Όλα δικά της τα θέλει η ΠΑΣΥΔΥ

Της Αλεξίας Καφετζή

Φαίνεται ότι στην ΠΑΣΥΔΥ εξακολουθούν να ζουν στον κόσμο τους. Αν κρίνουμε από την επιμονή τους να απαιτούν αυξήσεις, επιδόματα και  άλλα ωφελήματα που για τον ιδιώτη εργαζόμενο, τον αυτοεργοδοτούμενο και γενικά τη μάζα των απασχολουμένων εκτός του δημοσίου τομέα, αποτελούν όνειρο θερινής νυκτός.

Η συντεχνία των δημοσίων υπαλλήλων και ενώ οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να πληρώνουν βαρύτατο τίμημα σαν αποτέλεσμα της οικονομικής λαίλαπας που σάρωσε τον τόπο το 2013, απαιτούν αποκατάσταση των ωφελημάτων τους στα προ της κρίσης  επίπεδα. Το θέμα συζήτησαν πρόσφατα τα όργανα της ΠΑΣΥΔΥ και πήραν σχετικές αποφάσεις που σίγουρα θα προκαλέσουν θύελλα διαμαρτυριών και αντιδράσεων, τόσο από τις εργοδοτικές οργανώσεις όσο και από τον φορολογούμενο πολίτη.

Όπως γράφει σε θέση κύριου θέματος  ο «Δημόσιος Υπάλληλος», εκφραστικό όργανο της ΠΑΣΥΔΥ, «η οικονομία ανακάμπτει, η ανεργία υποχωρεί και ενώ αποτελεί κοινή παραδοχή ότι η κρίση αποτελεί παρελθόν, συνεχίζονται για 8ο χρόνο οι αποκοπές από τους μισθούς, τις συντάξεις και τα διάφορα επιδόματα. Σύμφωνα δε με τα επίσημα στοιχεία οι συνολικές αποκοπές από τους εργαζόμενους του ευρύτερου δημόσιου τομέα στα οκτώ αυτά χρόνια ξεπερνούν τα €3 δις». Και προσθέτει:

«Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ Γραμματεία της ΠΑΣΥΔΥ στην τελευταία της συνεδρία εξέτασε διεξοδικά το όλο θέμα και αποφάσισε να διεκδικήσει την επαναφορά όλων των επιδομάτων στα επίπεδα που ίσχυαν πριν από την 1.1.2013. Ειδικότερα αναφερόμαστε στο επίδομα βάρδιας, υπερωριών, οδοιπορικών, ενοικίου, καλής διαγωγής, εξωτερικού κ.ά.

ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ τις αποκοπές από τους μισθούς και τις συντάξεις, το πάγωμα των προσαυξήσεων και της ΑΤΑ, το δικαίωμα για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τις αποκοπές από το εφάπαξ αναμένεται η απόφαση της Πλήρους Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου στις Εφέσεις που καταχώρησε ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας.

Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ διάταξη της Κεντρικής Γραμματείας περιλάμβανε και τα ακόλουθα θέματα:

  • Εισαγωγή νέου επαγγελματικού σχεδίου σύνταξης για τους νεοεισερχόμενους.
  • Προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη μας που υπηρετούν στα κρατικά νοσηλευτήρια.
  • Μονιμοποίηση εργοδοτουμένων αορίστου χρόνου.
  • Μεταρρύθμιση δημόσιας υπηρεσίας.

ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ το συνταξιοδοτικό θα πρέπει να λεχθεί ότι μέλη του νέου Σχεδίου θα είναι όλοι οι κρατικοί υπάλληλοι, οι οποίοι προσλήφθηκαν την 1η Οκτωβρίου και μετέπειτα, χωρίς να αποκλείεται η ένταξη και των υπαλλήλων που υπηρετούν με σύμβαση αορίστου διαρκείας.

ΑΞΙΖΕΙ να σημειωθεί περαιτέρω ότι το Σχέδιο θα είναι νομικό πρόσωπο, εντελώς ανεξάρτητο από το κράτος. Θα εγγραφεί δυνάμει του περί της Ίδρυσης, των

Δραστηριοτήτων και της Εποπτείας των Ταμείων Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών Νόμο και θα εποπτεύεται από την αντίστοιχη ρυθμιστική αρχή, όπως συμβαίνει με όλα τα Ταμεία Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών. Αξίζει να λεχθεί περαιτέρω ότι θα λειτουργεί σύμφωνα με δικούς του κανόνες λειτουργίας και θα διοικείται από διοικητικό συμβούλιο.

