«Μαύρη τρύπα» στο Ταμείο Συντάξεως Δικηγόρων

Μείζων θέμα φαίνεται να έχει προκύψει από την  Έκθεση των αναλογιστών του Ταμείου Συντάξεως των Δικηγόρων,σύμφωνα με την οποία, το Ταμείο δεν είναι βιώσιμο. Η «24» έχει έγκυρες πληροφορίες ότι το αναλογιστικό έλλειμμα ξεπέρνα το αστρονομικό ποσό των 186 εκατομμυρίων ευρώ και είναι άξιο απορίας πως προέκυψε το θέμα της βιωσιμότητας του Ταμείου μέσα σε μία ημέρα. Παρεμπιπτόντως αναφέρουμε ότι τα χρήματα του Ταμείου εξαιρέθηκαν από το «κούρεμα» του 2013 και εύλογα δημιουργούνται ερωτήματα, πως τα χρήματα του Ταμείου εξανεμίστηκαν.

Της Αλεξίας Καφετζή

Για σκοπούς ενημέρωσης να αναφέρουμε ότι το Ταμείο ιδρύθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 1966 με σκοπό να προσφέρει συνταξιοδοτικά ωφελήματα προς τα Μέλη του που είναι όλοι δικηγόροι οι οποίοι ασκούν το επάγγελμα. Η συνεισφορά στο Ταμείο είναι υποχρεωτική για όλους τους δικηγόρους που ασκούν δικηγορία και αποτελεί μια εκ των προϋποθέσεων για ανανέωση της άδειας του Δικηγόρου. Δηλαδή,η συνεισφορά στο Ταμείο επιβάλλεται και δεν είναι προαιρετική, κάτι το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία.

Πρόσφατη ανακοίνωση του Παγκύπριου Δικηγορικύ Σύλλογο αναφέρει ότι προκύπτει σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας του Ταμείου, γεγονός που δημιούργησε όπως ήταν αναμενόμενο μεγάλη αναστάτωση στα Μέλη του και στους δικηγορικούς κύκλους, αφού δημιουργείται αδικία εις βάρος των εν ενεργεία δικηγόρων οι οποίοι βλέπουν τις εισφορές τους να εξανεμίζονται και το μέλλον τους αβέβαιο, για να απολαύσουν μία αξιοπρεπή σύνταξη με βάση τα χρόνια υπηρεσίας τους και της προσφοράς στο Ταμείο.

Η ανακοίνωση του Προέδρου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου προβάλλει κάποια επιχειρήματα τα οποία όμως δεν πείθουν και δημιουργούν μάλλον περισσότερα ερωτηματικά.

Συγκεκριμένα προβάλλεται η θέση από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο ότι το έλλειμα δημιουργείται και από το γεγονός ότι ενώ ο αριθμός των δικηγόρων αυξήθηκε σε περίπου 3.500 η συνεισφορά στα δικηγορόσημα έχουν μόνο οι 1.500. Και εάν ακόμα θεωρούσαμε ότι αυτό είναι η αιτία της μη βιωσιμότητας του Ταμείου, τονίζουμε ότι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός αδειούχων δικηγόρων οι οποίοι δεν δραστηριοποιούνται στα δικαστήρια αλλά εργάζονται σε εταιρείες (όχι σε δικηγορικές εταιρείες ΔΕΠΕ) και παράνομα τους δίδεται η άδεια χωρίς να δικαιούνται ενώ άλλοι απέκτησαν την άδεια τους αφού συνταξιοδοτήθηκαν από το δημόσιο, εν γνώσει του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου. Η «24» κατέχει στοιχεία με συγκεκριμένα πρόσωπα.Κατέχει επίσης στοιχεία όπου συγκεκριμένοι συνταξιούχοι δικηγόροι οι οποίοι απολαμβάνουν μάλιστα χοντρή σύνταξη από το Ταμείο, ασκούν ή ασκούσαν δικηγορία εν γνώσει του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου. Παρεμπιπτόντως καταβάλλεται σε όλους τους συνταξιούχους δικηγόρους14ος και15οςμισθός ως σύνταξη.

