Μια ιστορία διαπλοκής και συγκάλυψης…

Της Αλεξίας Καφετζή

Το κεφάλαιο «υγεία», αποτελεί διαχρονικά μια ιστορία διαπλοκής, παρανομίας και συγκάλυψης από τους μηχανισμούς του παρακράτους. Υπάρχουν ένοχοι, συνένοχοι και συνοδοιπόροι. Στόχος να εξυπηρετηθούν γνωστοί αβανταδόροι – καιροσκόποι – κοινώς λαμόγια. Αυτά τα λαμόγια, μέλη των πολιτικών γραφείων ή αξιωματούχοι – παράγοντες σε κόμματα, κουμπάροι και παρακοιμώμενοι των κατά καιρούς ενοίκων του λόφου του Προεδρικού, οι φίλοι γλείφτες και υπηρέτες των κέντρων εξουσίας του Υπουργείου Υγείας, θα πρέπει οπωσδήποτε να εξυπηρετηθούν με οποιονδήποτε τρόπο νομότυπο ή παράνομο.

Επειδή το νερό στο ποτάμι έχει κυλίσει αρκετά για το πιο κάτω θέμα, χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα για τον φορολογούμενο πολίτη, το ενίοτε «θύμα» των «λαθών» του κατεστημένου, απευθύνουμε ανοικτή επιστολή προς τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Γενικό Ελεγκτή με την ευχή να ανταποκριθούν στο κάλεσμά μας άμεσα, αφού αφορά το δημόσιο συμφέρον.

Ανοικτή επιστολή προς τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Γενικό Ελεγκτή κ.κ. Πέτρο Κληρίδη κα Οδυσσέα Μιχαηλίδη

Από τον Αύγουστο του 2014 και για αρκετούς μήνες ο ημερήσιος τύπος κατακλύστηκε από πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα για σκάνδαλα διασπάθισης δημοσίου χρήματος εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ με παράνομες μετακλήσεις ειδικών στο Μακάρειο Νοσοκομείο για επιτέλεση χειρουργικών επεμβάσεων που είχαν σαν πρωταγωνιστή τον Δρα Ζαχαρία Ζαχαρίου. Ο εν λόγω γιατρός μέχρι το 2012 εργαζόταν στη Βέρνη της Ελβετίας από την άνοιξη του2012 στο Μακάρειο Νοσοκομείο μετά από σύσταση και προτροπή του τότε Υπουργού Υγείας κυρίου Σταύρου Μαλά προς την Επιτροπή Ειδικών Παιδοχειρουργικής να μετακαλεί τον Δρα Ζαχαρίου στο Μακάρειο Νοσοκομείο όποτε υπήρχαν περιστατικά που μέχρι τότε δεν υπήρχε δυνατότητα να αντιμετωπιστούν στο Μακάρειο Νοσοκομείο και θα παραπέμπονταν στο εξωτερικό για νοσηλεία. Σχεδόν παράλληλα ο Δρ Ζαχαρίου είχε προσληφθεί στο Πανεπιστήμιο Κύπρου σαν διευθυντής σπουδών φάσης 3 με αποστολή, χρησιμοποιώντας τις γνωριμίες που είχε στην Ευρώπη, να εξεύρει και να προτείνει γιατρούς ( ακόμη ψαχνει) προκειμένου να προσληφθούν σαν καθηγητές στην υπό ίδρυση Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ο Δρ Ζαχαρίου όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια δεν περίμενε να τον καλέσουν για να χειρουργήσει τα σπάνια και δύσκολα περιστατικά που ούτως ή άλλως θα παραπέμπονταν στο εξωτερικό και που δεν υπερέβαιναν τα πέντε (5) περιστατικά τον χρόνο όπως δήλωσαν τα μέλη της Επιτροπής Ειδικών Παιδοχειρουργικής με έγγραφες αναφορές και καταγγελίες τους προς την Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας αλλά χωρίς να τηρείται η νόμιμη διαδικασία που προβλέπεται από το “Σχέδιο Παροχής Οικονομικής Αρωγής για Υπηρεσίες Υγείας που δεν προσφέρονται στο Δημόσιο Τομέα» ουσιαστικά εγκαταστάθηκε στο Μακάρειο Νοσοκομείο και επί καθημερινής βάσεως χειρουργούσε περιστατικά ρουτίνας. Αυτό είχε σαν συνέπεια να δημιουργούνται μεταξύ άλλων και δυσφορία και προστριβές με τους υπόλοιπους γιατρούς που θα έπρεπε την τελευταία στιγμή να αναβάλλουν άλλα περιστατικά που είχαν προγραμματιστεί για να χειρουργηθούν πριν από πολλούς μήνες, προκειμένου να εξευρεθεί χειρουργικός χρόνος για να εξυπηρετηθούν τα περιστατικά του Δρ Ζαχαρίου. Το γεγονός αυτό δημιουργούσε μεγάλα προβλήματα με τους γονείς των παιδιών που θα έπρεπε να αναβληθούν για να εξυπηρετηθεί ‘η ευγενής πελατεία’ του Δρ Ζαχαρίου. Όταν μάλιστα μετά από δύο χρόνια, που διήρκησε αυτή η εμφανώς ανώμαλη και παράνομη κατάσταση, έλαβαν γνώση όλοι οι γιατροί στο Μακάρειο Νοσοκομείο για τα υπέρογκα ποσά που ελάμβανε ο Δρ Ζαχαρίου και που ήταν κατά μέσο όρο πέραν των 30000 ευρώ τον μήνα, η κατάσταση έγινε έκρυθμη και το Υπουργείο διέκοψε την ‘συνεργασία’ αυτή.

