LIVE: Χτυπούν νοσοκομεία και αφήνουν τον άμαχο πληθυσμό χωρίς νερό και φάρμακα

Δραματικές εξελίξεις, τόσο σε επιχειρησιακό επίπεδο όσο και σε πολιτικό, φέρνει η τουρκική εισβολή στην βορειοανατολική Συρία.

Παρά τα μέτρα κατά της Άγκυρας που αποφάσισαν ΕΕ και ΗΠΑ, οι στρατιωτικές επεμβάσεις επί κουρδικών στόχων με θύματα άμαχο πληθυσμό συνεχίζονται για έβδομη ημέρα.

Στην τουρκοσυριακή μεθόριο εντείνεται η ανθρωπιστική κρίση, με ελλείψεις νερού, τροφίμων και φαρμάκων, την ώρα που χιλιάδες κάτοικοι εγκαταλείπουν τις εστίες τους.

ΗΤουρκία έχει εναλλακτικές για το εμπάργκο όπλων και πυρομαχικών από χώρες της Ευρώπης, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα Γενί Σαφάκ αναφέροντας ότι το 90% άλλωστε του οπλισμού που χρησιμοποιείται στην επιχείρηση είναι εγχώριας παραγωγής. Για εξαρτήματα και πυρομαχικά υποστηρίζουν ότι υπάρχει και η νότιας Κορέα και η Ταϊβάν, καθώς και η Κίνα.

Σύμφωνα με την Γενί Σαφάκ τουρκική πηγή την οποία δεν κατονομάζει αναφέρει ότι “το 90% του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται στην ‘επιχείρηση πηγή ειρήνης’ στη Συρία είναι εγχώριας κατασκευής ωστόσο τα υποσυστήματα εισάγονται”. “Αν δεν μας τα δώσουν τότε θα υπάρξει πρόβλημα σε κάποιο βαθμό αλλά η τουρκική βιομηχανία έχει τη δυνατότητα να το διευθετήσει αυτό σύντομα. Αν υπάρξει πρόβλημα θα αναζητηθούν άλλες εναλλακτικές”, ανέφερε ή ίδια πηγή.

Αναφέρει ακόμη ότι “άλλωστε μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου είχε ξεκινήσει ένα κεκαλυμμένο εμπάργκο”, αναφέροντας πως όχι μόνο δεν τους πουλούσαν κάποια συστήματα αλλά και λογισμικό. “Η Σουηδία για παράδειγμα λέει ‘αποφάσισα αν επιβάλω εμπάργκο’ αλλά έτσι κι αλλιώς εδώ και καιρό εφαρμόζει εμπάργκο. Εμείς τα εξαρτήματα που παίρναμε από την Σουηδία τα κατασκευάζουμε πλέον στην Τουρκία”, ανέφερε.

Πάντως η ίδια πηγή ανέφερε ότι κάποιες χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, μπορεί να προκαλέσουν κάποια προβλήματα. “Με την Ισπανία υπάρχουν κοινά προγράμματα. Το αεροπλανοφόρο Ανατολού το κάνουμε μαζί αλλά οι τρεις χώρες λένε ότι δεν θα δώσουν πυρομαχικά και τεθωρακισμένα συστήματα που χρησιμοποιούμε στις επιχειρήσεις. Αυτό το εμπάργκο θα επηρεάσει την Τουρκία αλλά δεν τίθεται θέμα να σταματήσει εντελώς το σύστημα”, ανέφερε λέγοντας ότι μετά το κεκαλυμμένο εμπάργκο που εφάρμοσαν οι χώρες αυτές εναντίον της Τουρκία, η Άγκυρα στράφηκε προς την Κορέα και πήρε τα συστήματα αυτά.

“Οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης είναι μια μεγάλη αγορά. Αλλά εκτός από την Λευκορωσία, τη Τσεχία και την Ουκρανία υπάρχουν και η Νότιος Κορέα και η Ταϊβάν. Και η Κίνα έχει όλα τα ανταλλακτικά”, ανέφερε. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ακόμη ότι δεν υπάρχει ένα γενικευμένο εμπάργκο όπλων και πως στην Ευρώπη χώρες πλην της Ολλανδίας, της Νορβηγίας και της Φιλανδίας επέβαλαν εμπάργκο όπλων και πυρομαχικών. Ωστόσο το πρόγραμμα υποβρυχίων της Τουρκίας  με την Γερμανία συνεχίζεται χωρίς εμπάργκο, ενώ εμπάργκο δεν έχει επιβληθεί και ούτε στο πρόγραμμα του αεροπλονοφόρου Ανατολού με την Ισπανία.

