Ο «Αλ Καπόνε» της Κύπρου! Πάγωσε την Κύπρο με τα εγκλήματα του – Βιασμοί – Άγριες δολοφονίες – Ιστορικό και Εικόνες

Να σημειώσουμε πως τότε ήταν και το χρονικό διάστημα που η κυπριακή τηλεόραση άρχισε είναι σε άνθιση. Αυτό έδωσε ακόμα μεγαλύτερη διάσταση στην όλη υπόθεση. Το κοινό παρακολουθούσε σχεδόν σε ζωντανή μετάδοση τη προσπάθεια της αστυνομίας να εντοπίσει τους δράστες αλλά και τα θύματα τα οποία είχαν εγκαταλειφθεί. Τρόμος σε κάθε οικογένεια, γυναίκες να διπλοκλειδώνουν τις πόρτες του σπιτιού τους, να φοβούνται να κυκλοφορήσουν μπαίνοντας νωρίς – νωρίς σπίτι, η συζήτηση που μονοπωλούσε όπου μα όπου και αν πήγαινες. Φήμες, σενάρια και όλα όσα προκαλούνται μέσα από μια τέτοια κατάσταση.

Ας δούμε με τη βοήθεια του offsite το χρονικό της εξαφάνισης και το πώς η Αστυνομία έφτασε στη σύλληψη των δραστών.
«Ο 25χρονος τότε Αντώνης Προκοπίου Κίτας άλλως «Αλ Καπόνε» από την Αθηαίνου δολοφόνησε με συνεργό του το Μιχάλη Ιακωβίδη από τη Λευκωσία δύο αλλοδαπές γυναίκες, τη Κριστίν Κωνσταντινίδου και την Οξάνα Λίσνα τις οποίες και πέταξαν τη μια στο σκουπιδότοπο του Κοτσιάτη και την άλλη σε πηγάδι. Ολόκληρη η Κύπρος πάγωσε μπροστά στην οθόνη όταν ανακαλύφτηκαν τα 2 πτώματα σε προχωρημένη σήψη».

Εξαφάνιση-ανακάλυψη των πτωμάτων

Η εξαφάνιση της Σουηδέζας Κριστίν Κωνσταντινίδου η οποία ήταν νυμφευμένη με Κύπριο ιδιοκτήτη δισκοθήκης στην Αγία Νάπα δηλώθηκε στις 7 Ιουνίου 1993. Άκαρπες έμειναν οι έρευνες της Αστυνομίας, αφού κατά τη πρώτη προσπάθεια που έγινε δεν κατορθώθηκε να βρεθεί οτιδήποτε με αποτέλεσμα η υπόθεση να μπει στο αρχείο μέχρι τις 26 Οκτωβρίου 1993 τότε που ανακαλύφθηκε το πτώμα της στο σκουπιδότοπο του Κοτσιάτη.

Στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση για τον εντοπισμό του πτώματος με 10 εκσκαφείς και πλήθος ατόμων οι οποίοι αναζητούσαν το πτώμα της για 17 μέρες.

«Παράλληλα, στις 20 Ιουνίου του 1993 εξαφανίστηκε μυστηριωδώς η Ρωσίδα καλλιτέχνιδα Οξάνα Λίσνα με τις αρχές να μην βρίσκουν την άκρη του νήματος παρά μήνες αργότερα συλλέγοντας το πτώμα της από πηγάδι στα Λειβάδια Λάρνακας.

ΟΙ δύο κοπέλες έφεραν πολλαπλά χτυπήματα και σύμφωνα με την τότε ιατροδικαστική μελέτη θανατώθηκαν με φρικτό και βίαιο τρόπο. Η αναγνώριση των πτωμάτων ήταν πολύ δύσκολη λόγω της προχωρημένης σήψης των πτωμάτων τα οποία βρέθηκαν μήνες μετά τη δολοφονία».

Το χρονικό και η σύλληψη του Αντώνη Κίτα και του Μιχάλη Ιακωβίδη

Ο Αντώνης Προκοπίου Κίτας είχε απασχολήσει ουκ ολίγες φορές τις Αρχές. Άλλοτε για ληστείες και διακίνηση ναρκωτικών άλλοτε για προαγωγή σε πορνεία, κλοπές χρυσοχοείων, οπλοκατοχή και λαθρεμπόριο.

«Το 1993 καταζητείτο από την Αστυνομία για ληστεία σε χρυσοχοείο στα Λατσιά. Με τη σύλληψη του ο Κίτας προσπάθησε να ρίξει στάχτη στα μάτια των αστυνομικών και τους ανέφερε ότι γνώριζε το δολοφόνο των δύο αλλοδαπών (Κριστίν Κωνσταντινίδου και Οξάνα Λίσνα) που είχαν εξαφανιστεί πριν 3 μήνες και κατονόμασε ψευδώς τον Άντρο Καλοψιδιώτη από τη Λάρνακα.

Ο Κίτας ανέφερε με λεπτομέρειες την τοποθεσία που βρίσκονταν τα παρατημένα πτώματα των γυναικών δηλώνοντας στις Αρχές ότι ο ίδιος ο Καλοψιδιώτης του είχε εκμυστηρευτεί το φόνο των 2 αλλοδαπών».

Η σύλληψη του Καλοψιδιώτη

Για την υπόθεση η Αστυνομία συνέλαβε αμέσως το φερόμενο ως δράστη Άντρο Καλοψιδιώτη για να τον αφήσει ελεύθερο μετά από 8 μέρες αφού δεν είχε βρει κανένα ενοχοποιητικό στοιχείο σε βάρος του.

Η ομολογία

«Λίγες μέρες αργότερα συνελήφθη στη Λάρνακα ο Μιχάλης Ιακωβίδης, οδηγός ταξί από τη Λευκωσία, ο οποίος ανακρινόμενος ομολόγησε τη διάπραξη του φόνου των 2 γυναικών αναφέροντας ως συνεργό του τον Αντώνη Προκοπίου.

al-kapone

Με τη σύλληψη του ο Κίτας ομολόγησε το βιασμό των 2 γυναικών και τη διάπραξη των στυγερών δολοφονιών τους υποδεικνύοντας το χώρο που «τάφηκαν» τα πτώματα της Κριστίν Κωνσταντινίδου και της Οξάνα Λίσνα.

Για τη δολοφονία των 2 γυναικών ο Κίτας και ο Ιακωβίδης καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη στις 8 Αυγούστου 1994».