Ευρωπαϊκή εκπαίδευση στην Ουκρανία

Της Αλεξίας Καφετζή

Φιλικό περιβάλλον, ευρωπαϊκές αξίες, απεριόριστες ευκαιρίες, πολυπολιτισμικότητα, εκπαίδευση υψηλού επιπέδου θα συναντήσει ο φοιτητής που θα επιλέξει για τις πανεπιστημιακές του σπουδές την Ουκρανία. Όπως αναφέρει η επιτετραμμένη της χώρας  στην Κύπρο κ. Natalia Sirenko σήμερα, οι εκπαιδευτικές προοπτικές της Ουκρανίας έχουν επιτρέψει στη χώρα να γίνει  μια από τις 10 κορυφαίες χώρες στον τομέα της διεθνούς εκπαίδευσης γεγονός που αποδεικνύεται από το έντονο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν μαθητές από όλο τον κόσμο για να λάβουν ανώτερη εκπαίδευση στην Ουκρανία.  Τα Ουκρανικά πτυχία αναγνωρίζονται σε όλο τον κόσμο και το επίπεδο διδασκαλίας χαίρει υψηλής εκτίμησης από τους διεθνείς εργοδότες. Στη συνέντευξη που ακολουθεί η κ. Natalia Sirenko δίνει πολύτιμα στοιχεία και πληροφορίες.

Ποιο περιβάλλον θα βρει ένας σπουδαστής στην Ουκρανία;

Πλούσια σε πολιτισμό και ιστορία, με εξαιρετικούς αρχιτεκτονικούς χώρους και τοπία ιδανικά για πεζοπορία, η Ουκρανία είναι  ένας υπέροχος τόπος για να περάσετε τα φοιτητικά σας χρόνια στο εξωτερικό. Θα λάβετε εκπαίδευση πραγματικά υψηλού επιπέδου, όπως μαρτυρά και το γεγονός ότι η Ουκρανία έχει τον τέταρτο μεγαλύτερο αριθμό αποφοίτων ανώτερης εκπαίδευση στην Ευρώπη.

Η Ουκρανία σας καλωσορίζει σε μια χώρα με πλούσιο πολιτισμό και γαστρονομικές σπεσιαλιτέ. Ανώτερη εκπαίδευση και μεταπτυχιακές σπουδές υψηλού επιπέδου συνδυάζονται με πλαγιές για σκι, άγρια ποτάμια, απέραντα βουνά και αχανείς πεδιάδες με χρυσό γρασίδι. Συνδυάζοντας την εκπαίδευση με την περιπέτεια, η Ουκρανία θα σας προσφέρει εμπειρίες που θα θυμάστε για πολλά χρόνια.

Ποια η σχέση της Ουκρανίας με τη  διεθνή εκπαιδευτική κοινότητα;

Το 2005, η Ουκρανία υιοθέτησε τη Διαδικασία της Μπολόνια γεγονός που αποτελεί θετικό βήμα για την ενσωμάτωση της Ουκρανικής εκπαίδευσης στην Ευρωπαϊκή Περιοχή ανώτερης Εκπαίδευσης.

Ως μέρος της υιοθεσίας των προτύπων της Μπολόνια για την αναγνώριση των Ουκρανικών διπλωμάτων ανώτερης εκπαίδευσης στην Ευρώπη και για να διασφαλιστεί η κινητικότητα των φοιτητών, το Υπουργείο Εκπαίδευσης και Επιστημών της Ουκρανίας εισήγαγε το 2009 στα Πανεπιστήμια της Ουκρανίας το Ευρωπαϊκό Σύστημα Διδακτικών Μονάδων (ECTS) και τα βασικά έγγραφά του του, συμπεριλαμβανομένου του Παραρτήματος Διπλώματος των Ευρωπαϊκών Προτύπων.

Το Παράρτημα αυτό εκδίδεται για όλους του φοιτητές που αποφοιτούν με επιτυχία από τα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Ισχύει μόνο σε συνδυασμό με το πανεπιστημιακό πτυχίο/δίπλωμα και εκδίδεται σε δύο γλώσσες – Ουκρανικά και Αγγλικά. Το έγγραφο έχει την ίδια δομή με αυτή που δημιουργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο της Ευρώπης και την UNESCO. Είναι απαραίτητο για να αναγνωριστεί διεθνώς το πτυχίο του φοιτητή και για περαιτέρω σπουδές ή εργασία στην Ευρώπη. Στο Παράρτημα αναγράφονται το δικαίωμα του φοιτητή να προχωρήσει με επόμενο πτυχίο και περιγραφές των επαγγελματικών δικαιωμάτων ή  της επαγγελματικής κατάρτισης του ατόμου που απόκτησε τα εν λόγω προσόντα.

