FOREST PARK: Από όποια μεριά και να κοιτάξεις, όλη η ιστορία σ’ ένα οικοδόμημα (Βίντεο/Φωτός)

Ένα δημοσιογραφικό ραντεβού ακυρώνεται την τελευταία στιγμή, την ώρα που βρισκόμουν σχεδόν στην ψηλότερη κορυφή της Κύπρου, το Τρόοδος. Τα πάντα αν και ήταν κανονισμένα, μια αναποδιά αλλάζει τα δημοσιογραφικά μου πλάνα. Δρόμος επιστροφής δεν υπήρχε…Το φως αρχίζει να πέφτει, με τα σύννεφα να κατεβαίνουν τόσο χαμηλά λες και τα ίδια με καθοδηγούσαν…για να συνεχίσω την διαδρομή.

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου…κατεβαίνω προς τις Πλάτρες όπου θα διανυκτέρευα στο ξενοδοχείο Forest Park. Μπαίνω σε μια τεράστια πύλη και κυριολεκτικά νοιώθω να μεταφέρομαι σε μια άλλη εποχή.

Την λατρεμένη μου: Aυτή της δεκαετίας του ‘60. Το σκηνικό λες και έβγαινε από παραμύθι. Ένα τεράστιο ξενοδοχείο, με μια αριστοκρατική πύλη, βουτηγμένο στο πράσινο. Παντού τεράστια πεύκα  να σε καλωσορίζουν. Οι συρτές πόρτες του  Forest Park ανοίγουν και με ένα σακίδιο στους ώμους ζητάω το κλειδί του δωματίου μου.

Όταν το πείσμα του ανθρώπου και η ομορφιά της φύσης αγκαλιάζουν αρμονικά ένα οικοδόμημα, οι όποιες οι ιστορίες που το περιβάλλουν μπορεί να γίνoυν μια ιστορική παρακαταθήκη για τα χρόνια που έρχονται…26 ετών ο Γεώργιος Σκυριανίδης φτιάχνει το ιστορικό ξενοδοχείο. Τα εγκαίνια γίνονται το 1936.

Ομολογώ ότι άκουσα πολλές ιστορίες από φίλους που το επισκέφθηκαν πρόσφατα αλλά και από παλαιότερους σε ηλικία όταν είχα βρεθεί στο ξενοδοχείο το οποίο εγκαινιάστηκε το 1936. Βαδίζοντας στο διάδρομο που θα με οδηγούσε στο ασανσέρ για το δωμάτιο, συναντώ δεξιά και αριστερά στους τοίχους ένα απίστευτο συνδυασμό της ιστορίας της Κύπρου του σήμερα και του χθες. Από τις φωτογραφίες μέχρι τα έπιπλα. Μια μίξη που καθόλου δεν χαλούσε την αισθητική μου και εξίταρε ακόμα περισσότερο να μάθω για το οίκημα αυτό.

Διαλυμένη από το ταξίδι κυρίως από τα τηλεφωνήματα για το ρεπορτάζ που «χάλασε», τα πάντα ανατρέπονται. Έβδομος όροφος. Ανοίγω την πόρτα και βρίσκομαι σ’ ένα τεράστιο δωμάτιο μοντέρνο πεντακάθαρο, με τα πεύκα να αγγίζουν κυριολεκτικά το μπαλκόνι μου. Κάθομαι και χαζεύω σαν μωρό…Οι σκέψεις μου πλέον με οδηγούν σε μια γρήγορη διαδικτυακή αναζήτηση για την αναγέννηση αυτού του ξενοδοχείου.

Ένα γρήγορο ντους και ετοιμάζομαι για φαγητό στο εστιατόριο. Ο διάδρομος με οδηγεί σε ένα χώρο γεμάτο τζαμαρίες όπου πριν ο ιδιοκτήτης φρόντισε να κτίσει σε μέσα σε γυαλί τα «αποτυπώματα» των επισκεπτών: Φωτογραφίες, ρολόγια, μπουκάλια από ποτά που ορισμένα από αυτά ανήκουν στον προηγούμενο αιώνα. Γύρω μου Γάλλοι, Βρετανοί και κάποιοι Κύπριοι οι οποίοι προφανώς  έκαναν τις τελευταίες τους καλοκαιρινές διακοπές.

