Μέρος της διαπλοκής τα ΜΜΕ

Της Αλεξίας Καφετζή

«Είναι πάρα πολλές οι φορές που θα έπρεπε ν’ ασχοληθούν με θέματα διαφθοράς τα ΜΜΕ και δεν το πράττουν ενσυνείδητα και όπως έχουμε πληροφορηθεί, ο λόγος είναι να μη χάσουν κάποιο οικονομικό όφελος από τη διαφήμιση».

Τα πιο πάνω λόγια μπορούσε να ήταν και δικά μας. Της εφημερίδας μας. Δεν είναι, αλλά τα προσυπογράφουμε πλήρως. Και τα υιοθετούμε μέχρι και το τελευταίο ιώτα. Πολύ περισσότερο που είναι απόσπασμα από πρόσφατη διάλεξη του Γενικού Εισαγγελέα  Κώστα Κληρίδη, που είχε θέμα τη διαπλοκή και διαφθορά στον τόπο μας.

Με τον πιο επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο, ο θεματοφύλακας της νομιμότητας και της χρηστής διοίκησης στη χώρα μας, ο Γενικός Εισαγγελέας παραδέχεται και αποκαλύπτει τη διαπλοκή των μέσων ενημέρωσης του τόπου. Τι σημαίνει αυτό; Ότι τα μέσα ενημέρωσης, αυτός ο πυλώνας της δημοκρατίας και της διαφύλαξης της νομιμότητας, είναι ο ίδιος μέρος της διαφθοράς και διαπλοκής που μαστίζει τον τόπο.

Εμείς εδώ, στις «24h» το γνωρίζουμε καλά. Το βιώνουμε και το υφιστάμεθα. Και εξηγούμαστε με ξεκάθαρα, σταράτα λόγια: Εδώ και χρόνια, πιστοί στους στόχους μας για αποκάλυψη των σκανδάλων, της διαπλοκής και της διαφθοράς, εντοπίσαμε και αποκαλύψαμε πολλά. Γι’ αυτή μας την τόλμη πληρώνουμε, έχουμε οικονομικό κόστος. Γιατί οι επηρεαζόμενοι μας πολεμούν. Επιχειρούν να μας επιβάλουν οικονομική ασφυξία. Τολμήσαμε να αποκαλύψουμε για παράδειγμα τους χαριστικούς όρους της σύμβασης της ΟΠΑΠ με το κυπριακό κράτος. Τις ευνοϊκές προς τη μεριά της ΟΠΑΠ διατάξεις της συμφωνίας και την ασυλία, που τυγχάνει η εταιρεία ως προς τις φορολογικές και άλλες υποχρεώσεις της προς το κράτος. Το ίδιο έχουμε κάνει με τις Τράπεζες για τις οποίες αποκαλύψαμε πολλά κακώς κείμενα. Επικριτικοί σταθήκαμε και προς άλλους μεγαλοεπιχειρηματίες και εταιρείες όπως π.χ. εισαγωγείς αυτοκινήτων και άλλους.

Όλοι αυτοί οι πιο πάνω, ενεργώντας εχθρικά και εκδικητικά, δεν έχουν καταχωρήσει ούτε μια διαφήμιση στην εφημερίδα. Ενεργούν παρασκηνιακά και με κάθε τρόπο για να μας φιμώσουν. Επιχειρούν τον οικονομικό μας στραγγαλισμό. Τους ενοχλεί η ελεύθερη και αδέσμευτη φωνή μας.