Πολλοί ενδιαφερόμενοι για τα τεκταινόμενα στον χώρο της υγείας και επειδή διαδραμάτισαν κάποιο ρόλο στην λήψη της απόφασης για την ίδρυση της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις δυσάρεστες αυτές εξελίξεις.

H εφημερίδα Πολίτης στις 8 Αυγούστου 2014 είχε πρωτοσέλιδο κύριο τίτλο “Πάρτι χειρουργείων με φέσι στο δημόσιο”. Η ίδια εφημερίδα στις 9 Αυγούστου 2014 είχε πρωτοσέλιδο τίτλο: “Μακάρειο: Μετακλήσεις μόνο εκτάκτως”. Στις 7 Σεπτεμβρίου και πάλι η εφημερίδα Πολίτης επανέρχεται με πρωτοσέλιδο τίτλο : ‘Μπάχαλο στο Μακάρειο” ενώ στις 9 Σεπτεμβρίου είχε πρωτοσέλιδο τίτλο “Σε αναταραχή το Μακάρειο Νοσοκομείο”. Στις 8 Οκτωβρίου η εφημερίδα Πολίτης είχε σαν πρωτοσέλιδο άρθρο με τίτλο «Μισό εκατομμύριο για ρουτίνα» και Η εφημερίδα Αλήθεια στις 31-12-2014 είχε κύριο πρωτοσέλιδο τίτλο ¨Διοικητική έρευνα για εγχειρήσεις: ιδιώτης παιδοχειρουργός διενεργούσε εγχειρήσεις ρουτίνας στο Μακάρειο Νοσοκομείο έναντι αμοιβής εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, ενώ στις 31/12/2014 η εφημερίδα Ο Φιλελεύθερος είχε πρωτοσέλιδο τίτλο «Υπό διερεύνηση γνωστός παιδοχειρουργός». Όλα τα δημοσιεύματα όπως μπορείτε να διαπιστώσετε αναφερόντουσαν φανερά τον Δρα Ζαχαρίου σαν κεντρικό πρωταγωνιστή του σκανδάλου, δημοσιεύοντας όχι μόνο φωτογραφίες του αλλά και άλλα ντοκουμέντα όπως έγγραφα και τιμολόγια τα οποία άγνωστο πως είχαν διαρρεύσει στο τύπο.

Συγκεκριμένα, ενώ η Επιτροπή Ειδικών Παιδοχειρουργικής, όπως προκύπτει και από την έγγραφη καταγγελία του ιδιώτη Παιδοχειρουργού Δρ Πανίκου Θεοδώρου που μετείχε στην Επιτροπή Ειδικών Παιδοχειρουργικής με ημερομηνία 19 Ιουνίου 2014, προς την Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, παρέπεμπε στο εξωτερικό περίπου 5 περιστατικά τον χρόνο, ο Δρ Ζαχαρίου κατά την περίοδο 2012-2014 χειρούργησε 156 περιστατικά χωρίς αυτά να περάσουν από την Επιτροπή Ειδικών και χωρίς να τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες με αποτέλεσμα το δημόσιο να απολέσει ποσό περίπου μισού εκατομμυρίου ευρώ.

