Κρατικά τμήματα/δήμοι: Μέτρα προστασίας κατά την επανέναρξη λειτουργίας

Μέτρα προστασίας που περιλαμβάνονται στις σχετικές οδηγίες του Υπουργείου Υγείας με στόχο τη μείωση του κινδύνου εξάπλωσης του covid-19 κατά την πλήρη λειτουργία των τμημάτων τους, καθώς και των Λαϊκών Αγορών μετά την χαλάρωση των μέτρων, ανακοίνωσαν κρατικά τμήματα και Δήμοι. Επιπρόσθετα, συνεχίζεται η προσπάθεια εφοδιασμού δικαιούχων επιχειρήσεων με μάσκες.

Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών

Το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών (ΤΑΘΕ) του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος με βάση το Διάταγμα της Κυβέρνησης σύμφωνα με το οποίο τίθεται σε πλήρη λειτουργία ο Δημόσιος Τομέας και με βάση τα μέτρα προστασίας που περιλαμβάνονται στις σχετικές οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, ανακοίνωσε ότι, η εξυπηρέτηση του κοινού για σκοπούς εξόφλησης λογαριασμών, εξωδίκων, παράδοσης εντύπων θα διεκπεραιώνονται ως ακολούθως: Κεντρικά Γραφεία ΤΑΘΕ Λευκωσίας: Κάθε Τρίτη και Παρασκευή από τις 12:00 μ.μ. έως τις 14.00 μ.μ., Επαρχιακά Γραφεία του ΤΑΘΕ, στις Επαρχίες Πάφου, Λεμεσού, Λάρνακας και Αμμοχώστου (Παραλίμνι) θα γίνεται καθημερινά από τις 08.00 μέχρι τις 11.00.

Το ΤΑΘΕ υπενθυμίζει ότι πληρωμές για εξόφληση λογαριασμών που αφορούν έκδοσης αδειών αλιείας, ελλιμενισμών σκαφών διεκπεραιώνονται διαδικτυακά μέσω της JCC, διαδικασία που συστήνεται από το ΤΑΘΕ.

Περαιτέρω διευκρινίζεται ότι για έκδοση Ερασιτεχνικής Άδειας Αλιείας για πρώτη φορά πρέπει να ακολουθούνται πιστά οι πιο κάτω οδηγίες: Να συμπληρωθεί το έντυπο Αίτησης για Έκδοση Ερασιτεχνικής Αλιείας το οποίο θα βρείτε στα Έντυπα Αιτήσεων της ιστοσελίδας μας και συγκεκριμένα στο σύνδεσμο: http://www.moa.gov.cy/moa/dfmr/dfmr.nsf/index_gr/index_gr?opendocument, Φωτοτυπία της ταυτότητας του αιτητή, Φωτοτυπία του πιστοποιητικού σκάφους, όταν πρόκειται για ερασιτεχνική άδεια αλιείας με σκάφος, Υποβολή των πιο πάνω εντύπων στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]

Το ΤΑΘΕ αναφέρει ότι απάντηση θα δίδεται εντός εύλογου χρόνου ώστε στη συνέχεια να δύναται η πληρωμή της άδειάς μέσω διαδικτύου και συγκεκριμένα, μέσω της ιστοσελίδας της JCC (https://www.jccsmart.com/). Μετά την πιο πάνω διαδικασία θα δύναται να γίνεται κάθε χρόνο η ανανέωση της άδειάς σας μέσω της JCC.

Τουριστική Εμπορική Βιομηχανική Εταιρεία Αμμοχώστου

Η Τουριστική Εμπορική Βιομηχανική Εταιρεία Αμμοχώστου (ΤΕΒΕΑ) ανακοίνωσε ότι έχει εξαντληθεί το απόθεμα μασκών που έχει παραλάβει από το Υπουργείο Υγείας.

Όπως αναφέρει, συνολικά καλύφθηκαν οι ανάγκες 1200 εργαζόμενων δικαιούχων επιχειρήσεων στην Επαρχία Αμμοχώστου για 5 ημέρες και η προσπάθεια για εξασφάλιση μεγαλύτερου αριθμού μασκών συνεχίζεται και εφόσον εξασφαλισθεί νέα ποσότητα από το Υπουργείο Υγείας η ΤΕΒΕΑ θα επανέλθει με νεότερη ενημέρωση.

