Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας απασχόλησε την κοινή Διάσκεψη της ΚΣΜ και του ΣτΕ

Το θέμα της στρατηγικής για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση του ηλεκτρονικού εγκλήματος γενικότερα και της διαδικτυακής τρομοκρατίας ειδικότερα, απασχόλησε τη κοινή Διάσκεψη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου (ΚΣΜ) και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στη Διάσκεψη, σε σχέση με το Πρόγραμμα CyberSouth του Οργανισμού, συμμετείχε τριμελής αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων. Της αντιπροσωπείας ηγείται ο κ. Στέφανος Στεφάνου και σ` αυτή συμμετέχουν οι Γεώργιος Κ. Γεωργίου και Χρίστος Ορφανίδης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από εμπειρογνώμονες στον τομέα των υπηρεσιών διαδικτύου, στον τομέα της διερεύνησης και δίωξης υποθέσεων, καθώς και στον δικαστικό τομέα, για τα εργαλεία που παρέχει η Σύμβαση της Βουδαπέστης για καταπολέμηση και αποτροπή της τρομοκρατίας.

Αντάλλαξαν απόψεις για τις βελτιώσεις που επιδέχονται συναφώς οι εθνικές νομοθεσίες και υπογράμμισαν την ανάγκη για εναρμόνισή τους, ώστε να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα της διεθνούς συνεργασίας στα πλαίσια της Σύμβασης.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο κ. Στεφάνου συμφώνησε με τοποθετήσεις εμπειρογνωμόνων και βουλευτών ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις δεν διακρίνουν θρησκείες και εθνικότητες όσον αφορά στα θύματά τους και ότι απαιτείται η δημιουργία γεφυρών και συνθηκών ειρήνης ανάμεσα στα κράτη και στους λαούς.

Ο κ. Στεφάνου ανέδειξε την ανάγκη αξιολόγησης και αναθεώρησης των αντιτρομοκρατικών πολιτικών των κρατών, όταν αυτές δεν έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να δοθεί περαιτέρω έμφαση στην αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών που γεννούν την τρομοκρατία, όπως είναι η φτώχεια, ο πόλεμος, ο ρατσισμός και ο κοινωνικός αποκλεισμός.

Ο κ. Στεφάνου κάλεσε τα κράτη να επενδύσουν περισσότερο στην παιδεία και την κοινωνική ενημέρωση, που καταπολεμούν τα στερεότυπα, προωθούν την πολυπολιτισμικότητα και  δημιουργούν μια κουλτούρα ανεκτικότητας.

Τόνισε εξάλλου ότι, χωρίς πολιτικές που ενισχύουν την κοινωνική ενσωμάτωση και παρέχουν ευκαιρίες σε όλα τα μέλη της κοινωνίας, δεν μπορούμε να θεωρούμε ότι αντιμετωπίζουμε τις γενεσιουργές αιτίες της τρομοκρατίας.

Οι σύνεδροι συζήτησαν, τέλος, τις προκλήσεις που αναφύονται όσον αφορά στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών και την παράλληλη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των υπόπτων στα πλαίσια της εφαρμογής των αντιτρομοκρατικών πολιτικών.  Αντάλλαξαν δε απόψεις για τη βέλτιστη εναρμονισμένη νομοθετική ρύθμιση των θεμάτων αυτών.

Οι εργασίες της Διάσκεψης ολοκληρώθηκαν σήμερα το απόγευμα.

(ΚΥΠΕ/ΓΜΙ/ΓΒΑ)