ΟΣΟΝ αφορά τη μονιμοποίηση των εργοδοτουμένων αορίστου χρόνου, πληροφοριακά αναφέρεται ότι η σχετική πρόταση νόμου που ετοιμάστηκε από την ΠΑΣΥΔΥ έχει ήδη κατατεθεί στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών».

Η έγερση ενός τέτοιου ζητήματος αυτή την περίοδο από την ΠΑΣΥΔΥ αναμένεται να προκαλέσει αναταράξεις μεταξύ των εργαζομένων και των πολιτών αλλά και άλλων ενδιαφερομένων οργανώσεων. Την ώρα που οι μισθοί και τα ωφελήματα στον ιδιωτικό τομέα βρίσκονται στο ναδίρ, χιλιάδες νέοι με επιστημονικούς τίτλους και πτυχία αδυνατούν να βρουν εργασία και αν βρουν αμείβονται με μισθούς πείνας, είναι ακατανόητο το πιο ευνοημένο μέρος των εργαζομένων να έχει τέτοιες υπέρμετρες απαιτήσεις. Είναι πολύ καλά γνωστό ότι ο δημόσιος τομέας εκτός από την ασφάλεια που παρέχει και τις άλλες σχεδόν ιδανικές συνθήκες εργασίας (ωράριο, αργίες, άδεια ανάπαυσης, άδεια ασθενείας κλπ.) προσφέρει και πολύ ψηλές αμοιβές, για την πλειοψηφία τουλάχιστον των εργοδοτουμένων. Τη στιγμή μάλιστα που η κρατική μηχανή δεν φημίζεται για την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητά της. Οι βολές για την αναποτελεσματικότητα των δημοσίων υπαλλήλων χρονολογούνται, χωρίς ούτε η ΠΑΣΥΔΥ, αλλά ούτε η ίδια η πολιτεία να έχουν μεριμνήσει τόσα χρόνια να βελτιώσουν την κατάσταση.

Εκτός όλων των άλλων ικανοποίηση των αιτημάτων των δημοσίων υπαλλήλων θα θέσει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών, γεγονός που επισημαίνει με κάθε ευκαιρία και ο Υπουργός Οικονομικών αλλά και οι εργοδοτικές οργανώσεις, ΟΕΒ και ΚΕΒΕ που βλέπουν στο κρατικό μισθολόγιο πραγματική απειλή για τα κρατικά ταμεία.

Μόλις πριν μερικούς μήνες όταν το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσιζε ότι οι νομοθεσίες με τις οποίες έγιναν οι περικοπές μισθών και το πάγωμα αυξήσεων στο δημόσιο, την περίοδο της κρίσης ήταν αντισυνταγματικές, υπήρξε έντονη αντίδραση. Το ΚΕΒΕ είχε χαρακτηρίσει τότε «βόμβα» στα δημόσια οικονομικά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου,  προσθέτοντας πως με την απόφαση αυτή θα υπάρξει πλήρης ανατροπή της δημοσιονομικής ισορροπίας, ενώ υπάρχει κίνδυνος εκτροχιασμού της οικονομίας από την αναπτυξιακή της πορεία.

Το ΚΕΒΕ κάλεσε τότε την κυβέρνηση να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης και τόνιζε ότι η τυχόν επιστροφή των περικοπών των δημοσίων υπαλλήλων θα προκαλέσει κοινωνικές αναταραχές, αφού οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που υπέστησαν μεγαλύτερες θυσίες από τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα, θα μείνουν ακόμα μια φορά εκτεθειμένοι.

Παράλληλα προειδοποιούσε όλους ότι οι φορολογούμενοι και ειδικά οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα δεν έχουν περιθώρια για άλλες φορολογίες, προκειμένου να καλύψουν τις επιστροφές των περικοπών των δημοσίων υπαλλήλων.

Αναφέροντας ότι τα δημόσια οικονομικά άρχισαν να ξεφεύγουν από τον έλεγχο και ήδη το δημόσιο χρέος που εκτινάχθηκε στο 108% του ΑΕΠ, επικρέμαται ως δαμόκλεια σπάθη στο κεφάλι της κυπριακής οικονομίας, το ΚΕΒΕ τόνιζε σε μια από τις πολλές παρεμβάσεις του για το θέμα:

«Τα βάρη της οικονομικής κρίσης δεν μπορεί να τα επωμιστεί αποκλειστικά ο ιδιωτικός τομέας ο οποίος δεν έχει καμία ευθύνη για τις «τρύπες» και τις ανισοσκέλειες των δημοσίων οικονομικών. Καλεί όλους, κυβέρνηση, Βουλή, συνδικαλιστικό κίνημα να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να συνεργαστούν στενά για αποφυγή αποφάσεων που οδηγούν την οικονομία σε μεγάλες περιπέτειες».