Αν η στάση τους αυτή είναι κατανοητή, ακατανόητη και ακατάληπτη είναι η στάση των άλλων μέσων ενημέρωσης, ηλεκτρονικών και εντύπων. Δεν είπαν και δεν έγραψαν ούτε λέξη για όλα αυτά που εμείς αποκαλύψαμε. Ακόμα και η εφημερίδα που δήθεν «Τα λέει όλα», τηρεί σιγή ιχθύος. Γιατί; Μήπως  δεν τα έχουν πληροφορηθεί; Τα λαγωνικά τους δεν τα έχουν οσμιστεί; Δεν τα έχουν διαβάσει στη δική μας εφημερίδα; Δεν τους κίνησαν την περιέργεια να τα ερευνήσουν;

Η απάντηση είναι απλή και βρίσκεται στο απόσπασμα της ομιλίας του Γενικού Εισαγγελέα. Η διαπλοκή των μέσων ενημέρωσης και με τα οικονομικά συμφέροντα. Λόγω αυτού, παραμερίζεται και η συνείδηση και το δημοσιογραφικό καθήκον και η υποχρέωση προς τον αναγνώστη/θεατή, για ενημέρωση.

Η λεγόμενη τέταρτη εξουσία που έχει ταχθεί να ελέγχει, να επικρίνει και να επαινεί όταν χρειάζεται τις άλλες τρεις, έχει εθελούσια παραιτηθεί του καθήκοντος, των υποχρεώσεων και δικαιωμάτων. Τα διαφημιστικά πακέτα που παίρνουν από την ΟΠΑΠ, τις Τράπεζες και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις είναι αρκετά για να τους κρατούν κλειστό το στόμα. Οι δεκάδες χιλιάδες ευρώ που παίρνουν σε τακτική βάση εξαγοράζουν συνειδήσεις και εξουδετερώνουν το οποιοδήποτε καθήκον ή υποχρέωση.

Έχουν αφήσει μόνη την εφημερίδα μας να πολεμά για να εξαλείψει τη διαφθορά και διαπλοκή που έχει καταστρέψει τον τόπο, όχι μόνο οικονομικά. Τα έχουμε πει πολλές φορές στο παρελθόν. Τα είπαμε, τα γράψαμε, τα αποκαλύψαμε χωρίς να ιδρώνει το αυτί κανενός. Τώρα έρχεται ο Γενικός Εισαγγελέας να μας επιβεβαιώσει και να συνταχθεί με τη φωνή μας. Μια φωνή που δεν θα σιγήσει ανεξάρτητα από τον πόλεμο που δεχόμαστε πανταχόθεν. Οι υποδείξεις και παραινέσεις για να απεμπολήσουμε αρχές και δικαιώματα, δεν είναι για μας. Πρώτη και καλύτερη στις «φιλικές» αυτές υποδείξεις η ΟΠΑΠ.  Δεν είναι λίγες οι φορές που ακόμα και διαφημιστικά γραφεία, (που όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου θα αποκαλύψουμε), έσπευσαν να μας υποδείξουν ότι αν θέλουμε να πάρουμε μερίδιο από τη διαφημιστική πίττα του ενός ή άλλου οργανισμού ή εταιρείας, πρέπει να σταματήσουμε να αποκαλύπτουμε τις ανομίες και τις διαπλοκές τους. Και τότε και τώρα η απάντησή μας, μια είναι: Δεν κάνουμε εκπτώσεις σε αρχές. Δεν απεμπολούμε το δικαίωμα του ελέγχου και της κριτικής. Ας απευθυνθούν σε άλλα μέσα ενημέρωσης. Γνωρίζουν καλά ποια μέσα και ποιοι υπηρέτες, τους περιμένουν με ανοικτά χέρια να εισπράξουν τα «αργύρια της προδοσίας» του δημοσιογραφικού καθήκοντος.

Εμείς σταθεροί στις επάλξεις, με ίδια μέσα θα συνεχίσουμε όπως αρχίσαμε, όπως μας γνώρισαν σε όλα αυτά τα χρόνια οι αναγνώστες μας. Και αυτό που θα προσθέσουμε σαν απάντηση είναι ότι και στο μέλλον θα κάνουμε τον ύπνο τους πιο ανήσυχο. Όσο για τα άλλα μέσα ενημέρωσης που σιωπούν, κλείνουν τα μάτια και τα αυτιά, ένα έχουμε να πούμε: Συνεχίστε τον κατήφορο.