Κατεβαίνω στην εξωτερική  πισίνα του ξενοδοχείου και μένω σαν στήλη άλατος. Δεν υπάρχει αυτή η εικόνα και πιστέψτε με έχω επισκεφτεί αρκετά μνημεία ή και ξενοδοχεία της Κύπρου. Η απόλυτη ηρεμία, ένα γλυκό αεράκι και το μόνο που θυμίζει το σήμερα ήταν το κινητό που έπρεπε να κρατώ στα χέρια μου  για να παίρνω κάποιες φωτογραφίες για το καινούργιο μου ρεπορτάζ, που μόλις ξεπήδησε μπροστά μου.

Άγονη σχεδόν περιοχή φυτεύονται πεύκα κυρίως για να δώσουν ζωή στην περιοχή

Θέμα:  H ιστορία του Forest Park…

Σε μια εποχή που η Κύπρος επιχειρούσε να σταθεί στα πόδια της με τους κατακτητές να περνούν και να αφήνουν σημάδια φτώχειας και ξεριζωμού, ένας άντρας μόλις 26 ετών φτιάχνει το πρώτο ξενοδοχείο της χώρας, σ’ ένα περιβάλλον που δεν θυμίζει τίποτα την σημερινή του κατάσταση με αρχικό όνομα «Park Hotel» . Τα πρώτα ξενοδοχεία που κτίστηκαν στις Πλάτρες ήταν: «Τα Κρύα Νερά» (1900) και ακολούθησαν το «Γκραντ Οτέλ» (1905), «Παυσίλυπον» (1912 το οποίο άνηκε στην οικογένεια Σκυριανίδη), «Ελβετία» (1915), «Μόντε Κάρλο» (1920). Αρχιτέκτονας του ξενοδοχείου Forest Park ο Ισραηλινός Samuel Barkai.

Ο Γεώργιος Σκυριανίδης μια περιοχή στις Πλάτρες, τα προτεινόμενα αρχιτεκτονικά σχέδια και το 1934 αρχίζουν τα κατασκευαστικά έργα. Στην περιοχή υπήρχαν ελάχιστα δέντρα και αρχίζει ο ίδιο να φυτεύει πεύκα. Γνώριζε ότι θα έπαιρνε δεκαετίες για να πάρουν την σημερινή μορφή τους αλλά αυτό δεν τον σταμάτησε.

Τα σχόλια τον έκαναν να πεισμώσει ακόμη περισσότερο

Ο Γεώργιος Σκυνιαρίδης εμπνεύστηκε τα καλλιστεία τα οποία διοργανώνονταν μέχρι το 1983 μέσω του διαγωνισμού ομορφιάς όπου ανακηρυσσόταν η Mις Πλάτρες. Το  Φεστιβάλ των Πλατρών επισκεπτόταν και ο αείμνηστος Σπύρος Κυπριανού.

Ο αείμνηστος Γεώργιος Σκυριανίδης (1907- 2001) το 1928 ανακοινώνει την απόφαση του να πάει για σπουδές στην Ελβετία αφού ο πατέρας του Ηρακλής του είχε προτείνει να διευρύνει τις γνώσεις του για επέκταση του ξενοδοχείου που ήδη διατηρούσε η οικογένεια, όπως έχει αναφερθεί πιο πάνω το «Παυσίλυπον».

Ο ίδιος όμως  «εισπράττει» ειρωνικά σχόλια από την κλειστή κοινωνία της ορεινής περιοχής για την απόφαση του. Παρ΄όλα αυτά ο ίδιος ετοιμάζει μια βαλίτσα ρούχα και όνειρα και αφήνει πίσω του τις «σειρήνες» που ηχούσαν στα αφτιά του. Στόχος του ήταν να σπουδάσει ξενοδοχειακά και αυτό έκανε.