Δεν έχασαν μια νύκτα από τον ύπνο τους

Πιο  καυστική ήταν η τοποθέτηση της ΟΕΒ που σε ανακοίνωσή της  σημειώνει πως ενώ το κράτος έχει χρεοκοπήσει εντούτοις τις ζημιές της πληρώνει πάντα ο ιδιωτικός τομέας, και πρόσθετε:

«Οι Δικαστικές αποφάσεις που κρίνουν αντισυνταγματικές τις αποκοπές μισθών και συντάξεων σε υπαλλήλους και συνταξιούχους του Δημοσίου, επισφραγίζουν την πλήρη και απόλυτη διάκριση ανάμεσα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα», αναφέρει η ΟΕΒ.
Σημειώνει παράλληλα πως «με το νομολογημένο πλέον το απαράβατο της προστασίας μισθών και συντάξεων του Δημοσίου, ακόμα και όταν ο Εργοδότης-Δημόσιο έχει χρεοκοπήσει, αυτό σημαίνει ότι κάθε κρίση, κάθε κίνδυνο, κάθε απειλή για την πατρίδα, θα την σηκώνει ο ιδιωτικός τομέας».

Η ΟΕΒ συνεχίζει λέγοντας πως «οι άνθρωποι που δεν έχασαν ούτε μια νύχτα τον ύπνο τους από το  εφιάλτη της ανεργίας, τα χρόνια που οι επιχειρήσεις έκλειναν κατά εκατοντάδες και οι ιδιώτες εργαζόμενοι απολύονταν κατά χιλιάδες, τώρα τα παίρνουν όλα πίσω. Όλα. Και την τελευταία δεκάρα. Κατά τα άλλα, η ΠΑΣΥΔΥ από το 2012 έχει χαλάσει τον κόσμο από τους οδυρμούς ότι το κόστος της κρίσης το πλήρωσαν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Την ώρα που διεκδικούσε δάφνες ηρώων, εγκαλούσε τον εργοδότη της αξιώνοντας πλήρη επαναφορά μισθών και συντάξεων».

Τέλος,  καλεί την Πολιτεία, Κυβέρνηση, Κοινοβούλιο και Πολιτικά Κόμματα να αξιολογήσουν την κατάσταση και αν συμμερίζονται την απογοήτευση του επιχειρηματικού κόσμου, να προβούν στις κατάλληλες διορθωτικές ρυθμίσεις ενώ σημειώνει πως θα αξιολογήσει επίσης την κατάσταση και θα λάβει τις ενδεικνυόμενες αποφάσεις.

Θέμα ισονομίας θέτει ο Μιχ. Αντωνίου

 Εξάλλου ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου,  από την έκδοση της απόφασης μέχρι και σήμερα, με κάθε ευκαιρία, εξέφραζε την αποφασιστικότητα της ΟΕΒ να χρησιμοποιήσει όλα τα νόμιμα μέσα που έχει στη διάθεσή της για αποκατάσταση της ισονομίας και ισοπολιτείας στους πολίτες της Κύπρου. «Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποκατασταθεί με νόμιμα μέσα η αίσθηση της ισονομίας και ισοπολιτείας στους πολίτες αυτού του τόπου, οι οποίοι αν δεν γίνει αυτό που η ΟΕΒ θέλει να επισυμβεί, θα έχει διαχωριστεί κατά τρόπο συνταγματικά καταχωρημένο η δυσμενέστατη διάκριση σε βάρος του ιδιωτικού εργαζομένου του ιδιωτικού τομέα επιχειρήσεων και εργαζομένων η οποία με συνταγματική επιταγή θα συντηρεί τον δημόσιο τομέα ακόμα και στην ακραία περίπτωση που ο μη γένοιτο ξαναζήσει αυτός το τόπος τις συνθήκες του 2013. Δηλαδή ακόμα και αν χρεοκοπήσει το κράτος, ο εργοδότης των δημοσίων υπαλλήλων, αυτοί από τη μια θα έχουν διασφαλισμένη τη μονιμότητα και ταυτόχρονα δεν θα συμβάλουν ούτε με ένα ευρώ στη διάσωση του τόπου και πιο συγκεκριμένα του δικού τους εργοδότη», ανέφερε χαρακτηριστικά.