Σε κρίσιμη καμπή το Κυπριακό, χρειάζονται πρωτοβουλίες, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

Το Κυπριακό βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη και καθοριστική καμπή, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ λέγοντας ότι εάν δεν καταφέρουμε με πρωτοβουλίες τις οποίες θα αναλάβουμε να στριμώξουμε την τουρκική πλευρά και να την υποχρεώσουμε να τοποθετηθεί με τρόπο που θα μας επιτρέψει να καταλήξουμε σε συμφωνία, η οποία θα βασίζεται στο συμφωνημένο πλαίσιο, τότε τα πράγματα θα εξελιχθούν πάρα πολύ αρνητικά για την Κύπρο και τον κυπριακό λαό.

Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση με αντιπροσωπεία της κίνησης «Απόφαση Ειρήνης», ο Άντρος Κυπριανού μίλησε για τεράστιες συνέπειες με ανυπολόγιστες σε βάθος χρόνου αρνητικές επιπτώσεις σε βάρος της Κύπρου και του συνόλου του κυπριακού λαού. «Με κίνδυνο να πάμε στη διχοτόμηση με όσα αρνητικά συνεπάγεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο».

Έχει τεράστια σημασία, πρόσθεσε, σε αυτή την κρίση καμπή να ενισχύονται οι φωνές οι οποίες αναλαμβάνουν την πατριωτική τους ευθύνη, να αναλαμβάνουν το καθήκον να εργάζονται προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, δίχως να γίνονται υποχωρήσεις στα ζητήματα αρχών από τη δική μας πλευρά, σε μία προσπάθεια σύντομης επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και κατάληξης, εάν και εφόσον υπάρξει συνεργασία από την Τουρκία, το συντομότερο δυνατό, σε συμφωνία.

Σε αυτά τα πλαίσια, ανέφερε, διεξήχθη η συζήτηση που είχε με την «Απόφαση Ειρήνης», χαιρετίζοντας την δημιουργία της κίνησης, την οποία συνεχάρη για την πρωτοβουλία που ανέλαβε, την οποία «θεωρούμε ως μία πρωτοβουλία πατριωτικής ευθύνης. Όσο πληθαίνουν οι φωνές  που σπρώχνουν τα πράγματα προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, τόσο περισσότερο επιτελούμε το πατριωτικό μας καθήκον».

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι είχαν μια πολύ ουσιαστική συζήτηση, στα βασικά ζητήματα υπάρχει απόλυτη ομοφωνία και θα εργαστούν ο καθένας από το δικό του  μετερίζι για να σπρώξουν τα πράγματα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ερωτηθείς εάν με όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στην τουρκοκυπριακή κοινότητα θεωρεί ότι σε περίπτωση που γίνει Τριμερής συνάντηση αυτή θα είναι επιτυχής και θα μπορεί ο Τ/κ ηγέτης, σε αυτές τις συνθήκες, να πάρει τέτοιες αποφάσεις που θα οδηγήσουν σε αυτό που λέτε, μία έναρξη της διαδικασίας, ο Άντρος Κυπριανού είπε ότι αυτοί που αντιδρούν στις δηλώσεις του κ. Ακιντζί είναι εκείνοι που διαφωνούσαν πάντοτε με τη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

«Δεν είναι κάτι νέο, λοιπόν, αυτές οι φωνές που ακούγονται στην τ/κ κοινότητα, όπως φωνές παρόμοιες που ακούγονται στην ε/κ κοινότητα για το ενδεχόμενο επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων». Θα εξαρτηθεί, πρόσθεσε, από την αποφασιστικότητα του κ. Ακιντζί και όχι από τις φωνές που ακούγονται σε βάρος του.

Ο Άντρος Κυπριανού σημείωσε ότι είναι πολύ πιο έντονη η αντίδραση της Τουρκίας ενάντια στον κ. Ακιντζί, και πολύ πιο απειλητική. «Θα ξαναπώ αυτό που είχαμε πει και τις προηγούμενες μέρες, ότι χρειαζόταν θάρρος και τόλμη να πει κάποιος αυτά που είπε ο κ. Ακιντζί και ότι αυτό επιβεβαιώνει ότι δεν είναι όλοι οι Τουρκοκύπριοι το ίδιο», κατέληξε.

(ΚΥΠΕ/ΡΠΑ/ΓΧΡ)