Η άλωση των Νοσοκομείων από τον Δρ Ζαχαρίου

 Η απόφαση αυτή που κανονικά έπρεπε να χαροποιήσει τους γιατρούς του Μακάριου Νοσοκομείου είχε το αντίθετο ακριβώς αποτέλεσμα.

Γιατί άραγε; Αυτό συνέβη για δύο βασικά λόγους.

Πρώτον, επειδή ο Δρ Ζαχαρίου, ο οποίος πρόσφατα προήγαγε τον εαυτό του από διευθυντή σπουδών φάσης 3 σε τακτικό καθηγητή της παιδοχειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, θα επέστρεφε θριαμβευτικά στην Παιδοχειρουργική Κλινική του Μακάριου Νοσοκομείου ως συν-διευθυντής μετά την εκδίωξη του το 2014. Ήταν πολύ νωπή στη μνήμη όλων των γιατρών, αλλά και του νοσηλευτικού προσωπικού, η αναστάτωση και η δυσφήμηση που προκάλεσε κατά το προηγούμενο πέρασμα του ο Δρ Ζαχαρίου από το Μακάριο Νοσοκομείο, κατά την περίοδο 2012-2014, όχι μόνο με την αλαζονική και αυταρχική συμπεριφορά του, αλλά και για το ότι το όνομα του συνδέθηκε με ένα σκάνδαλο μισού περίπου εκατομμυρίου ευρώ, για το οποίο επιρρίφθηκαν ευθύνες, σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας που διεξήγαγε η ελεγκτική υπηρεσία, σε πέντε λειτουργούς του Υπουργείου Υγείας, ο τότε εκτελεστικός διευθυντής του Μακάρειου Νοσοκομείου Δρ Πέτρος Μάτσας τέθηκε σε διαθεσιμότητα δύο φορές το 2015 και ο τότε γενικός διευθυντής του Υπουργείου Υγείας υπέβαλε την παραίτηση του, ενώ ο ίδιος ο Δρ Ζαχαρίου που καρπώθηκε το τεράστιο αυτό ποσό με ψευδείς παραστάσεις, ουδόλως ενοχλήθηκε μέχρι τώρα.

Το σκάνδαλο αυτό, η διερεύνηση του οποίου δεν έχει περατωθεί ακόμα από την Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, είχε διασύρει το καλό όνομα όχι μόνο της Παιδοχειρουργικής Κλινικής αλλά ολόκληρου του Νοσοκομείου, που με τόσο κόπο και ανιδιοτέλεια οι γιατροί και όλο του προσωπικό έκτισαν από την ίδρυση του νοσοκομείου την δεκαετία του 80.

Κατά δεύτερο λόγο το «ιδιωτικό συμφωνητικό» (memorandum of understanding) που υπογράφτηκε στις 28 Ιουλίου 2016 μεταξύ του Υπουργού Υγείας και των Αρχών του Πανεπιστημίου Κύπρου έβριθε από έκδηλα παράνομες και αντισυνταγματικές διατάξεις, σύμφωνα με γνωμάτευση μεγάλου δικηγορικού γραφείου της Λευκωσίας που ζητήθηκε μετά από αίτημα της ΠΑΣΥΚΙ και ήταν σε μεγάλο βαθμό ετεροβαρές υπέρ των πανεπιστημιακών γιατρών δηλαδή του Δρ Ζαχαρίου και των συνεργατών του και σε βάρος των γιατρών του Δημοσίου. Το συμφωνητικό αυτό είχε πολλές ομοιότητες με το παράνομο, όπως κρίθηκε στη συνέχεια από την Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, συμφωνητικό που υπογράφηκε μεταξύ του Υπουργού Υγείας το 2012 κυρίου Σταύρου Μαλά και του Δρ Ζαχαρίου. Ακόμα και η γραμματοσειρά που χρησιμοποιήθηκε στο εξώφυλλο των δύο παράνομων-παράτυπων και αντισυνταγματικών «memorandum of understanding» ήταν πανομοιότυπη!