Για τον λόγο αυτό η Ελεγκτική Υπηρεσία διεξήγαγε διοικητική έρευνα υπό τον κ. Κάρμιο η οποία σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τύπου επέρριψε ευθύνες σε 6 λειτουργούς του Υπουργείου Υγείας μεταξύ των οποίων ήταν ο τότε Εκτελεστικός Διευθυντής του Μακάρειου Νοσοκομείου Δρ Πέτρος Μάτσας και ο τότε Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Υγείας κ. Μαυρονικόλας. Ο μεν Δρ Μάτσας τέθηκε σε διαθεσιμότητα δύο φορές το 2014 και το 2015 ο δε κ. Μαυρονικόλας παραιτήθηκε από τη θέση του και από το δημόσιο ίσως και εξ αιτίας αυτής της υπόθεσης.

Στον Δρ Ζαχαρίου που καρπώθηκε αυτό το μεγάλο ποσό χρημάτων για την διεξαγωγή επεμβάσεων, που κατά τεκμήριο μπορούσαν να επιτελέσουν και οι παιδοχειρουργοί του Δημόσιου τομέα της υγείας, δεν καταλογίστηκε καμιά ευθύνη παρ όλο που ήταν εμφανέστατο ότι ασκώντας την επιρροή του και χρησιμοποιώντας το κύρος του καθηγητού πανεπιστημίου «έπεισε’ ή παρέσυρε» (;) κάποιους να του υπογράφουν τα παραφουσκωμένα τιμολόγια και προσπορίστηκε το αναφερόμενο ποσό για ίδιο όφελος. Επιπρόσθετα ήταν εμφανέστατη στα όμματα των υπολοίπων γιατρών της παιδοχειρουργικής Κλινικής η απορία και άρχισαν νε εγείρονται διάφορες υποψίες για την ευκολία με την οποία οδηγούντο στο χειρουργείο κάποια περιστατικά από τον εν λόγω καθηγητή για επεμβάσεις αμφίβολης σκοπιμότητας. Όταν έγιναν γνωστά τα μεγάλα ποσά που απαιτούσε και ελάμβανε ο Δρ Ζαχαρίου για τις επεμβάσεις αμφίβολης σκοπιμότητας που έκανε, τότε λύθηκαν και οι απορίες των γιατρών του Μακαρείου Νοσοκομείου που δεν μπορούσαν να εξηγήσουν τον λόγο που οδηγούντο με μεγάλη ευκολία στο χειρουργείο αρκετά περιστατικά.

Συγκεκριμένα η ασθενής Μ. Ε. ( υπάρχουν τα στοιχεία της ασθενούς) που έπασχε από συγγενή απλασία κόλπου, οδηγήθηκε στο χειρουργείο από τον Δρ Ζαχαρίου 6 φορές. Η τελική επέμβαση που έλυσε και το πρόβλημα της ασθενούς και όλα τα συμπτώματα και ενοχλήσεις που παρουσίαζε λόγω της πάθησης αυτής, έγινε από τον διακεκριμένο γερμανό παιδοχειρουργό-παιδοουρολόγο Dr Thomas Boemers, τον οποίο κάλεσε ο ίδιος ο Δρ Ζαχαρίου αφού ο ίδιος δεν μπορούσε να επιτελέσει την επέμβαση αυτή. Ο Δρ Ζαχαρίου όπως έγινε γνωστό όταν βρισκόταν στη Βέρνη της Ελβετίας και είχε παρόμοια περιστατικά που δεν μπορούσε να χειρουργήσει ο ίδιος μετακαλούσε τον Dr Boemers από την Κολωνία της Γερμανίας για να τα χειρουργήσει. Όπως πληροφορηθήκαμε οι Παιδοχειρουργοί στο Μακάρειο Νοσοκομείο έχουν διατηρήσει την συνεργασία τους με τον Dr Thomas Boemers, ο οποίος πανευρωπαϊκά χαίρει εκτίμησης και αναγνώρισης ειδικά στον τομέα της παιδο-ουρολογίας, και τον μετακαλούν να τους συνδράμει όταν παρίσταται ανάγκη τηρώντας φυσικά όλες τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος. Μάλιστα υπήρξε μια έντονη φημολογία ότι κατά την τελευταία έλευση του στο Μακάρειο Νοσοκομείο ο Dr Thomas Boemers δέχτηκε απειλητικά τηλεφωνήματα από τον Δρ Ζαχαρίου ο οποίος αμφισβητούσε την νομιμότητα της μετάκλησης του γερμανού καθηγητού. Προφανώς είχε καταληφθεί από φόβο μετά που συνειδητοποίησε ότι η απάτη που έκανε, με την υποβολή για πληρωμή τιμολογίου για υπηρεσίες που δεν προσέφερε, έγινε αντιληπτή όπως αναφέρεται στη συνέχεια και σε προηγούμενα δημοσιεύματα.