15/10/201907:51 Ανησυχεί ο Μακρόν για την επανεμφάνιση του ISIS
ΟΠρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν τόνισε στον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης των δύο ηγετών χθες βράδυ ότι είναι “απόλυτη ανάγκη να αποτραπεί η επανεμφάνιση” της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), εν μέσω των επιχειρήσεων της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων και της αποχώρησης αμερικανικών δυνάμεων από περιοχές της βόρειας Συρίας, ανακοίνωσε το Ελιζέ.

Ο Γάλλος Πρόεδρος συνομίλησε επίσης με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Ιρακινό ομόλογό του Μπαρχάμ Σάλεχ νωρίτερα χθες, διευκρίνισε η γαλλική προεδρία. Το Παρίσι και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες εκφράζουν φόβους ότι πολλά μέλη του ΙΚ που κράταγαν οι Κούρδοι μπόρεσαν να αποδράσουν και ότι η τζιχαντιστική οργάνωση θα ωφεληθεί από το χάος στο πεδίο για να ανασυνταχθεί.

Η συζήτηση του Μακρόν με τον Ερντογάν “επιβεβαίωσε τη μεγάλη απόκλιση των απόψεών τους για τις προβλεπόμενες συνέπειες της τουρκικής επίθεσης στη βορειοανατολική Συρία”, ανέφερε το Ελιζέ. Κατά την ανακοίνωση των τουρκικών αρχών για τη συνδιάλεξη αυτή, ο Ερντογάν “εξήγησε” στον Μακρόν τους “σκοπούς της επιχείρησης” και “επέστησε την προσοχή στην απειλή που εγείρουν οι τρομοκρατικές οργανώσεις Νταές και YPG για την ασφάλεια της Τουρκίας και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας”.

Εξάλλου, στη συνδιάλεξη ανάμεσα στους Προέδρους της Γαλλίας και του Ιράκ επισημάνθηκαν κυρίως “οι κίνδυνοι σε ανθρωπιστικό επίπεδο και σε επίπεδο ασφαλείας για την τρέχουσα κατάσταση” και τα “μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν από τον διεθνή συνασπισμό εναντίον του Νταές”. Ο Μακρόν εξέφρασε ταυτόχρονα στον Σάλεχ την πρόθεσή του να υπάρξει “ενίσχυση της γαλλοϊρακινής συνεργασίας” σε αυτό το πλαίσιο.

15/10/201907:39 Συγκλονιστικές μαρτυρίες από την εμπόλεμη ζώνη της Συρίας
Την ώρα που οι μάχες μαίνονται στη Βορειοανατολική Συρία ανάμεσα στις τουρκικές δυνάμεις και τις SDF (Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις), κορυφώνεται το δράμα των αμάχων. Πέρα από τους δεκάδες νεκρούς των βομβαρδισμών, δεκάδες χιλιάδες είναι αυτοί που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους χωρίς να γνωρίζουν αν θα μπορέσουν να επιστρέψουν ποτέ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο διακηρυγμένος στόχος της τουρκικής εισβολής στη Συρία στην περιοχή της Ροτζάβα, είναι η εγκατάσταση δύο εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων που βρίσκονται σήμερα στην Τουρκία. Μέσα από τον δίαυλο του Rojava Information Center, το CNN Greece κατέγραψε δύο σημαντικές μαρτυρίες για την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι Κούρδοι άμαχοι.

Χτυπάνε τα νοσοκομεία
Ο Ciwan Musa, γιατρός στο νοσοκομείο του Τελ Τάμερ (Τιλ Τέμιρ στα κουρδικά) που βρίσκεται σε απόσταση 35 χλμ νοτίως του Ρας Αλ Αΐν,  είπε: «Μεγάλος αριθμός ανθρώπων που έχει τραυματιστεί στις μάχες, έχει έρθει εδώ στο νοσοκομείο μας. Οι περισσότεροι έχουν τραυματιστεί στις αεροπορικές επιδρομές. Η κατάσταση τους, τόσο των μαχητών όσο και των αμάχων, είναι κρίσιμη. Τους φέρνουν από όλη την πόλη. Εργαζόμαστε καλά. Έχουν έρθει να βοηθήσουν γιατροί κι εθελοντές από όλη τη Ροτζάβα, αλλά και από την υπόλοιπη Συρία. Είμαστε σε θέση να διεξαγάγουμε εγχειρήσεις και να περιθάλψουμε ορισμένα από τα θύματα των αεροπορικών επιδρομών. Αρκετούς τραυματίες μεταφέρουμε σε άλλες περιοχές».