Η συμφωνία της 28ης Ιουλίου 2016 δημιουργούσε γιατρούς δύο ταχυτήτων, κλινικές δύο ταχυτήτων αλλά και ασθενείς δύο ταχυτήτων. Οι πανεπιστημιακοί γιατροί με την συμφωνία αυτή θα αμείβονται με κλίμακα Α16 από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και με Α14 από το Υπουργείο Υγείας και επιπρόσθετα θα έχουν το δικαίωμα να ασκούν ιδιωτική ιατρική μέσα και έξω από το νοσοκομείο και ακόμα να ασκούν και άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες (!). Επίσης μεγάλη έμφαση δίνεται στο θέμα της περιβόητης έρευνας, που για όσους δεν γνωρίζουν, αυτό στο Πανεπιστήμιο Κύπρου είθισται να μεταφράζεται σε επιπλέον έσοδα για την τσέπη των πανεπιστημιακών. Να σημειωθεί ότι την συμφωνία της 28ης Ιουλίου 2016 την οποία συνέταξαν κάποιοι γιατροί του νοσοκομείου Λευκωσίας πίσω από την πλάτη του συνόλου των γιατρών του δημοσίου και την οποία ο υπουργός Υγείας κατά τα φαινόμενα δεν διάβασε καλά καλά υιοθέτησε. Ο Υπουργός, παρά τις αντιδράσεις της επιτροπής υγείας της βουλής η οποία χαρακτήρισε το εν λόγω κατασκεύασμα παράνομο και αντισυνταγματικό δεν προχώρησε να την αποσύρει ως όφειλε και εξακολουθεί κατά τα φαινόμενα να ισχύει με αποτέλεσμα η πρυτανεία να προχωρεί στη προκήρυξη θέσης Κοσμήτορα με απολαβές που φθάνουν τις 200.000 ευρώ τον χρόνο και με την πρόβλεψη για άσκηση ιδιωτικής ιατρικής και δημιουργία εταιριών και με φορολογικές απαλλαγές δυνατόν τα έσοδα του Κοσμήτορα να ξεπερνούν τις 400.000. Εξάλλου είναι γνωστό ότι για περίοδο περίπου δύο χρόνων οι απολαβές από παροχή υπηρεσιών του Κοσμήτορα προς το δημόσιο ξεπέρασαν τις 500,000. Έχει τεράστια ευθύνη ο Υπουργός και η Κυβέρνηση αφού εξακολουθεί να ισχύει η παράνομη και αντισυνταγματική συμφωνία που υπέγραψε ο Υπουργός Υγείας και ο Κοσμήτορας.

Τι λέει για αυτό ο Υπουργός Οικονομικών;

