Κύπριοι και Ιορδανοί επιχειρηματίες εξερευνούν επενδυτικές ευκαιρίες σε διήμερο φόρουμ της ΟΕΒ

Για τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Κύπρος ενημερώνονται Ιορδανοί επιχειρηματίες στο πλαίσιο διήμερου επιχειρηματικού φόρουμ που διοργανώνει η ΟΕΒ για πρώτη φορά στην Κύπρο, μεταξύ 10 και 12 Οκτωβρίου. Το φόρουμ λαμβάνει χώρα με σημαντική συμμετοχή κυπριακών και ιορδανικών επιχειρήσεων με στόχο την ενίσχυση της μεταξύ τους συνεργασίας και την εξερεύνηση των επενδυτικών ευκαιριών που προσφέρουν οι δύο χώρες.

Οι επενδυτικές δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα της Κύπρου ως επιχειρηματικού και επενδυτικού κέντρου αναλύθηκαν από τον πρόεδρο του Invest Cyprus Μιχάλη Μιχαήλ, στο σημερινό μέρος των εργασιών του φόρουμ.

«Ως ένα ασφαλές, διαφανές και σύγχρονο επιχειρηματικό κέντρο, το νησί αποτελεί ιδανική βάση για πολυεθνικές εταιρείες καθώς και επενδυτική γέφυρα για την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε.

«Το σημαντικότερο είναι ότι η χώρα μας πέτυχε να δείξει στον κόσμο ότι είναι πολύ ανθεκτική και διαθέτει ισχυρή ραχοκοκαλιά, προσφέροντας αξιοπιστία και πολλές ευκαιρίες στους επενδυτές», είπε, σημειώνοντας πως στόχος είναι η επέκταση και σε άλλους οικονομικούς τομείς.

Ο κ. Μιχαήλ ανέλυσε τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρουν οι τομείς του τουρισμού, της ναυτιλίας και των ακινήτων. Σημείωσε περαιτέρω ότι «οι ανακαλύψεις υδρογονανθράκων και η συνεχής παρουσία και δραστηριότητα των μεγάλων ενεργειακών κολοσσών στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, σε συνδυασμό με την ισχυρή περιφερειακή συνεργασία, καθιστούν την Κύπρο έναν ολοένα και πιο αναπτυσσόμενο και πολλά υποσχόμενο ενεργειακό κόμβο στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο πρόεδρος της ΟΕΒ Γιώργος Πέτρου στην ομιλία του τόνισε τις άριστες σχέσεις της Κύπρου και της Ιορδανίας και τους κοινούς ισχυρούς επιχειρηματικούς τους δεσμούς.

Τόνισε ότι οι οικονομικές προοπτικές της Κύπρου είναι «πολλά υποσχόμενες», επισημαίνοντας επίσης ότι οι Κύπριοι επιχειρηματίες «επιθυμούν να ανοίξουν τα φτερά τους και να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους σε άλλες χώρες για να συνεργαστούν και να ανταλλάξουν εμπειρογνωμοσύνη σε τομείς όπως οι κατασκευές και η ενέργεια, οι υπηρεσίες παροχής επιχειρηματικών συμβουλών, η έρευνα και η καινοτομία».

Αναφέρθηκε ακόμα στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου, όπως η στρατηγική της θέση, η ιδιότητά της ως μέλος της ΕΕ και της ευρωζώνης και οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες.

Ο πρόεδρος της ΟΕΒ ανέλυσε τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Κύπρος, σημειώνοντας μεταξύ άλλων, ότι θα χρειαστούν νέες υποδομές για την υποστήριξη των ενεργειακών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου. Αναφέρθηκε επίσης στον τουρισμό ως έναν από τους πιο δυναμικούς κλάδους της οικονομίας, στον κλάδο των κατασκευών που «έχει δυναμική παρουσία στη Μέση Ανατολή, την Αφρική, την Ασιατική υποήπειρο και την Ευρώπη», καθώς και στον τομέα των υπηρεσιών που συμβάλλει κατά περίπου 80% στο ΑΕΠ του νησιού.

Ο πρόεδρος του Κύπρο – Ιορδανικού επιχειρηματικού συνδέσμου, Γιώργος Παντελίδης, τόνισε τη σημασία της περαιτέρω διεύρυνσης και εμβάθυνσης των συνεργειών μεταξύ Κύπρου και Ιορδανίας, σημειώνοντας ότι οι ισχυροί δεσμοί των δύο χωρών ενισχύθηκαν περαιτέρω με την υπογραφή τεσσάρων επιπρόσθετων διμερών συμφωνιών τον περασμένο Απρίλιο, στο πλαίσιο τις τριμερούς συνόδου μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ιορδανίας.

Σημείωσε ακόμα ότι η συμφωνία Κύπρου και Ιορδανίας για την αποφυγή διπλής φορολογίας αναμένεται να οριστικοποιηθεί πριν το τέλος του 2020.

«Υπάρχουν ευκαιρίες ανάπτυξης και επενδύσεων και προοπτικές εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας σε διάφορους τομείς, όπως οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, ο τουρισμός, η υγεία, τα ακίνητα, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι φυσικοί πόροι, η εκπαίδευση, η γεωργία και η μεταποίηση», εξήγησε ο κ. Παντελίδης.

(ΚΥΠΕ/ΚΔ/ΓΧΡ)