Οι αλλοδαποί μπορούν να εγγραφούν στα ΑΕΙ σε αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά προγράμματα:

1) δύο φορές τον χρόνο, πριν και κατά την έναρξη των ακαδημαϊκών εξαμήνων (μέχρι την 1η Νοεμβρίου και μέχρι την 1η Μαρτίου αντίστοιχα) για τα πτυχιακά προγράμματα – Πτυχίο και Μάστερ

2) κατά τη διάρκεια του έτους για μεταπτυχιακές σπουδές, διδακτορικές σπουδές, κλινικές μελέτες, ιατρική πρακτική, προκαταρκτικά προγράμματα (τμήμα) και τα προγράμματα ακαδημαϊκής κινητικότητας.

Γρήγορη εισδοχή και Εγγυημένη Βίζα.

Δεν χρειάζονται JAMB, IJMB, TOEFL, IELTS, SAT, CAMBRIDGE, A.LEVEL, NABTEB. Δεν υπάρχουν εισαγωγικές εξετάσεις. Μέσω του Ουκρανικού Γραφείου Εισδοχής, το μόνο που χρειάζεστε είναι τα αποτελέσματα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Για Μάστερ και Διδακτορικά απαραίτητη είναι η αναλυτική βαθμολογία του πανεπιστημίου.

Ποιοτική εκπαίδευση για όλους τους διεθνείς φοιτητές στα Αγγλικά.

Παγκόσμια αναγνωρισμένα προγράμματα (WHO, UNESCO, Συμβούλιο της Ευρώπης)

Οικονομικά αποδοτικές σπουδές αφού η Ουκρανία είναι πιο φθηνή σε σχέση με άλλες χώρες.

Οι διεθνείς φοιτητές απολαμβάνουν περίπου 50% έκπτωση στα ταξίδια.

Ποιους κλάδους σπουδών προσφέρει η Ουκρανία που θα προσέλκυε τον ξένο φοιτητή;

Η Ουκρανία είναι περήφανη για το γεγονός ότι έχει μια μεγάλη κοινότητα φοιτητών από όλο τον κόσμο. Με περισσότερους από 75,000 φοιτητές από περισσότερες από 150 χώρες να σπουδάζουν σε όλη την Ουκρανία, συνεχίζουμε τη διεθνοποίηση στον τομέα της ανώτερης εκπαίδευσης για το καλό τόσο των Ουκρανών όσο και των αλλοδαπών φοιτητών μας.

Οι αλλοδαποί φοιτητές έχουν την ευκαιρία να σπουδάσουν σε περισσότερα από 440 Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ) στην Ουκρανία και να ειδικευτούν σε πολλούς διαφορετικούς τομείς. Οι επίσημες γλώσσες διδασκαλίας στα ΑΕΙ της Ουκρανίας είναι τα Ουκρανικά, τα Ρωσικά και τα Αγγλικά.

Τα ΑΕΙ της Ουκρανίας προσφέρουν τους ακόλουθους κύκλους σπουδών στην ανώτερη εκπαίδευση:

  1. Αρχικό Επίπεδο (Σύντομος κύκλος σπουδών)
  2. Πρώτο Επίπεδο (Πτυχίο)
  3. Δεύτερο Επίπεδο (Μάστερ)
  4. Τρίτο Επίπεδο (Εκπαιδευτικό και Ερευνητικό/Εκπαιδευτικό και Δημιουργικό)
  5. Ερευνητικό Επίπεδο

Έγγραφο που πιστοποιεί την ανώτερη εκπαίδευση (ακαδημαϊκό πτυχίο) δίδεται στο άτομο που έχει ολοκληρώσει το σχετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα (έρευνα) και έχει πετύχει την πιστοποίηση.

Οι ακόλουθοι τύποι εγγράφων έχουν καθιερωθεί για την πιστοποίηση ανώτερη εκπαίδευσης (ερευνητικό πτυχίο) στα σχετικά επίπεδα:

  1. Δίπλωμα
  2. Πτυχίο
  3. Μεταπτυχιακό
  4. Διδακτορικό Φιλοσοφίας/Διδακτορικό Τεχνών
  5. Διδακτορικό Επιστημών

Υπάρχει συνεργασία Κύπρου-Ουκρανίας στον τομέα της εκπαίδευσης;

Η συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης με την Κυπριακή Δημοκρατία γίνεται βάσει της Συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης της Ουκρανίας και της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας ημερομηνίας 11 Δεκεμβρίου, 2015.

Το σημαντικό στοιχείο όσο αφορά τη συνεργασία Κύπρου-Ουκρανίας σε αυτό τον τομέα, αφορά τη συνεργασία μεταξύ των ιδρυμάτων ανώτερης εκπαίδευσης των δύο χωρών η οποία αναπτύχθηκε και επεκτείνεται με επιτυχία στη βάση διμερών εγγράφων.

Μέσω αυτής της συνεργασίας γίνονται ανταλλαγές φοιτητών, ακαδημαϊκού προσωπικού, ερευνητών καθώς και άλλου προσωπικού καθώς και από κοινού διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, σεμιναρίων και συμποσίων, ανταλλαγή πληροφοριών, εγγράφων, δημοσιεύσεων και αποτελεσμάτων ερευνών σε συχνή βάση. Αυτή τη στιγμή έχουμε διμερείς συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ 9 ανώτερων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και οι προοπτικές αυτής της συνεργασίας είναι τεράστιες.