Δήμος Γεροσκήπου

Ο Δήμος Γεροσκήπου, σε ανακοίνωση του, αναφέρει ότι με βάση τη χαλάρωση των μέτρων που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση αναφορικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας, από χθες επιτρέπονται οι εξωτερικές επισκέψεις στο Δημαρχείο Γεροσκήπου κατόπιν ραντεβού, με πιστή εφαρμογή των οδηγιών που αφορούν την είσοδο σε κλειστούς χώρους (χρήση μάσκας, χρήση απολυμαντικού χεριών), ενώ δεν επιτρέπεται, όμως, να εισέρχονται ταυτόχρονα στο Δημαρχείο πέραν των δύο ατόμων.

Σημειώνει ότι προτρέπετε το κοινό να επισκέπτεται το Δημαρχείο μόνο για επείγοντα θέματα, ενώ για συνήθη περιστατικά, το κοινό παρακαλείται να επικοινωνεί με τα τηλέφωνα 26 962 324 και 26 960 810.

Αναφέρει πως τα ταμεία του Δήμου θα είναι ανοικτά, με πιστή εφαρμογή της οδηγίας για το μέτρο που αφορά την παρουσία στον ίδιο χώρο ανά πάσα στιγμή αριθμού ατόμων, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων, που δεν θα υπερβαίνει το ένα άτομο ανά 8 τ.μ. ωφέλιμου χώρου. Σημειώνεται ότι πληρωμές μπορούν να γίνονται διαδικτυακά, μέσα από την ιστοσελίδα του Δήμου και την ιστοσελίδα www.jccsmart.com.

Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λεμεσού

Το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λεμεσού ανακοίνωσε ότι τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 20 Μαΐου 2020 θα γίνει διακοπή στην παροχή νερού η οποία αναμένεται να διαρκέσει περίπου μέχρι τις 9μμ της Πέμπτης 21 Μαΐου 2020.

Σημειώνει ότι θα επηρεαστεί μεγάλο μέρος της κεντρικής και δυτικής Λεμεσού.

Η διακοπή θα γίνει για προγραμματισμένα βελτιωτικά έργα.

Επαναλειτουργία Αρχείων του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών

Το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών (Γ.Τ.Π.), ανακοίνωσε ότι από σήμερα το Αρχείο Τύπου και το Φωτογραφικό Αρχείο που στεγάζονται στο κτίριο του Γ.Τ.Π. στην οδό Απελλή στη Λευκωσία, θα είναι προσβάσιμα για το κοινό μεταξύ των ωρών 08:30 – 14:30 αλλά μόνο διευθέτηση ραντεβού μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας στα ακόλουθα τηλέφωνα: Αρχείο Τύπου: 22801228, Φωτογραφικό Αρχείο: 22801235.

Η είσοδος στο Γ.Τ.Π. θα επιτρέπεται μόνο σε όσους φέρουν μαζί τους μάσκα και γάντια μίας χρήσης.

Δήμος Λάρνακας

Ο Δήμος Λάρνακας αναφέρει, σε ανακοίνωση του, ότι το Σάββατο, 9 Μαΐου 2020 θα λειτουργήσει ξανά η Λαϊκή Αγορά στο χώρο στάθμευσης Ζουχούρι με τα πιο κάτω μέτρα προστασίας τα οποία προτείνουν οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Κράτους: Θα υπάρχει έλεγχος αριθμού ατόμων που θα παρευρίσκονται στο χώρο της Λαϊκής Αγοράς και θα αποτρέπεται η παρουσία πολλών ατόμων ταυτόχρονα, Στο χώρο θα υπάρχουν απολυμαντικά τα οποία θα πρέπει να χρησιμοποιούν όλοι ανεξαιρέτως και υποχρεωτικά, Οι παρευρισκόμενοι στην Λαϊκή Αγορά θα πρέπει να διατηρούν 2 μέτρα απόστασης ασφάλειας μεταξύ τους, Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική από όλους τους παρευρισκόμενους, Η απόσταση των σημείων πώλησης καθορίζεται στα 2 μέτρα.

