Ατάογλου: Δεν γνώρισε το «υπουργικό» για την συμφωνία Τουρκία – ψευδοκράτους

Συνεχίζεται ο απόηχος της υπογραφής της συμφωνίας οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας Τουρκίας – ψευδοκράτους με την Κίπρις να γράφει σήμερα ότι πρόεδρος του ΔΚ, Φικρί Ατάογλου δήλωσε ότι ούτε τα μέλη του «υπουργικού συμβουλίου» γνώριζαν πως επρόκειτο να υπογραφεί.

Στην γραπτή του δήλωση χθες ο κ. Ατάογλου είπε ότι η συμφωνία υπογράφηκε «άρον άρον» και με τρόπο που πόρρω απέχει από την σοβαρότητα ενός «κράτους».

Ο κ. Ατάογλου διερωτήθηκε κατά πόσο ήταν ή όχι ενήμερη για την συμφωνία η «κυβέρνηση», η οποία μόλις πριν μερικές μέρες ενέκρινε στο «υπουργικό συμβούλιο» εσωτερικό δανεισμό της τάξης των 400 εκατομμυρίων ΤΛ για εξεύρεση πόρων. «Ή μήπως δεν ήταν βέβαιοι αν θα έρχονταν στην χώρα οι πιστώσεις και οι δωρεές που αναφέρονται με στο πρωτόκολλο», πρόσθεσε υπενθυμίζοντας ότι λέγεται πως ακόμα και ο «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ έμαθε «τα τελευταία λεπτά» για την υπογραφή του «πρωτοκόλλου».

Θετικό γεγονός χαρακτήρισε το τ/κ βιομηχανικό επιμελητήριο την υπογραφή της συμφωνίας, σημειώνοντας ωστόσο μεγάλο μέρος του ποσού των σχεδόν 300 εκ ευρώ πηγαίνει στον «δημόσιο τομέα» ως συμβολή στο έλλειμμα του «προϋπολογισμού».

Για να μπορέσει το ψευδοκράτος να φτάσει σε ένα μοντέλο ανάπτυξης στηριζόμενο στην παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών (όπως ο τουρισμός, η εκπαίδευση, οι οικοδομές), πρέπει να προσεχθεί το να είναι τα πρωτόκολλα που συνάπτονται με την Τουρκία πιο πολύ επικεντρωμένα στον πραγματικό τομέα παρά στην περαιτέρω μεγέθυνση του δημόσιου τομέα, σημειώνει το επιμελητήριο, υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει να ξεχνιέται ότι δεν θα μπορούν να σταθούν στα δικά τους πόδια οι Τ/κ και θα χρειάζονται βοήθεια για πολλά χρόνια ακόμα ενόσω συνεχίζονται οικονομικά προγράμματα που δεν έχουν στο επίκεντρό τους τον πραγματικό τομέα και στοχεύουν στην κάλυψη των δημοσίων τρεχόντων εξόδων και των εξόδων σε προσωπικό.

Το «επιμελητήριο» αναφέρει ακόμη ότι τα 116 εκατομμύρια ΤΛ (15,5 εκ ευρώ) που δίδονται στον πραγματικό τομέα και τα 273 εκατομμύρια ΤΛ (36,4 εκ ευρώ) που δίδονται στις υποδομές δεν είναι ικανοποιητικά για να μειωθούν οι συνέπειες τις κρίσης ή να υπάρξει έξοδος από αυτήν.

Πηγή: ΚΥΠΕ