 Αντιλαμβάνεστε ότι το οικονομικό μέρος είναι σημαντικός παράγων για ένα φοιτητή. Τι ισχύει στη χώρα σας για τους ξένους;

Τα Πανεπιστήμια στην Ουκρανία προσφέρουν Ευρωπαϊκή εκπαίδευση σε προσιτέ τιμές.   Τα δίδακτρα για τα προγράμματα εξαρτώνται από τη σχολή, το πανεπιστήμιο και την πόλη. Οι τιμές για τα προκαταρκτικά προγράμματα αρχίζουν από $1000/έτος μέχρι $2000/έτος ανάλογα με το πανεπιστήμιο και τη γλώσσα διδασκαλίας. Για παράδειγμα, τα προγράμματα που διδάσκονται στα Αγγλικά είναι πιο ακριβά από τα προγράμματα που διδάσκονται στα Ρωσικά. Οι τιμές για σπουδές στα οικονομικά αρχίζουν από $1500/έτος μέχρι $2500/έτος ανάλογα με την ειδικότητα και τη γλώσσα διδασκαλίας.  Οι ιατρικές ειδικότητες θεωρούνται οι πιο ακριβές με τα δίδακτρα να κυμαίνονται από $3000/έτος μέχρι $4500/έτος ανάλογα και πάλι με τη σχολή και τη γλώσσα διδασκαλίας (Ρωσικά, Ουκρανικά, Αγγλικά).

Οι ειδικότητες Η.Υ. προσφέρονται από $1400/έτος μέχρι $2400/έτος. Εκτός από τους αλλοδαπούς φοιτητές, σε αυτές τις σχολές φοιτούν και πολλοί Ουκρανοί πολίτες. Μια από τις πιο δημοφιλείς ειδικότητες είναι η αεροναυπηγική/αεροναυτική. Το Κίεβο και το Χάρκοβο  ελκύουν πολλούς που επιθυμούν ανώτερη εκπαίδευση σε αυτές τις ειδικότητες. Οι τιμές κυμαίνονται από $2200/έτος μέχρι $3000/έτος.

Και από πού μπορεί κάποιος να αντλήσει πληροφορίες για την εκπαίδευση και τις σπουδές στην  Κέντρο Ουκρανία;

Η κύρια πηγή πληροφοριών όσο αφορά την ανώτερη εκπαίδευση στην Ουκρανία για αλλοδαπούς φοιτητές, είναι το Ουκρανικό Κρατικό Κέντρο για Διεθνή Εκπαίδευση του Υπουργείο Εκπαίδευσης και Επιστημών της Ουκρανίας.

Το Κέντρο είναι η μοναδική επίσημη κρατική πλατφόρμα που ασχολείται με την προετοιμασία των αλλοδαπών φοιτητών για εκπαίδευση στην Ουκρανία. Στην επίσημη ιστοσελίδα του Κέντρου (http://studyinukraine.gov.ua), οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν γενικές πληροφορίες για τα προγράμματα σπουδών, τη διαδικασία αίτησης και άλλες πρακτικές συμβουλές.

Πέρα από αυτό, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώσουν αιτήσεις για εξ αποστάσεως σπουδές σε οποιοδήποτε από τα Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ουκρανίας στο http://studyinukraine.gov.ua.

Το Ουκρανικό Κρατικό Κέντρο για τη Διεθνή Εκπαίδευση προσφέρει υπηρεσίες όπως επεξεργασία των εγγράφων των φοιτητών, βοήθεια στην επιλογή πανεπιστημίου και προγράμματος σπουδών, παρουσίαση των εγγράφων στο Ανώτερο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, πρόσκληση, βοήθεια για βίζα και συνοδεία από το αεροδρόμιο.

Πρόσφατα στοιχεία από το Κέντρο φανερώνουν ότι η χώρα έχει δει μια αύξηση της τάξης του 13% στους αριθμούς των αλλοδαπών φοιτητών μέσα στο 2018 με 75,605 φοιτητές εγγεγραμμένους αυτή τη στιγμή, ποσοστό που αποτελεί τη μεγαλύτερη αύξηση μέχρι σήμερα.

Ο εικοστός πρώτος αιώνας θεωρείται ο αιώνας της προόδου, της τεχνολογίας και της ανάπτυξης. Κάθε πολίτης χρειάζεται ποιοτική εκπαίδευση για να μπορέσει να ανταπεξέλθει με την πρόοδο, να βρει τη δουλειά των ονείρων του ή για να δημιουργήσει τη δική του επιτυχημένη εταιρία.  Τα πανεπιστήμια του εξωτερικού έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή. Και αυτό γιατί εκτός από την εκπαίδευση, η ζωή στο εξωτερικό προσφέρει μια μοναδική εμπειρία που μπορεί να γίνει πραγματικότητα.