Η συνομολόγηση της συμφωνίας αυτής από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούνιο του 2016 κρατήθηκε από το Υπουργείο Υγείας μυστική για τους γιατρούς του Μακάριου Νοσοκομείου οι οποίοι, όχι μόνο δεν κλήθηκαν να εκφέρουν τις απόψεις τους αλλά δεν είχαν την παραμικρή ιδέα γι αυτό που εκκολαπτόταν ερήμην τους. Γιατί άραγε; Στην επιτροπή που σχεδίασε αυτή την εκτρωματική και μη εφαρμόσιμη συμφωνία μετείχαν κάποιοι γιατροί από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας που περιμένουν να ανταμειφθούν για τις υπηρεσίες τους και να γίνουν καθηγητές όταν μάλιστα κάποιοι με ψευδείς παραστάσεις κρίθηκαν κατά καιρούς από τα ιατροσυμβούλια ως έχοντες εξειδικεύσεις. Κάποιοι άλλοι τοποθετήθηκαν από τον Δρ Ζαχαρίου σαν ειδικοί συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο Κύπρου , ενώ είναι πολύ έντονες οι φήμες ότι σε κάποιους έταξαν μέχρι και πανεπιστημιακή έδρα. Υποσχέσεις που μάλλον θα μείνουν ανεκπλήρωτες, ειδικά μετά την παραίτηση του Δρα Ζαχαρίου από τη θέση του κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ο Δρ Ζαχαρίου σαν διευθυντής σπουδών φάσης 3, δηλαδή του 4ου , 5ου και 6ου έτους σπουδών που αφορά την άσκηση των φοιτητών στα νοσοκομεία, μεταξύ άλλων καθηκόντων που είχε, ήταν επιφορτισμένος, χρησιμοποιώντας και τις γνωριμίες του στους πανεπιστημιακούς κύκλους της Ευρώπης, που με τόση κομπορρημοσύνη διαλαλούσε ότι διαθέτει, να βρει και να προτείνει τον διορισμό καθηγητών στα μαθήματα που διδάσκονται στα έτη αυτά. Αντί λοιπόν να εξευρεθούν καθηγητές αρχίζοντας από τα βασικά μαθήματα της κλινικής ιατρικής, δηλαδή την παθολογία, την χειρουργική κλπ ο Δρ Ζαχαρίου φρόντισε να διορίσει τον εαυτό του σαν τακτικό καθηγητή της Παιδοχειρουργικής, αλλά δεν ξέχασε να ανταμείψει και τον συνεργάτη του κατά την περίοδο 2012-2014 παιδίατρο στο Μακάριο Νοσοκομείο Δρ Παναγιώτη Γιάλλουρο, διορίζοντας τον καθηγητή της Παιδιατρικής. Ο διορισμός του τελευταίου ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στους παιδιατρικούς κύκλους στο Μακάριο Νοσοκομείο. Από ότι φάνηκε από τα στοιχεία που υπάρχουν, από το μισό εκατομμύριο ευρώ που αποκόμισε ο Δρ Ζαχαρίου κατά την συγκεκριμένη περίοδο 2012-2014 από τις παράνομες μετακλήσεις του στην Παιδοχειρουργική Κλινική του Μακάριου Νοσοκομείου, οι εκατό χιλιάδες περίπου προήλθαν από παραπομπές του Δρ Γιάλλουρου. Τουλάχιστο σε αυτό το θέμα ο Δρ Ζαχαρίου στάθηκε συνεπής.

Έτσι λοιπόν η βιασύνη του Υπουργείου Υγείας να επιβάλει την εφαρμογή της συμφωνίας αυτής την 1η Σεπτεμβρίου 2016 και να παραδώσει ουσιαστικά τα δημόσια νοσοκομεία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και μάλιστα σε ένα άτομο τον τότε κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής με την γνωστή προϊστορία, όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις από τους γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων σε παγκύπρια βάση και ειδικά στο Μακάριο Νοσοκομείο από όπου θα ξεκινούσε η εφαρμογή της συμφωνίας αυτής, με αποκορύφωμα την κήρυξη στάσης εργασίας και από τις δύο συντεχνίες των γιατρών όταν ο Δρ Ζαχαρίου επιχείρησε να «αναλάβει καθήκοντα» στο Μακάριο Νοσοκομείο.

Ο Υπουργός Υγείας για μεγάλο διάστημα επέμενε στη εφαρμογή της συμφωνίας με το Πανεπιστήμιο Κύπρου διότι εμφανώς ήθελε να αποδείξει στην κοινή γνώμη αλλά και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι «κάτι καλό γίνεται» στον χώρο της υγείας μετά τις αλλεπάλληλες αναβολές στη εφαρμογή του περιβόητου ΓΕΣΥ και της αυτονόμησης των δημόσιων νοσοκομείων.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί ουδέποτε αρνήθηκαν να βοηθήσουν και να συμβάλουν στην εκπαίδευση των φοιτητών Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, όπως εξάλλου κάνουν αφιλοκερδώς και με φοιτητές άλλων ιδιωτικών πανεπιστημίων εδώ και χρόνια. Αντίθετα, όπως ο ίδιος ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου αλλά και ο Υπουργός Υγείας παραδέχθηκαν σε συναντήσεις με εκπροσώπους των γιατρών, ο Δρ Ζαχαρίου τους εκβίαζε (sic) ότι εάν δεν του παραχωρούσαν τα χειρουργεία στο Μακάριο Νοσοκομείο δεν θα επέτρεπε στους φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου να ξεκινήσουν την Κλινική τους άσκηση στην παθολογία και την γενική χειρουργική στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας! Ναι ακούσατε καλά.

