Μεγαλύτερο θα είναι το επίδομα θέρμανσης ανακοίνωσε ο Χρ. Σταϊκούρας

Υψηλότερο θα είναι εφέτος το επίδομα θέρμανσης και παράλληλα θα δοθεί προκαταβολή. Την απόφαση αυτή έλαβε η κυβέρνηση όπως προανήγγειλε ο Χρήστος Σταϊκούρας. Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε συγκεκριμένα ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση για την προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης. «Στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που έχουμε αποφασίσαμε να δώσουμε διευρυμένο επίδομα με προκαταβολή» δήλωσε, εξηγώντας ότι τα κριτήρια θα είναι διευρυμένα και η προκαταβολή θα δοθεί ανάλογα με τη ζώνη. Όπως είπε, την προηγούμενη εβδομάδα προέκυψε επιπλέον δημοσιονομικός χώρος και επιλογή του πρωθυπουργού είναι να χρησιμοποιηθεί για το επίδομα θέρμανσης.

Επίσης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει φέτος ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος ώστε να  διανεμηθεί ένα νέο «έκτακτο μέρισμα» για την ενίσχυση κοινωνικής ομάδας άφησε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Την ύπαρξη του δημοσιονομικού χώρου –τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ- μαρτυρά το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Μέρος αυτού –μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ- θα διατεθούν για την ενίσχυση του επιδόματος θέρμανσης ενώ το υπόλοιπο είναι πιθανό να χρηματοδοτήσει μια ακόμη έκτακτη παροχή μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ο Χρ. Σταϊκούρας επιβεβαίωσε επίσης ότι στο φορολογικό νομοσχέδιο θα ενσωματωθεί η νέα πάγια ρύθμιση για την τακτοποίηση των οφειλών που θα καταστούν ληξιπρόθεσμες μετά την 1/1/2020 ενώ ανακοίνωσε ότι οι τελικές αποφάσεις για τους όρους και τις προϋποθέσεις διάθεσης του αυξημένου επιδόματος θέρμανσης θα ανακοινωθούν μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Για τις αναδρομικές διεκδικήσεις των συνταξιούχων και τις δημοσιονομικές επιπτώσεις από τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας επιφυλάχθηκε να απαντήσει όταν θα τεθούν στη διάθεση της κυβέρνησης τα πλήρη κείμενα ενώ για τις λεπτομέρειες διάθεσης του φετινού επιδόματος θέρμανσης υποστήριξε ότι οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν άμεσα, ενδεχομένως και μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Με βάση τα όσα υποστήριξε στην ΕΡΤ ο υπουργός Οικονομικών:

  • Η νέα πάγια ρύθμιση θα ενσωματωθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο και θα προβλέπει τακτοποίηση σε έως και 24 δόσεις για όλες τις οφειλές που θα καταστούν ληξιπρόθεσμες μετά την 1/1/2020 πλην των οφειλών από έκτακτη αιτία (όπως ο φόρος κληρονομιάς) ο οποίος θα μπορεί να ρυθμιστεί σε έως και 48 δόσεις. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, θα υπάρξουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια αλλά σε καμία περίπτωση η ρύθμιση δεν θα είναι δυσμένεστερη από την υφιστάμενη πάγια ρύθμιση. Αυτό θα επιτευχθεί ως εξής: οι δόσεις που προβλέπονται σήμερα (12 και 24 αντίστοιχα) θα ισχύουν και το 2020 χωρίς κανένα κριτήριο. Για να επιτύχει όμως κάποιος τον διπλασιασμό των δόσεων, θα πρέπει να πληροί τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Ως προς τα εισοδηματικά κριτήρια, το πιθανότερο είναι ότι θα χρησιμοποιηθούν αυτά των 120 δόσεων.
  • Τα νέα διευρυμένα κριτήρια για  το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες ημέρες. Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε αύξηση του σχετικού κονδυλίου: «Στα πλαίσια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων που έχουμε, επιλέξαμε φέτος να δοθεί ένα διευρυμένο επίδομα θέρμανσης με διαφορετικά κριτήρια και χαρακτηριστικά αλλά και με προκαταβολή». Προκαταβολή σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος (αν όχι το σύνολο) του ποσού που θα διατεθεί για το επίδομα θέρμανσης, θα καταβληθεί στα νοικοκυριά εντός του 2019.
  • «Έκτακτο μέρισμα»: ο κ. Σταϊκούρας, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μιας ακόμη «θετικής έκπληξης» μέχρι το τέλος του χρόνου κάτι που συνέδεσε με την πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού και την τελική διαμόρφωση του πρωτογενούς πλεονάσματος. Στο οικονομικό επιτελείο υπάρχει η πεποίθηση ότι η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους θα είναι καλύτερη των στόχων με αποτέλεσμα ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος να διευρυνθεί από το επίπεδο των 300 εκατ. ευρώ που έχει εγγραφεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Αυτά τα χρήματα δεν υπάρχει κανένας λόγος να μείνουν αδιάθετα (άλλωστε δεν μπορούν να μεταφερθούν στον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς) και γι’ αυτό το λόγο θα ξοδευτούν φέτος. Το ποια θα είναι η κοινωνική ομάδα που θα τα πάρει (σ.σ είναι πιθανό να δοθεί μια πρώτη δόση αναδρομικών στους συνταξιούχους) θα το ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ο κ. Σταϊκούρας ερωτήθηκε για τα αναδρομικά και παρέπεμψε σε ανακοινώσεις μετά την έκδοση των τελικών κειμένων με τις αποφάσεις του ΣτΕ. Πάντως, προς το παρόν δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για τα αναδρομικά των συνταξιούχων.

Του Θανάση Παπαδή