Σημειώνει ότι όλα τα προϊόντα/ τρόφιμα, τα οποία καταναλώνονται ως έχουν χωρίς ψήσιμο/πλύσιμο/αποφλοίωση όπως ξηροί καρποί ψωμιά και άλλα, θα πρέπει να εκτίθενται προς πώληση και να προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο σε συσκευασίες είτε από νάιλον ή χαρτί και όχι χύμα, ενώ ο κάθε πωλητής οφείλει να τοποθετήσει σε εμφανές σημείο του πάγκου του, δοχείο με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα (περιεκτικότητας 70% σε αλκοόλη), για χρήση τόσο από τον ίδιο και το προσωπικό του αλλά και από τους πελάτες του πριν και μετά από την κάθε συναλλαγή.

Αναφέρει, επίσης, ότι η Λαϊκή Αγορά θα εξυπηρετεί μέχρι τις 10.00 π.μ. άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, άτομα άνω των 60 ετών καθώς και άτομα με αναπηρίες.

Στο μεταξύ, ο Δήμος Λάρνακας , σε άλλη ανακοίνωση του, αναφέρεται στην διαδικασία υποβολής αιτήσεων για έκδοση αδειών πώλησης οινοπνευματωδών ποτών και χρήσης διατήρησης επαγγελματικού υποστατικού.

Συγκεκριμένα, ο αιτητής θα προσέρχεται στην είσοδο των Κεντρικών Γραφείων του Δήμου Λάρνακας και θα ειδοποιείται ο αρμόδιος υπάλληλος παραλαβής αιτήσεων, ο οποίος θα του παραδίδει τη σχετική αίτηση και αφού διεκπεραιωθεί όλη η διαδικασία, θα ενημερώσει τον αιτητή για τα έγγραφα τα οποία θα πρέπει να προσκομίσει για να εξασφαλιστούν οι άδειες πώλησης οινοπνευματωδών ποτών και χρήσης διατήρησης επαγγελματικού υποστατικού ή θα επικοινωνεί με το γραφείο παραλαβής αιτήσεων στα τηλ. 24816557 /24816583 και θα αιτείται ημερομηνία και ώρα κατάθεσης της αίτησης, ενώ ο υπάλληλος παραλαβής αιτήσεων θα επικοινωνεί μαζί του δίνοντας του ακριβή ημερομηνία και ώρα υποβολής της αίτησης.

Κατά την παραλαβή των αιτήσεων, θα τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας τόσο των εργαζομένων όσο και των αιτητών που θα προσέρχονται.

Στη συνέχεια, θα επικοινωνεί ο Υγειονομικός Επιθεωρητής/Λειτουργός με τον αιτητή για να διευθετείται επιθεώρηση του υποστατικού του.

Σημειώνεται ότι η Υγειονομική Υπηρεσία συνεχίζει τις απολυμάνσεις στους δημόσιους χώρους για την καταπολέμηση του κορωνοϊου.

Δήμος Κάτω Πολεμιδιών

Ο Δήμος Κάτω Πολεμιδιών αναφέρει, σε ανακοίνωση του, ότι από αύριο σύμφωνα και με το σχετικό διάταγμα επαναλειτουργεί η Λαϊκή Υπαίθρια Αγορά σε νέο χώρο και συγκεκριμένα στο χώρο στάθμευσης του Θεμιστόκλειου Αθλητικού Κέντρου (Δρόμος Νοσοκομείου) .

Δήμος Λευκωσίας

Ο Δήμος Λευκωσίας αναφέρει, σε ανακοίνωση του, ότι η Λαϊκή Αγορά θα εξυπηρετεί μέχρι τις 10:00 το πρωί άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και άτομα άνω των 60 ετών, καθώς και άτομα με αναπηρίες, ενώ το ωράριο της Λαϊκής Αγοράς είναι Τετάρτη και Σάββατο από τις 6:00 το πρωί μέχρι τις 2:00 το μεσημέρι.

Σημειώνει ότι το κοινό θα πρέπει να έχει μαζί του γάντια και μάσκα, ενώ σε αντίθετη περίπτωση δεν θα μπορεί να εισέλθει στον χώρο και θα ελέγχεται επίσης η είσοδος του κοινού στις αγορές και θα αποτρέπεται η παρουσία πολλών ατόμων ταυτόχρονα στην Αγορά.

Αναφέρει, επιπρόσθετα, ότι όλα τα προϊόντα / τρόφιμα, τα οποία καταναλώνονται ως έχουν (χωρίς ψήσιμο / πλύσιμο / αποφλοίωση), όπως ξηροί καρποί, ψωμιά κ.α. θα προσφέρονται μόνο σε συσκευασίες και όχι χύμα.