Ο κοσμήτορας του Πανεπιστημίου Κύπρου εκβίαζε την Πολιτεία, δηλαδή τον Υπουργό Υγείας και τις Αρχές του Πανεπιστημίου Κύπρου, δηλαδή τον Πρύτανη. Μάλιστα, για να εκβιάσει ακόμα περισσότερο τα πράγματα υπέβαλε την παραίτηση του, θεωρώντας ότι δεν θα γίνει αποδεκτή, προκειμένου να πετύχει τον στόχο του, να εγκατασταθεί δηλαδή στα χειρουργεία του Μακάριου Νοσοκομείου. Η εμμονή αυτή της παραχώρησης των χειρουργείων του Μακάριου Νοσοκομείου στον Δρ Ζαχαρίου, προκειμένου οι φοιτητές του 4ου έτους της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου να ξεκινήσουν την κλινική τους άσκηση στο μάθημα της γενικής χειρουργικής στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας ήταν εντελώς παράλογη και γελοία. Αυτό δεν είχε καμία σχέση με την εκπαίδευση των φοιτητών καθότι η Παιδοχειρουργική είναι κατ επιλογήν μάθημα σε λίγα πανεπιστήμια της Ευρώπης και μάλιστα στο 5ο ή 6ο έτος.

Είναι ακόμα ολοφάνερο ότι οι φοιτητές της ιατρικής χρησιμοποιήθηκαν από τον τέως κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής της, για να πετύχει τα δικά του σχέδια και για να προσκομίσει πρόσθετο οικονομικό όφελος για τον εαυτό του και σαφέστατα ουδόλως έδειξε να ενδιαφέρεται για την εκπαίδευση των φοιτητών. Όταν ο πρύτανης, κάτω από το βάρος των γεγονότων αυτών, έκανε αποδεκτή την παραίτηση του Δρ Ζαχαρίου από τη θέση του κοσμήτορα, ο ίδιος ο Δρ Ζαχαρίου ζήτησε ανάκληση της παραίτησης του και μάλιστα άρχισε να συλλέγει υπογραφές από άλλα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας προκειμένου να πετύχει την παραμονή του στη θέση αυτή. Ο Πρύτανης όμως δεν έκανε αποδεκτή την ανάκληση τη παραίτησης του Δρ Ζαχαρίου ειδικά μετά την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του μέχρι τότε κοσμήτορα προς όλους αλλά και μετά την μεγάλη ασέβεια που έδειξε με την συμπεριφορά του προς όλα τα μέλη της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου όταν εμφανίστηκε στη Σύγκλητο ενδεδυμένος με την κυπριακή βράκα! Στα χειρουργεία του Μακαρίου Νοσοκομείου εισέρχεται εφαρμόζοντας νέες μοντέρνες μεθόδους αποφυγής λοιμώξεων! Χειρουργώντας με γυμνά πόδια!

– Για πιο λόγο ο Δρ Ζαχαρίου παραιτήθηκε από τη θέση του σαν διευθυντής της Παιδοχειρουργικής κλινικής στο νοσοκομείο της Βέρνης της Ελβετίας;

– Για πιο λόγο διακόπηκε κακήν κακώς η συνεργασία που είχε με την Πανεπιστημιακή Κλινική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης την περασμένη δεκαετία;

– Πώς γίνεται η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου αντί να έχει, σύμφωνα με δηλώσεις των ίδιων των Αρχών του Πανεπιστημίου, 58 καθηγητές να έχει μόνο δύο τακτικούς καθηγητές, τρεις λέκτορες και δύο ειδικούς συνεργάτες και μάλιστα από αυτούς, οι δύο να είναι παιδοχειρουργοί τη στιγμή που η παιδοχειρουργική δεν περιλαμβάνεται στα βασικά μαθήματα της ιατρικής ;