«Βεβαίως, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι όταν βομβαρδίζεται ή χτυπιέται από τους Τούρκους αυτό το μέρος όπου βρίσκονται γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό, τραυματίες, πολίτες. Μειώνεται έτσι η δυνατότητά μας να παρέχουμε ιατρική φροντίδα. Γι’ αυτό το λόγο, λέμε ότι τα νοσοκομεία πρέπει να προστατευτούν από τη διεθνή κοινότητα.»

Χωρίς νερό
Ο δάσκαλος Fawaz Saido είπε:  «Το όνομα μου είναι Fawaz Saido και είμαι από την πόλη του Τιλ Τέμιρ (Τελ Τάμερ). Μετά τις επιθέσεις στο Σέρε Κανίγιε (Ρας Αλ Αΐν) και το Ταλ Αμπιάντ, πολλοί άνθρωποι άφησαν τα σπίτια τους και ήρθαν στην πόλη μας σαν πρόσφυγες. Πολλοί κοιμήθηκαν με σε σχολεία, άλλοι φιλοξενήθηκαν σε σπίτια, άλλοι σε σκηνές. Είναι μια μικρή πόλη, δεν υπάρχει χώρος για τόσο κόσμο.

Η άλλη δυσκολία που αντιμετωπίζουμε είναι ότι μέχρι στιγμής καμία ΜΚΟ ή φιλανθρωπικός οργανισμός δεν παρέχει φάρμακα ή τροφή στους πρόσφυγες. Οι κάτοικοι της πόλης κάνουν ό,τι μπορούν, αλλά η κατάσταση είναι δύσκολη. Τόσο οι κάτοικοι όσο και οι πρόσφυγες αντιμετωπίζουμε την ίδια πρόβλημα με το νερό. Δεν υπάρχει αρκετό νερό.  Τον νερό μας έρχεται από τη Χασακά. Οι πόλεις Τιλ Τέμιρ, Σέρε Κανίγιε και Ζιργκάν, καθώς και 200 χωριά παίρνουν νερό από το ίδιο υδραγωγείο.  Την πρώτη μέρα του πολέμου το χτύπησαν, αλλά επισκευάστηκε. Τη δεύτερη μέρα το ξαναχτύπησαν και καταστράφηκε ολοσχερώς. Δεν γίνεται να κόβουν το νερό, να κόβουν τα φάρμακα. Τα αεροπλάνα του Ερντογάν δεν διεξάγουν μόνο επιχειρήσεις κατά στρατιωτικών στόχων. Ο στόχος τους δεν είναι μόνο η στρατιωτική νίκη. Κάνουν πόλεμο εναντίον των αμάχων.

Το ΝΑΤΟ πρέπει να ντρέπεται που ένα μέλος του έχει αυτήν την προσέγγιση. Το ΝΑΤΟ υποτίθεται ότι πρέπει να έχει ανθρωπιστική προσέγγιση. Πρέπει να πάρει θέση εναντίον των τουρκικών επιθέσεων, εναντίον των βασάνων που προκαλούν στον κόσμο. Κάνουν τους ανθρώπους πρόσφυγες, σκοτώνουν αμάχους, καταστρέφουν σπίτια, αφήνουν τον κόσμο χωρίς νερό και τροφή.»

Πηγή: CNN

15/10/201907:34 Η Τουρκία δεσμεύθηκε ότι δεν θα επιτεθεί στο Κομπάνι
Οαντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς είπε χθες Δευτέρα ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του δεν θα επιτεθούν στην πόλη Κομπάνι της Συρίας, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον αμερικανό ομόλογο του Ντόναλντ Τραμπ.

«Ο πρόεδρος [Τραμπ] εξασφάλισε τη δέσμευση του προέδρου Ερντογάν ότι δεν θα γίνει επίθεση στην πόλη Κομπάνι», είπε ο Πενς σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας πως ο ένοικος του Λευκού Οίκου έδωσε εντολή στον ίδιο και στον υπηρεσιακό σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν να ηγηθούν μιας αντιπροσωπείας που θα ταξιδέψει στην Τουρκία για να αποπειραθεί να «βάλει τέλος στην αιματοχυσία».

Η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε νωρίτερα σειρά κυρώσεων σε βάρος τούρκων υπουργών και υπουργείων για να πιέσει την Άγκυρα να τερματίσει την εισβολή της στη βορειοανατολική Συρία, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με έντονες επικρίσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό για τον τρόπο που χειρίστηκε το ζήτημα.

alphanews.live