Καίτη Κληρίδη: Κεμάλ και Ανδρέας ένωσαν τον τόπο μας για μια στιγμή στον χρόνο

Ο Κεμάλ και ο Ανδρέας ένωσαν τον τόπο μας για μια στιγμή στον χρόνο. Αυτό σημειώνει η Καίτη Κληρίδη σε εισαγωγικό μήνυμά της στο παιδικό βιβλίο «Τα σκυλιά του Προέδρου», το οποίο έγραψε στα Ελληνικά και τα Τουρκικά και παρουσιάστηκε το βράδυ της Τετάρτης, στο Σπίτι της Συνεργασίας.

Ήταν 1999, δύο οικογένειες βρίσκονταν σε τραγική κατάσταση. Ο μικρός Κεμάλ και ο μικρός Ανδρέας έπασχαν από λευχαιμία, διηγήθηκε η Πρόεδρος του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος Πόπη Κανάρη, σε παρέμβασή της κατά τη διάρκεια της παρουσίασης.

«Ήταν η εποχή πριν το άνοιγμα των οδοφραγμάτων, αλλά ακόμη και έτσι Τουρκοκύπριοι κατάφεραν να έρθουν και να σταθούν στη σειρά στο Καραϊσκάκειο Ίδρυμα, το οποίο τότε στεγαζόταν πίσω από τις φυλακές», ανέφερε. Έκτοτε, τα δύο ιδρύματα, Καραϊσκάκειο και Κεμάλ Τσαράτσογλου συνεργάζονται στενά.

Σήμερα, είπε η κ. Κανάρη, έχουμε πάνω από 45.000 Τουρκοκύπριους εθελοντές δότες μυελού των οστών στο αρχείο με το σύνολο των δοτών να ανέρχονται στους 190.000.  Πρόκειται, σημείωσε, «για το μεγαλύτερο αρχείο εθελοντών δοτών μυελού των οστών σε αναλογία πληθυσμού στον κόσμο και αυτό μας κάνει περήφανους ως Κύπριους».

Συνέχισε λέγοντας ότι έχει επίσης γίνει εφικτό να δοθούν 511 μοσχεύματα σε ανθρώπους που υποφέρουν από λευχαιμία και άλλες αιματολογικές παθήσεις σε 33 χώρες, σε πέντε ηπείρους.

Για μια τέτοια μικρή χώρα να έχει πετύχει τόσα πολλά, σημαίνει ότι έχουμε πάθος, είπε, προσθέτοντας ότι είναι κάτι που έχουν πετύχει μαζί με το Ίδρυμα Κεμάλ Τσαράτσογλου και «είμαστε περήφανοι που το κάνουμε αυτό μαζί».

«Ο Κεμάλ και ο Αντρέας θα ζουν για πάντα στις σκέψεις μας και στις καρδιές μας», είπε από την πλευρά της η Πρόεδρος του Ιδρύματος Κεμάλ Τσαράτσογλου, Νεβίζ Οζέρ.

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι θα είναι ο λόγος που οι δύο κοινότητες θα έρθουν πιο κοντά και θα ζήσουν ειρηνικά. Και οι δύο πλευρές έχουν υποφέρει αρκετά, είπε και ευχαρίστησε την Καίτη Κληρίδη που έγραψε «αυτό το υπέροχο βιβλίο».

«Για μένα αυτός είναι ένας τρόπος να επανενώσω την Κύπρο μέσα από την καρδιά μου και γι αυτό η όλη υπόθεση σημαίνει πολλά για μένα», ανέφερε από την πλευρά της η Καίτη Κληρίδη, ευχαριστώντας όλους όσοι παρευρέθηκαν στην παρουσίαση.

Το παιδικό βιβλίο «Τα σκυλιά του Προέδρου» εξιστορεί τις περιπέτειες του Χουτζ, του Μπούπη και της Λαίδης της Θάλασσας. Πρόκειται για τρία σκυλάκια που ξεκίνησαν τη ζωή τους αδέσποτα και εγκαταλειμμένα στον δρόμο και κατέληξαν να γίνουν οι καλύτεροι φίλοι του Προέδρου και της οικογένειας του.

Όλα τα έσοδα από την πώληση του βιβλίου διατίθενται στα δύο ιδρύματα.

(ΚΥΠΕ/ΗΦ/ΓΒΑ)