Νέα έκκληση ΚΝΕ για έγκριση του νομοσχεδίου παροχής κρατικών εγγυήσεων

Νέα έκκληση προς την πολιτική ηγεσία για έγκριση του νομοσχεδίου παροχής κρατικών εγγυήσεων στις επιχειρήσεις, απηύθυνε σήμερα το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο (ΚΝΕ), εκφράζοντας «μεγάλη ανησυχία» για τις συζητήσεις που συνεχίζονται μεταξύ των κομμάτων «χωρίς ορατό τέλος».

Σε σημερινή του ανακοίνωση, το ΚΝΕ προειδοποιεί μάλιστα ότι καθυστέρηση στην θέσπιση του εργαλείου μπορεί να οδηγήσει και ναυτιλιακές εταιρείες σε φυγή από την Κύπρο για σκοπούς λειτουργικής τους επιβίωσης.

«Η καθυστέρηση αυτή ανατρέπει τη θετική εικόνα για την Κύπρο, που με τις κοινές και επίπονες ενέργειες της Κυβέρνησης, του κράτους και των πολιτών ευρύτερα, δημιουργήθηκε πρόσφατα, ως μια χώρα με υποδειγματική ανταπόκριση στην κρίση της πανδημίας Covid-19», αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή του το ΚΝΕ.

Προειδοποιεί πως όπως και όλοι οι παραγωγικοί κλάδοι της Κυπριακής Οικονομίας, έτσι και ο τομέας της Κυπριακής Ναυτιλίας, ο οποίος ανταγωνίζεται καθημερινά σε διεθνές επίπεδο και επί χρόνια στηρίζει σημαντικά την Κυπριακή Οικονομία (7% του ΑΕΠ) σαν το μακροβιότερο είδος ξένου συναλλάγματος που εισρέει στη Δημοκρατία, «έχει υποστεί πολύ σημαντικές επιπτώσεις από την πανδημία λόγω της μείωσης του Διεθνούς Εμπορείου».

Διαβάστε επίσης:
Διαμαρτυρία Τ/κ εργαζομένων στις ελεύθερες περιοχές, έξω από τη «βουλή»

«Απευθύνεται επομένως, θερμή έκκληση για ακόμη μια φορά στην Πολιτική ηγεσία για την άμεση ψήφιση σε Νόμο του κυβερνητικού νομοσχεδίου κρατικών εγγυήσεων για παροχή ρευστότητας σε επιχειρήσεις για να καταστεί δυνατόν οι εταιρείες στην Κύπρο συμπεριλαμβανομένων και των Ναυτιλιακών, να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες τους σε κεφάλαια κίνησης και να παραμείνουν βιώσιμες», τονίζει το Επιμελητήριο.

Αν και σημειώνει ότι κατανοεί την προσπάθεια Πολικών Κομμάτων να ετοιμασθεί ένα όσο το δυνατό πιο ιδεατό νομοσχέδιο, το ΚΝΕ επισημαίνει πως η οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση θα καταστήσει το όλο εγχείρημα άνευ ουσίας και αποτελεσματικότητας.

«Ας ψηφισθεί άμεσα το Νομοσχέδιο και εάν προκύψουν λειτουργικά προβλήματα, αυτά θα είναι δυνατόν να επιλυθούν πρακτικά στην πορεία εφαρμογής του. Ας κινηθούμε άμεσα τώρα πριν επηρεαζόμενες εταιρείες για λογούς λειτουργικής επιβίωσης ‘ανοίξουν πανιά για αλλού’, με καταστροφικές επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία και εργασιακή απασχόληση στην Κύπρο», σημειώνει.

Πηγή: ΚΥΠΕ