Ανάσα για χιλιάδες φορολογούμενους – Διαγραφές επιβαρύνσεων και παράταση

Ανάσα για χιλιάδες φορολογούμενους που χρωστούσαν στο κράτος, δίνει το νέο πακέτο μέτρων της Κυβέρνησης για στήριξη της Οικονομίας.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, ο οποίος έδωσε διευκρινίσεις σε σχέση με όσα εξήγγειλε το βράδυ της Τετάρτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε διάγγελμά του, διαγράφονται όσες επιβαρύνσεις πιθανόν καταβλήθηκαν λόγω της μη έγκαιρης υποβολής φορολογικών δηλώσεων για την περίοδο που έληξε στις 10 Απριλίου και 10/05/2020.

Παράλληλα, παρατείνεται η προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων από μισθωτούς. Σύμφωνα με τον Υπουργό, τόσο η υποβολή της φορολογικής δήλωσης, όσο και της πληρωμής του οφειλόμενου φόρου παρατείνεται μέχρι τέλος Οκτωβρίου 2020.

Επιπλέον, στο πλαίσιο των φορολογικών ελαφρύνσεων και της προσπάθειας ενίσχυσης του Τουρισμού, ο οποίος έχει πληγεί πολύ από τα περιοριστικά μέτρα, η Κυβέρνηση προχωράει σε μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από 9% σε 5% για την περίοδο από την 1η Ιουλίου φέτος, μέχρι και την 1η Ιανουαρίου του 2021. Η εν λόγω έκπτωση στον ΦΠΑ αφορά στους τομείς τουριστικών καταλυμάτων και εστίασης.

Σύμφωνα με τον κο Πετρίδη, από τη μείωση, αναμένεται να προκύψει όφελος για τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία του Covid 19, ειδικότερα οι τομείς της εστίασης, των ξενοδοχείων και των τουριστικών καταλυμάτων. Με τη μείωση του ΦΠΑ στους τομείς της εστίασης, ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων, αναμένεται μείωση των λιανικών τιμών πώλησης προς όφελος τόσο των καταναλωτών όσο και των επιχειρήσεων λόγω της τόνωσης της καταναλωτικής ζήτησης.

Πηγή: economytoday.sigmalive.com