– Πώς γίνεται οι φοιτητές να έχουν φθάσει στο 4ο έτος σπουδών και να μην υπάρχουν καθηγητές στην παθολογία και στην χειρουργική;

– Ποιοι έκαναν τα μαθήματα στα προκλινικά έτη σπουδών στην Ανατομία, στη Φυσιολογία, στην Ιστολογία και στην Παθολογική Ανατομική όπως και στην παθολογική φυσιολογία που είναι τα θεμέλια της ιατρικής επιστήμης την στιγμή που δεν υπάρχουν τακτικοί καθηγητές στις έδρες αυτές;

– Ποιοι και πώς αξιολόγησαν τους φοιτητές και τους προβίβασαν στα επόμενα έτη σπουδών;

– Με όλες αυτές τις ελλείψεις σε ακαδημαϊκό προσωπικό πώς έχει αξιολογηθεί και διαπιστευτεί από αρμόδιο φορέα διαπίστευσης η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου;

Ο φορέας διασφάλισης και πιστοποίησης της ποιότητας της ανώτερης εκπαίδευσης που δημιουργήθηκε το 2015 με πρόεδρο την Κυρία Κουτσελίνη τι λέει για το όσα απαράδεκτα και παράνομα συμβαίνουν στην Ιατρική Σχολή και ιδιαίτερα με τις πολλαπλές και συνεχιζόμενες παραβιάσεις του νόμου περί Πανεπιστημίου Κύπρου του 1989-2016. Όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τέτοια διαπίστευση δεν υπάρχει. Ποιος έχει την ευθύνη για όλη αυτή την κατάσταση; Οι ευθύνες του μέχρι πρότινος κοσμήτορα είναι ασήκωτες. Ο τέως κοσμήτορας αντί να ασχοληθεί με το αντικείμενο του σαν διευθυντής σπουδών φάσης 3 τα τελευταία 4 χρόνια από το 2012 και να εξεύρει τα κατάλληλα εκείνα άτομα που θα αποτελούσαν το ακαδημαϊκό και διδακτικό προσωπικό της Ιατρικής Σχολής σε όλες τις βαθμίδες, δυστυχώς δεν έκανε τίποτα.

Και το μέγα ερώτημα;

Μήπως θα ήταν προτιμότερο, μέχρι να στελεχωθεί με το κατάλληλο προσωπικό και να σταθεί στα πόδια της η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, να επιδιωχθεί μια συμφωνία με την Ελληνική κυβέρνηση και να διαμοιρασθούν οι φοιτητές, που δεν φταίνε σε τίποτε, στις επτά ιατρικές σχολές των ελληνικών πανεπιστημίων; Πρόσφατα επισκέφθηκε το Μακάριο Νοσοκομείο ο καθηγητής Ογκολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, συνταξιούχος σήμερα συνοδευόμενος από τον κύριο Σταμάτη, πρώην διευθυντή του Ο.Κ.Τ.Κ.

Λέγεται, ότι ο κύριος Παυλίδης προορίζεται για κοσμήτορας. Αν αληθεύει αυτό, τότε γιατί απορρίφθηκαν προηγουμένως άλλοι υποψήφιοι καθηγητές εν ενεργεία με το αιτιολογικό ότι η Πρυτανεία ήθελε νεότερους καθηγητές για να παράξουν έργο και προέκυψε τώρα ο κος Ζαχαρίου. Της περιόδου του Κοσμήτορα κου Ζαχαρίου προηγήθηκε η περίοδος του κου Adams που πρέπει επίσης να αξιολογηθεί ιδιαίτερα σε σχέση με τους προταθέντες τομείς της Ιατρικής Σχολής όπως αναφέρονται στο νόμο του πανεπιστημίου και οι οποίοι τομείς κάποιων τα προσωπικά συμφέροντα εξυπηρετούσαν.

Σε αυτό το παιχνίδι προσωπικών, κομματικών, οικονομικών και άλλων συμφερόντων γιατί ο Π.Ι.Σ σιωπά παρόλο που γνωρίζει;