Ο νεαρός επιχειρηματίας θα αποτελέσει αργότερα μια από τις σπουδαιότερες μορφές της Κύπρου  που άφησαν το αποτύπωμα του σ’ ότι αφορά τον τουρισμό και κατά συνέπεια την οικονομία της Κύπρου. Το όνομα του θα φιγουράρει ανάμεσα σε άλλους τρεις άντρες ως ιδρυτής του ιστορικού Λήδρα Πάλας. Το όραμα του δεν σταματάει εδώ καθώς η αγάπη για τον τουρισμό τον έκαναν να πρωτοστατήσει και να ιδρύσει τον ΠΑ.ΣΥ.ΞΕ  κατέχοντας το αξίωμα του Προέδρου από το 1940 – 1970.

Η φήμη απλώνεται σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη

Ο Βασιλιάς της Αιγύπτου Φαρούκ Α’

Το Forest Park  αποτελεί πόλο έλξης για τον Γιώργο Σεφέρη, κάνοντας μάλιστα ανά το παγκόσμιο γνωστές τις Πλάτρες μέσα από τον στίχο του στο ποίημά του μέσα από τα  τρία αποσπάσματα της τραγωδίας του Ευριπίδη: «Τ’ αηδόνια δε σ’ αφήνουνε να κοιμηθείς στις Πλάτρες».

Σ’ αυτό το ξενοδοχείο το 1940 θα δημιουργηθεί το ποτό Brandy Sour, από τον μπάρμαν Στέλιο Σουρμελή που εργαζόταν και στο ξενοδοχείο Λήδρα Πάλλας στη Λευκωσία, ως κατεξοχήν κυπριακό κοκτέιλ , ειδικά για τον Δέκατο Μονάρχη της Δυναστείας του Μοχάμεντ Άλι και του προτελευταίου Βασιλιά της Αιγύπτου ο  Φαρούκ Α’ , ο οποίος επισκέφθηκε αρκετές φορές το ξενοδοχείο. Ο Στέλιος Σουρμελής μάλιστα θα  φιλοξενηθεί  και στο βιβλίο Guinnes, αφού κατάφερε να ετοιμάσει 400 Brandy Sour σε χρόνο ρεκόρ.

H πριγκίπισσα Ειρήνη, ο  Μακάριος, η Αγγλίδα συγγραφέας Daphne du Maurier, όπου εκεί θα  συγγράψει και ένα μεγάλο μέρος από το διάσημο μυθιστόρημά της με τίτλο «Rebecca» το οποίο αργότερα θα γίνει ταινία με σκηνοθέτη τον Alfred Hitchcock.

Εκεί θα παραθερίσει ο  Βασιλιάς της Αγγλίας Γεώργιου του Ε’ και η Βασίλισσα Μαίρη το 1938, ο άνθρωπος – θρύλος της Νικαράγουα  Ντανιέλ Ορτέγκα, η πρωθυπουργός της Ινδίας Ιντίρα Γκάντι, ο πρόεδρος της Ουρουγουάης Julio Maria Sangunetti (1990), ο αγαπητός ηθοποιός  ο Καγκελάριος της Γερμανίας Willy Brant, o σύμβουλος του τότε Αμερικανού Προέδρου Bill Clinton, George Stephanopoulos…

Η φήμη του Forest Park απλώνεται σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Αιγύπτιοι, Έλληνες γαλαζοαίματοι, πρόεδροι και υπουργοί, άνθρωποι του θεάματος όπως ο Τέλης Σαβάλας,  γίνονται πλέον οι κύριοι θαμώνες του Forest Park. Εκεί θα μπουν και οι σημαντικότερες υπογραφές στην ιστορία της Κύπρου που αφορούν την σύγχρονη ιστορία του τόπου μας.

Το 1941 – 1943 έγινε κατάληψη του ξενοδοχείου από τους Βρετανούς αποικιοκράτες, για να το χρησιμοποιήσουν ως στρατιωτικό νοσοκομείο, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ χρησιμοποιήθηκε και ως αρχηγείο των Βρετανών, κατά τη διάρκεια του αγώνα της ΕΟΚΑ από το 1955 μέχρι το ’58.

