Σήμερα η τελική απόφαση για το ποδόσφαιρο

Η ώρα της τελικής απόφασης για το μέλλον της φετινής ποδοσφαιρικής περιόδου έχει φτάσει. Στις 11 το πρωί συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΟΠ για τη λήψη της οριστικής απόφασης κατά πόσον θα συνεχιστούν ή αν θα διακοπούν οριστικά το Πρωτάθλημα και το Κύπελλο Α’ και Β’ Κατηγορίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η πλάστιγγα γέρνει προς την απόφαση της οριστικής διακοπής, μετά και το χθεσινό αποτέλεσμα της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Κατά τη σύσκεψη, η επιδημιολογική ομάδα που συστάθηκε για θέματα κορωνοϊού διαφώνησε με σειρά διατάξεων που περιλαμβάνονται στο ποδοσφαιρικό Πρωτόκολλο, υποδεικνύοντας ότι αυτές δεν συνάδουν με τα διατάγματα που ισχύουν σήμερα. Επιπλέον, κατά τη σύσκεψη ξεκαθαρίστηκε με απόλυτο τρόπο ότι αυτά τα διατάγματα δεν είναι δυνατό να τροποποιηθούν, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού της Κυβέρνησης για αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΚΥΠΕ, οι διαφορές και οι διαφωνίες του Υπουργείου Υγείας και της επιδημιολογικής ομάδας με το Πρωτόκολλο της ΚΟΠ υπάρχουν σε διάφορα σημεία, όμως το κυριότερο αφορά τη διαχείριση ενδεχόμενης ύπαρξης θετικού κρούσματος κορωνοϊού σε κάποια ομάδα.

Το Πρωτόκολλο της ΚΟΠ, σε μια τέτοια περίπτωση, προβλέπει ότι ο ποδοσφαιριστής ή ο παράγοντας της ομάδας θα πρέπει να απομονωθεί, και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας να εξεταστούν για κορωνοϊό. Αν τα τεστ βγουν αρνητικά τότε συνεχίζονται κανονικά οι αγώνες και η ομάδα αγωνίζεται κανονικά για το υπόλοιπο της σεζόν.

Διαβάστε επίσης:
«Πολύ κρίσιμη η σημερινή σύσκεψη με την επιδημιολογική ομάδα»

Σε αυτή την προσέγγιση, το Υπουργείο Υγείας και η επιδημιολογική ομάδα είναι αρνητικοί. Σύμφωνα με το Υπουργείο και τα διατάγματα, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πρέπει να τεθούν σε υποχρεωτική καραντίνα όλη η ομάδα και οι επαφές που είχε το άτομο που εντοπίστηκε θετικό στον ιό. Με αυτά όμως τα δεδομένα, οι αγώνες της ομάδας δεν θα μπορούσαν να συνεχιστούν κανονικά και συνεπώς ούτε η ροή του πρωταθλήματος. Συνεπώς, η ΚΟΠ θεωρεί πως με αυτά τα δεδομένα είναι δύσκολο να επαναρχίσει το πρωτάθλημα με τον κίνδυνο να διακοπεί εκ νέου.

Διαφορές προσέγγισης υπήρχαν και σε άλλα επιμέρους ζητήματα όπως το θέμα της χρήσης των αποδυτηρίων και των γυμναστηρίων από τους ποδοσφαιριστές, ενώ η επιδημιολογική ομάδα εξήγησε και έγειρε θέματα και προβλήματα που άπτονται στην στενή επαφή των ποδοσφαιριστών στο γήπεδο, τα σταγονίδια που εκπέμπονται λόγω της υψηλής έντασης της αθλητικής δραστηριότητας.

Πάντως, από πλευράς ποδοσφαιριστών, το συνδικαλιστικό τους όργανο ο ΠΑΣΠ, κάλεσε την ΚΟΠ να αποφασίσει τη συνέχιση της αγωνιστικής περιόδου, καθώς όπως δηλώνει, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έδωσε το πράσινο φως για λήψη της τελικής απόφασης από την Ομοσπονδία.

Πηγή: ΚΥΠΕ