Εδώ εγείρονται δύο θέματα:

Πρώτον η επέμβαση είχε προγραμματιστεί να γίνει στις 5 Μαρτίου 2014 μετά από συνεννόηση του Δρ Ζαχαρίου με τον Δρ Thomas Boemers και με την σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Υγείας το οποίο κάλυψε τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής του Δρ Boemers και όλοι οι γιατροί στο Μακάρειο Νοσοκομείο το γνώριζαν καθώς ο ίδιος ο Δρ Ζαχαρίου τους το γνωστοποίησε. Γιατί στις 12 Φεβρουαρίου 2014, 3 εβδομάδες πριν το προγραμματισμένο χειρουργείο η ασθενής οδηγήθηκε στο χειρουργείο και υποβλήθηκε σε ερευνητική λαπαροτομία με εκτεταμένη μέση υπερ-υπομφάλιο τομή για να υποβληθεί στη αμφιβόλου χρησιμότητας κυστεοπηξία; Κατά την επέμβαση που έκανε ο Δρ Boemers στις 5 Μαρτίου 2014 ΄ξήλωσε΄ την επέμβαση του Δρ Ζαχαρίου διότι δεν εξυπηρετούσε κανένα σκοπό. Φυσικά η απορία πολλών γιατρών γιατί ο Δρ Ζαχαρίου προχώρησε σε αυτό το αχρείαστο χειρουργείο λύθηκε όταν διέρρευσε το τιμολόγιο με τις 3500 ευρώ τα οποία απαίτησε και τελικά πήρε για την επέμβαση αυτή. Κάθε έννοια ηθικής της ιατρικής είχε κακοποιηθεί βάναυσα από τον κύριο καθηγητή.

Δεύτερο γιατί o Δρ Ζαχαρίου ενώ ήταν βοηθός στην επέμβαση που πραγματοποίησε ο Dr Boemers στις 5-3-2014, και αυτό αποδεικνύεται πολύ εύκολα από το φάκελο της ασθενούς, το βιβλίο χειρουργείου αλλά και τις μαρτυρίες των γιατρών της κλινικής, των γονιών της ασθενούς αλλά και από έγγραφα του Υπουργείου Υγείας, απαίτησε και πληρώθηκε 3000 ευρώ ωσάν να ήταν ο χειρουργός που έκανε την επέμβαση, την στιγμή που ο καθ όλα έντιμος και αξιοπρεπής Dr Thomas Boemers δεν πληρώθηκε για την επέμβαση την οποία διενήργησε αφιλοκερδώς; Αυτό δεν είναι απόσπαση χρημάτων δια ψευδών παραστάσεων; Γιατί υπέβαλε τιμολόγιο για υπηρεσίες που δεν προσέφερε; Δεν ευθύνονται μόνο οι λειτουργοί του Υπουργείου Υγείας που υπέγραψαν τα τιμολόγια αλλά κατά την ταπεινή μας άποψη και ο ίδιος ο Δρ Ζαχαρίου που παραπλάνησε τους κρατικούς λειτουργούς και υπέβαλε τιμολόγιο προς πληρωμή για υπηρεσίες που δεν προσέφερε ο ίδιος.

Δύο χρόνια αργότερα που παρουσιάστηκε και πάλι στην παιδοχειρουργική κλινική του Μακάρειου Νοσοκομείου παρόμοια περίπτωση ασθενούς με απλασία του κόλπου και πάλιν μετεκλήθη ο Dr Boemers και χειρούργησε την ασθενή με την ίδια ακριβώς μέθοδο δηλαδή με υποκατάσταση του ελλείποντος κόλπου με έλικα λεπτού εντέρου με αμοιβή 3000 ευρώ. Αυτό το αναφέρω για να μην ισχυριστεί κάποιος ότι ο Δρ Ζαχαρίου πήρε τις 3000 ευρώ σαν αμοιβή βοηθού στο χειρουργείο. Η αμοιβή του βοηθού δεν θα έπρεπε να υπερβαίνει τα 400 ευρώ και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να είναι 3000 ευρώ. Για παράδειγμα στις 9 Ιανουαρίου 2014 υπέβαλε τιμολόγιο 500 ευρώ επειδή συμμετείχε σαν βοηθός (assistance) σε χειρουργείο θυρεοειδεκτομής στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας ( υπάρχουν τα στοιχεία της ασθενούς).

Σημείωση: Οι ιατρικοί όροι που αναφέρονται στην παρούσα επιστολή είναι ακριβώς όπως φαίνονται στα αποδεικτικά έγγραφα που έχει στην κατοχή της η «24».