Είναι γνωστό ότι δεν υπήρχε μηχανογράφηση του Ταμείου τα προηγούμενα χρόνια και οι συντάξεις δεν καταβάλλονταν με ασφαλές σύστημα, γεγονός που επιτάσσει πλήρη έρευνα των εκροών του Ταμείου σε συντάξεις και κατ’ όνομα όλων των προηγούμενων ετών από την ίδρυση του Ταμείου μέχρι και την περίοδο της μηχανογράφησης. Ούτως ή άλλως υπάρχει η υποχρέωση να ελέγξουν λεπτομερώς και να παρουσιάσουν στα Μέλη συγκεκριμένα στοιχεία με τα πόσα που επακριβώς καταβλήθηκαν σε συντάξεις και μάλιστα ονομαστικά. Από αυτά που γνωρίζουμε συμπεραίνουμε ότι δεν έχει γίνει ποτέ τέτοια έρευνα, η οποία αυτονόητα επιβαλλόταν να γίνει, αλλά αντίθετα οι υπεύθυνοι του Ταμείου αρνούνται να κοινοποιήσουντις λεπτομέρειες στα Μέλη του ταμείου οι οποίοι προφανώς έχουν δικαίωμα και έννομο συμφέρον να γνωρίζουν. Από έγκυρες πληροφορίες της «24» αρκετοί δικηγόροι ζήτησαν στοιχεία και έρευνα αλλά πάντοτε έβρισκαν την πόρτα κλειστή.

Από έγκυρες πληροφορίες της εφημερίδας μας ομάδα δικηγόρων μελετά το ενδεχόμενο λήψης δικαστικών μέτρων προς επιστροφή των εισφορών τους και παράλληλα έκδοσης διατάγματος αποκάλυψης όλων των στοιχείων του Ταμείου Συντάξεως.

Από ότι αντιληφθήκαμε, είναι δεδομένο ότι δεν υπήρξε ποτέ διαφάνεια στα οικονομικά του Ταμείου. Το πρόβλημα βιωσιμότητάς του δεν μπορεί να προέκυψε εν μία νυκτί, αλλά κρυβόταν για χρόνια. Επιβάλλεται να διακριβωθεί και να αποδοθούν ευθύνες εκεί και όπου υπάρχουν. Θα πρέπει να γίνει σοβαρή έρευνα για όλους τους συνταξιούχους δικηγόρους,για να διαπιστωθεί εάν πράγματι δεν ασκούσαν και δεν ασκούν δικηγορία, και εκεί όπου ασκούσαν δικηγορία να επιστρέψουν όσα παράνομα έλαβαν ως σύνταξη από το Ταμείο. Επίσης, θα πρέπει να εφαρμοστούν κατά γράμμα οι προϋποθέσεις ανανέωσης άδειας των δικηγόρων, αφού όσοι δεν δικαιούνται εργάζονται στην ουσία εις βάρος των δικηγόρων που ασκούν μάχιμη δικηγορία συνεισφέροντας στο Ταμείο και υπηρετώντας το λειτούργημα του δικηγόρου.

Οφείλουμε να διερωτηθούμε ποιος θα πληρώσει σε αυτή την περίπτωση τα σπασμένα, αφού από ότι φαίνεται εάν διατηρηθεί το ταμείο το αναλογιστικό έλλειμα των 186 εκατομμυρίων ευρώ θα γίνει πραγματικό έλλειμα. Έχουμε την εντύπωση ότι οι ευθύνες είναι αυτονόητες και θα πρέπει να αποδοθούν, αφού ο σκοπός ίδρυσης και λειτουργείας του Ταμείου αποδείχθηκε ότι δεν ήταν η ισότιμη προσφορά σε όλους τους δικηγόρους.

Υποσχόμαστε να επανέλθουμε με περισσότερα στοιχεία και εξελίξεις.