες», ήθελε τρίτο μνημόνιο. Οπότε προφανώς ήταν μεγάλο τους λάθος ότι ήρθαν σε μένα και μου ζήτησαν κάτι το οποίο δεν το ήθελαν», πρόσθεσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Σχετικά με την ψήφο των αποδήμων, ο πρόεδρος του ΜΕΡΑ25 σημείωσε: «Βεβαίως να μετράει ισότιμα. Ντρέπομαι για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και θα ήθελα να τους παρακαλέσω να το ξανασκεφτούν. Το να λέμε ότι υπάρχουν «δύο κατηγορίες Ελλήνων πολιτώ» αυτό αποτελεί μια μεγάλη ύβρη απέναντι στη δημοκρατία, στο σύνταγμα και στους ανθρώπους αυτούς. Αν δεν θέλει να δώσει ψήφος στους απόδημους ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να το δηλώσει, όχι να κάνει τέτοιου είδους διαχωρισμούς μεταξύ πρώτης κατηγορίας και δεύτερης κατηγορίας.