Για Κυπριακό-ΑΟΖ μίλησε ο Συλλούρης στη Διάσκεψη της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης στο Βελιγράδι

Το Κυπριακό δεν θα είχε παραμείνει ανεπίλυτο για τόσες δεκαετίες αν η Τουρκία δεν είχε παραβιάσει τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και σεβόταν τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, σε παρέμβαση στις εργασίες της 141ης Διάσκεψης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, στο Βελιγράδι.

Επεσήμανε ότι οι επανειλημμένες προκλητικές ενέργειες της κατοχικής δύναμης στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου συνιστούν όχι μόνο παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και παραβιάσεις της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, παραβιάσεις που απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ιδιαίτερα μετά την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία.

Ο κ. Συλλούρης είπε ότι η προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας μπορεί να οδηγήσει σε ουσιαστική πρόοδο προς όφελος μιας παγκόσμιας έννομης τάξης, η οποία θα ανταποκρίνεται καλύτερα στις αυξανόμενες ανάγκες, προσδοκίες και ανησυχίες των πολιτών. Επεσήμανε ότι το διεθνές δίκαιο αποτελεί ένα περιεκτικό και νομικά δεσμευτικό διεθνές πλαίσιο, επί του οποίου κάθε χώρα, μικρή ή μεγάλη, πλούσια ή φτωχή, πρέπει να θεμελιώνει τις σχέσεις της με τον υπόλοιπο κόσμο, προκειμένου να διασφαλιστεί η ειρήνη και η ευημερία σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο.

Ανέφερε επιπρόσθετα ότι είναι κοινώς παραδεκτό πως το μέλλον της παγκόσμιας ειρήνης και ευημερίας είναι εφάμιλλο με την επίτευξη ενός ενισχυμένου πλαισίου κανόνων διεθνούς δικαίου, το οποίο μπορεί να προκύψει μέσα από τη συνεργασία μεταξύ κρατών.

Μιλώντας για το ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων στις συντονισμένες προσπάθειες για προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της αποτελεσματικής εφαρμογής του διεθνούς δικαίου, ο κ. Συλλούρης σημείωσε ότι,  στο πλαίσιο μιας θεσμοθετημένης περιφερειακής συνεργασίας, τα κοινοβούλια ως οι κύριοι φορείς διασφάλισης της ευημερίας των πολιτών έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν μέσω κοινών πρωτοβουλιών, δράσεων και συνεργειών.

Επιπρόσθετα, είπε, μέσω της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, μπορούν να προωθηθούν περαιτέρω υπάρχουσες συνεργασίες, να ενισχυθούν υφιστάμενες σχέσεις με άλλα κοινοβούλια ή και να δημιουργηθούν νέες. Ενημέρωσε τους συμμετέχοντες ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει ήδη ενεργοποιήσει τρείς τριμερείς συνεργασίες, ενώ εξετάζεται και η σύναψη παρόμοιων τριμερών συνεργασιών και με άλλα κοινοβούλια της ευρύτερης περιοχής μας.

(ΚΥΠΕ/ΚΧΡ/ΓΜΙ)