Τελέστηκε η Πρώτη Ανάσταση στους ναούς της Κύπρου

Προσδοκώντας το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης, τελέστηκε το πρωί τού Μεγάλου Σαββάτου, σ’ όλους τους ιερούς ναούς ο Μέγας Εσπερινός της Αναστάσεως και η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, η γνωστή σε όλους ακολουθία της «Πρώτης Ανάστασης».

Ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής αναφέρει ότι ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Χρυσόστομος κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας προανήγγειλε την Ανάσταση με το Προκείμενο «Ἀνάστα ὁ Θεός, κρῖνον τὴν γῆν», ενώ τα μαύρα ρούχα που είχαν τοποθετηθεί στις εικόνες για το Θείο Δράμα, έπεσαν, τα στασίδια κτύπησαν δυνατά και ο Αρχιεπίσκοπος πετώντας φύλλα δάφνης κήρυξε την Πρώτη Ανάσταση.

Με την προσδοκία της Ανάστασης του Σωτήρα μας, η Εκκλησία παρακινεί τους πιστούς σήμερα, Μεγάλο Σάββατο, να τηρήσουν απόλυτη σιωπή, ησυχία και νηστεία. “Η Ανάσταση του Χριστού είναι βίωμα προσωπικό του καθενός αγωνιζόμενου πιστού και το μέγεθός του αντικατοπτρίζεται στην ατομική προσπάθεια του κάθε ανθρώπου για την αποβολή των παθών. Η αίσθηση του μεγάλου αυτού μυστηρίου έρχεται ως επιβράβευση του επίπονου αγώνα μας για την κάθαρση της καρδίας μας”, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, “ιδιαίτερα αυτές τις μέρες, που οι πιστοί δεν μπορούν να προσέρχονται στις κατανυκτικές και μεστές Χάριτος ακολουθίες, ο αγώνας όλων μας πρέπει να είναι πιο γνήσιος, νόμιμος και ανυποχώρητος. Και η Ανάσταση οσονούπω πλησιάζει για όλους”, καταλήγει.

Πηγή: ΚΥΠΕ