Ο τρόμος στην.. τηλεόραση – Αποτρόπαια εγκλήματα, που συγκλόνισαν την Ελλάδα και μεταφέρθηκαν στη μικρή οθόνη (Εικόνες & Βίντεο)

Έγκλημα. Αφορά, σύμφωνα με τον ορισμό του Ποινικού Κώδικα, μία «πράξη άδικη και καταλογιστή στο δράστη της, η οποία τιμωρείται από το νόμο». Το έγκλημα είναι η κεντρική έννοια του Ποινικού Δικαίου και έχει διάφορες μορφές. Πολλά είναι τα εγκλήματα, που έχουν μείνει στην ιστορία, γιατί συγκλόνισαν.

Ταυτόχρονα όμως, σύμφωνα με διάφορους εγκληματολόγους, τα ειδεχθή αυτά εγκλήματα φαίνεται να «συγκινούν» και να «γοητεύουν». Πώς είναι, λοιπόν, δυνατόν να μην αποτελούν πηγή έμπευσης διαφόρων δημιουργών από το χώρο των γραμμάτων και των τεχνών;

Της Μαριλούς Χατζηκλεάνθους

Ας δούμε κάποια από τα εγκλήματα, που συγκλόνισαν την Ελλάδα και μεταφέρθηκαν στη μικρή οθόνη.

Αντώνης Δαγλής: Ο δολοφόνος των ιερόδουλων
Ο 22χρονος κατά συρροήν δολοφόνος, γνωστός και ως «Αντεροβγάλτης των Αθηνών», ο οποίος δολοφόνησε τρεις ιερόδουλες και προσπάθησε να δολοφονήσει άλλες έξι. Στα μάτια τους έβλεπε τη μητέρα του..

Τα εγκλήματά του διαπράχθηκαν μεταξύ 1992 και 1995. Χρησιμοποιούσε ένα λευκό Volkswagen φορτηγάκι. Στις 24 Ιανουραρίου 1996 συνελήφθη και ομολόγησε.
Κατά τη διάρκεια της δίκης του, ο Δαγλής είπε στο δικαστήριο: «Νόμιζα ότι σκότωνα τη μητέρα μου!»
Στις 2 Αυγούστου του 1997 βρέθηκε απαγχονισμένος στο κελί 33 του Ψυχιατρείου των Δικαστικών Φυλακών Κορυδαλλού.

Διαβάστε ολόκληρη την ιστορία του:
«Νόμιζα ότι σκότωνα τη μητέρα μου..» – Αντώνης Δαγλής: Ο δολοφόνος των ιερόδουλων (Εικόνες & Βίντεο)

Ακολουθεί το επεισόδιο της σειράς «10η εντολή», με τίτλο «Κληρονομιά» και θέμα την ιστορία του Αντώνη Δαγλή:

– – – –
Σατανιστές Παλλήνης: Σκότωναν στο όνομα του σατανά
Πρόκειται για τον Μάκη Κατσούλα, τον Μάνο Δημητροκάλη και την Δήμητρα Μαργέτη. Η υπόθεσή τους αφορά ανθρωποθυσίες, σεξουαλικά όργια και μαύρη μαγεία.

Τον Δεκέμβρη του 1993 η Ελλάδα έχασε την αθωότητά της, όταν ήρθαν στο φως της δημοσιότητας οι δύο δολοφονίες και η συνολική δράση των τριών νέων.
Το δικαστήριο ήταν καταπέλτης και για τους τρεις, με τη Μαργέτη να έχει την μικρότερη ποινή. Αρκετά χρόνια μετά, σταδιακά και ανάλογα με την ποινή του καθενός, αποφυλακίστηκαν όλοι.