To ξενοδοχείο…του χθες και του σήμερα

Το 1962 δημιουργείται η πρώτη πισίνα της Κύπρου με μήκος 23,5 μέτρα και 12 καμπίνες για αλλαγή ρούχων των λουόμενων. Οι εντάσεις εκ των έσω δεν θα λείψουν με την μητέρα του του κ. Ηρακλή Σκυριανίδη (παιδί του Γεώργιου Σκυριανίδη και της Σοφίας Βουραζέλη- Ελληνίδα της Αιγύπτου) να  αντιδρά καθώς όπως θα μας εξομολογηθεί αργότερα ο κ.Ηρακλής: «Θεωρούσε προκλητικό οι επισκέπτες να κυκλοφορούν ημίγυμνοι άντρες και γυναίκες μαζί. Την μέρα μάλιστα που μπήκαν οι μπουλντόζες η ίδια έκλαιγε με λυγμούς όλη την μέρα και το βράδυ». Το εγχείρημα όμως πέτυχε και η πισίνα ήταν ένα από τα μεγαλύτερα κίνητρα των επισκεπτών της εποχής εκείνης, αλλά και του σήμερα.

Το αρχικό κτίσμα του ‘36 επεκτάθηκε το 1948 και από 70 δωμάτια που είχε αρχικά έφτασε στα 100 δωμάτια . Την δεκαετία του ‘90 το ξενοδοχείο  επεκτείνεται με ακόμα 54 συνολικά κλίνες, αίθουσα συνεδρίων, εσωτερική πισίνα, γυμναστήριο, κομμωτήριο και όπως μας ενημέρωσαν πολύ σύντομα θα λειτουργήσει spa σε συνεργασία με μια μεγάλη εταιρία που δραστηριοποιείται στο χώρο της ομορφιάς.

Το Ξενοδοχείο Forest Park σήμερα προσφέρει αρκετές δραστηριότητες και υπηρεσίες: Υδρομασάζ, τζακούζι, Γυμναστήριο, Σάουνα, Ποδηλασία, Πεζοπορία, Ενοικίαση ποδηλάτων, Παιδική χαρά, Μπιλιάρδο, Σκι, Αίθουσα παιχνιδιών, Βιβλιοθήκη, Πινγκ-πονγκ, Γήπεδο τένις, Νυχτερινή διασκέδαση, Κλαμπ παιδιών, Ζωντανή μουσική και άλλα, ενώ παρέχεται δωρεάν Wi-Fi στους κοινόχρηστους χώρους και στα δωμάτια. Σήμερα διαθέτει 137 δωμάτια και προγραμματίζετε να προστεθούν και 7 σουίτες.

Ηρακλής Σκυριανίδης

 

Στο χώρο βλέπω να περιφέρεται μια μορφή που μου θύμιζε κάτι. Ένας κομψός κύριος ο οποίος συνομιλεί μ’ ένα νεαρό ζευγάρι που απολάμβανε τον καφέ του…Σηκώνεται με πλησιάζει με χαιρετάει και με ρωτάει αν χρειάζομαι κάτι. Ήταν ο Ηρακλής Σκυριανίδης γεννημένος Πρωτοχρονιά του 1941. Μια μορφή που τον γνωρίζουν κυρίως όσοι ασχολούνται με το ράλι ιστορικών αυτοκινήτων… Και τότε έκανα το κλικ από που είχα δει το όνομα του γραμμένο. Ο Κ. Σκυριανίδης αφού ακούει με προσοχή πως βρέθηκα στο ξενοδοχείο που διατηρούν 4 γενιές τώρα αρχίζει να με ταξιδεύει με ιστορίες και φωτογραφίες. Με έγγραφα και αντίκες, με γράμματα και εικόνες τόσο πίσω στο χρόνο κάπου το 1874…όπου άρχισαν όλα με τον προπάππου του. Ο ίδιος αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του σ’ αυτό το ξενοδοχείο. Δεν παντρεύτηκε ποτέ και το ξενοδοχείο ήταν το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητας του. Είναι το παιδί του.

