Κόβει ανάπτυξη το ΔΝΤ για την Ελλάδα – χαμηλώνει ο πήχης των προβλέψεων για το 2020

Του Θανάση Παπαδή

Πιστό στο ραντεβού του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλάζει επί τα χείρω τις προβλέψεις του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια. Μόνο για εφέτος οι προβλέψεις του συμφωνούν με αυτές της ελληνικής κυβέρνησης.

Το ΔΝΤ στη νέα του έκθεση World Economic Outlook η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, από τη μία πλευρά βλέπει επιτάχυνση του ΑΕΠ έως το τέλος του έτους, με αποτέλεσμα να εκτιμά ότι επιβεβαιώνεται ο στόχος της κυβέρνησης για ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ φέτος κατά 2%.

Για το 2020 το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία αναπτυχθεί κατά μέσο όρο με ρυθμό 2,2%. Ο λόγος για μία πρόβλεψη η οποία είναι πολύ πιο χαμηλή από τον στόχο του Υπουργείου Οικονομικών για άνοδο του ΑΕΠ κατά 2,8%  (στον οποίο στηρίζεται ο Προϋπολογισμός που ανακοινώνεται σήμερα στις Βρυξέλλες).

Μάλιστα το ΔΝΤ εκτιμά ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2020 ο ρυθμός θα διαμορφωθεί στο 1,4%.

Σημειώνεται ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πάντα ήταν φειδωλό στις προβλέψεις του για το ΑΕΠ. Ωστόσο, έχει αναθεωρήσει επί τα χείρω τις εκτιμήσεις του για την ελληνική οικονομία, με εξαίρεση το 2020. Τον Απρίλιο εκτιμούσε ότι ο ρυθμός ανόδου του ΑΕΠ  θα φτάσει στο 2,4% φέτος, θα διαμορφωθεί στο 2,2% το 2020 και μετά θα αρχίσει να υποχωρεί στο 1,6% το 2021. Πλέον αμετάβλητη έχει μείνει μόνο η πρόβλεψη για το 2020 ενώ ο μακροχρόνιος ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι μόνο 0,9%.

Να σημειωθεί ότι για την ευρωζώνη προβλέπει φέτος και το 2020 πιο χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης από ό,τι στην Ελλάδα (1,2% και 1,4% αντίστοιχα), αλλά για το 2024 προβλέπει ανάπτυξη κατά 1,4% (σ.σ. πολύ ταχύτερη της ελληνικής).

Σημειώνεται ότι στην έκθεση του ΔΝΤ δεν υπάρχει ανάλυση για τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνονται οι εκτιμήσεις. Η ανάλυση θα ξεδιπλωθεί στην ειδική έκθεση για την Ελλάδα, η οποία αναμένεται το επόμενο διάστημα.

Πάντως, στις ανακοινώσεις που έκανε το Ταμείο κατά την αναχώρησή του από την Αθήνα προ ολίγων εβδομάδων στο πλαίσιο σύνταξης της εν λόγω έκθεσης, επισήμανε ότι για να στηριχθεί η ανάπτυξη, χρειάζονται χαμηλότερα πλεονάσματα αλλά και διαφορετικό μείγμα πολιτικής, αναφερόμενο σε παρεμβάσεις διεύρυνσης της φορολογικής βάσης αλλά και μείωσης του δημοσιονομικού βάρους των συντάξεων.

Οι προβλέψεις

Στη  έκθεση World Economic Outlook το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί φέτος (από ρυθμό 0,8% το 2018 σε ρυθμό 0,6%), για να επιταχυνθεί το 2020 στο 0,9%.

Μικρή βελτίωση προβλέπει για φέτος στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών (στο -3% του ΑΕΠ από -3,5% του ΑΕΠ το 2018), ενώ βλέπει ότι το 2020 το εν λόγω “άνοιγμα” στο εξωτερικό ισοζύγιο της χώρας θα μεγαλώσει εκ νέου στο -3,3% του ΑΕΠ.

Στο πεδίο της ανεργίας το ΔΝΤ προβλέπει σταδιακή μείωση του ποσοστού (από το 19,3% το 2018, στο 17,8% φέτος και στο 16,8% το 2020).

Η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ανακοινώνεται στο πλαίσιο της κορύφωσης των εργασιών της φθινοπωρινής Συνόδου του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας που λαμβάνει χώρα στην Ουάσιγκτον.  Σήμερα αναμένονται οι ανακοινώσεις δύο ακόμα εκθέσεων (για τα δημοσιονομικά και για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα).

Για τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδας, στη χθεσινή έκθεση του Ταμείου αναφέρεται ότι οι προβλέψεις του 2018 βασίζονται στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος όπως επικυρώθηκε από τη Eurostat τον Απρίλιο του 2019.