Στα πλάνα της Κυβέρνησης είναι το κτήριο να κηρυχθεί διατηρητέο. Μια απόφαση ιστορικής σημασίας που αν όλα θα τροχοδρομηθούν προς αυτή την κατεύθυνση το Forest Park θα μπει στην παγκόσμια λίστα ως το σημαντικότερο τουριστικό θέρετρο όλων των εποχών, της Κύπρου. Aξίζουν πραγματικά εύσημα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που επιχειρούν να “σώσουν” την πολιτιστική μας κληρονομία

Η σημερινή διαχείριση και οι στόχοι

Σήμερα το Forest Park έχει περάσει σε ενοικιαστές και αυτό για να καταφέρει να ορθοποδήσει οικονομικά. Η οικονομική κρίση, το άνοιγμα των οδοφραγμάτων και οι χιλιάδες επισκέπτες που επιλέγουν διαμονές στα κατεχόμενα δεν άφηναν άλλα περιθώριά για να μην ληφθεί η απόφαση αυτή.

To 2018 οι ιδιοκτήτες του γνωστού ξενοδοχείου Forest Park των Πλατρών, η οικογένεια Σκυριανίδη, υπογράφει συμβόλαιο ενοικίασής του, για πέντε χρόνια με δυνατότητα ανανέωσης, με την εταιρία NNV Mountain Resorts Ltd., η οποία ανήκει στον επιχειρηματία Νίκο Γκουγκουντζή.

Οι  ενοικιαστές παίρνουν πλέον  στα χέρια τους την οικογενειακή επιχείρηση που κλείνει σχεδόν  ένα αιώνα ζωής και ήδη με το όραμα τους ταυτίζεται με αυτό που κυριαρχεί χρόνια: Nα μην χαθεί  η ταυτότητα του ξενοδοχείου, η παραδοσιακή φιλοξενία όπως αξίζει σε κάθε επισκέπτη και ήδη αρχίζουν τα πλάνα για τον εκσυγχρονισμό του.

Η εταιρεία οραματίζεται πολλά. Ήδη έχουν  αναβαθμιστεί όλα τα   δωμάτια το ξενοδοχείου όπου αρκετά λειτουργούν ως οικογενειακά δωμάτια. «Αλλάξαν τα δεδομένα της εποχής και στοχεύουμε να «προσαρμοστούμε» σε αυτά, μας δηλώνει εκπρόσωπος τις εταιρείας. Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε θα χαθεί η ταυτότητα του Forest Park», συμπληρώνει.

Όσα είδαμε και ακούσαμε

 • Υπάρχει καρέκλα της πρωθυπουργού της Ινδίας Ίντιρα Γκάντι με την υπογραφή της.
 • Τα στουλς  γύρω από το μπαρ είναι αυθεντικές της δεκαετίας του ’50 σε χρώμα κόκκινο όπως πρόσταζε η μόδα της εποχής.
 • Ένα ζευγάρι επισκέπτεται το ξενοδοχείο για 35 συνεχόμενα χρόνια.

 • Οι τιμές είναι προσιτές και ο κυριότερος λόγος είναι για να μπορεί να απευθύνεται σε όλους τους υποψήφιους επισκέπτες: Νεαρά ζευγάρια, οικογένειες.
 • Αν και Σεπτέμβριος η θερμοκρασία λόγο και του υψόμετρου που βρίσκεται δεν προσφέρεται για κολύμπι στην εξωτερική πισίνα.
 • Zακέτα, φούτερ οπωσδήποτε, το γλυκό αεράκι σας «χτυπάει» από το πρωί μέχρι το βράδυ.
 • Προτείνω περπάτημα στα δρομάκια γύρω από το ξενοδοχείο κυρίως αν έχετε παιδιά. Θα ζήσουν μια ανεπανάληπτη εμπειρία.

 • Μην επαναπαύεστε ότι μπορείτε να βρείτε δωμάτιο την τελευταία στιγμή κυρίως για το Σ/Κ. Η πληρότητα αγγίζει σχεδόν 100% γι’ αυτό προτείνουμε να κάνετε κράτηση από πριν.
 • Στα πλην η θερμαινόμενη πισίνα που λειτουργεί από Οκτώβριο.

 • Κάθε χώρος «κολλημένος» σε μια δεκαετία. Ο εκσυγχρονισμός του Forest Park είναι κομμένος – ραμμένος χωρίς να χάνεται η αρχική ταυτότητα του.

 • Τηλέφωνο επικοινωνίας: 25 421751

Αποκλειστικό: Της Νικολέτας Χρήστου