Διαβάστε ολόκληρη την ιστορία τους:
Οι σατανιστές της Παλλήνης: Έκαναν σεξουαλικά όργια, βίασαν και σκότωσαν στο όνομα του σατανά (Φωτογραφίες και Βίντεο)

Ακολουθεί το επεισόδιο της σειράς «10η εντολή», με τίτλο «Αγγελικά Πρόσωπα» και θέμα την ιστορία των τριών Σατανιστών:

– – – –
Μαρία Σαμπανιώτη: Η δολοφόνος με τα.. τηγανόψωμα

Η γυναίκα στην οποία επιβλήθηκε η μεγαλύτερη ποινή, που έχει επιβάλει ποτέ ελληνικό δικαστήριο σε γυναίκα. Η γνωστή και ως «Φαρμακούλα», αφού τον Γενάρη του 1992 έστειλε στο νοσοκομείο εφτά άτομα, με βαριά τροφική δηλητηρίαση από τα τηγανόψωμά της.

Αιτία; Η ίδια είχε δύο κόρες, τις οποίες ήθελε να παντρέψει, όμως οι οικογένειες τους δεν επιθυμούσαν αυτούς τους γάμους. Έτσι βρήκε τρόπο να πάρει την εκδίκησή της.
Το 1993 καταδικάστηκε για τρεις ανθρωποκτονίες και τέσσερις απόπειρες ανθρωποκτονίας. Χρόνια αργότερα, το 2011, αποφυλακίστηκε.

Διαβάστε ολόκληρη την ιστορία της:
Η δολοφόνος με τα.. τηγανόψωμα – Μαρία Σαμπανιώτη: Η γυναίκα που «κέρασε» δηλητήριο εφτά άτομα (Εικόνες & Βίντεο)

Ακολουθεί το επεισόδιο της σειράς «10η εντολή», με τίτλο «Αρραβωνιάσματα» και θέμα την ιστορία της Μαρίας Σαμπανιώτη:

– – – –
Στέλλα Σπυριδάκη: «Πλήρωσε» τον έρωτά της με τη ζωή των παιδιών της
Η 44χρονη Στέλλα Σπυριδάκη είχε συνάψει σχέση με τον κατά 14 χρόνια νεότερό της Δημήτρη Κίτσο. Επρόκειτο για μία ομαλή σχέση, ώσπου η ζήλεια έκανε την εμφάνισή της. Μετά από αρκετούς καυγάδες ο νεαρός έριξε την Σπυριδάκη από το μπαλκόνι, ενώ συνέχισε να την πυροβολεί.

Εκείνη επέζησε, ωστόσο στο νοσοκομείο έμαθε την φρικτή αλήθεια.. Ο εραστής της, προτού αυτοκτονήσει, σκότωσε τα δύο παιδιά της. Η ίδια μετά την φρικτή αποκάλυψη εγκατέλειψε τα εγκόσμια και κλείστηκε σε μοναστήρι.

Διαβάστε ολόκληρη την ιστορία της:
Στέλλα Σπυριδάκη: Ένα ειδεχθές έγκλημα με ένα φρικτό τέλος! Τον αγάπησε, την ζήλευε, τον χώρισε και αυτός της «ξερίζωσε» την καρδιά σκοτώνοντας της τα παιδιά (Φωτογραφίες και Βίντεο)

Ακολουθεί το επεισόδιο της σειράς «10η εντολή», με τίτλο «Σε στενό οικογενειακό κύκλο» και θέμα την ιστορία της Στέλλας Σπυριδάκη:

– – – –
Σπύρος Μπέσκος: Ο οικογενειάρχης που μετατράπηκε στο φόβο κάθε γυναίκας
Γνωστός ως ο «δράκος με το Autobianchi» ή ο «δράκος με τα μαγικά χέρια», αφού ήταν φυσικοθεραπευτής και το αγαπημένο του αυτοκίνητο δεν το αποχωριζόταν ούτε καν κατά τη διάρκεια των εγκλημάτων του. Στα χέρια του έζησαν τον τρόμο αρκετές γυναίκες.

Ο δράστης μέσα σε σχεδόν δύο χρόνια, την περίοδο 1981-1983 σκότωσε δύο γυναίκες, βίασε έξι, ενώ προσπάθησε να σκοτώσει άλλες δεκαπέντε και να βιάσει άλλες δύο.
Καταδικάστηκε, ωστόσο στις 2 Αυγούστου 2008 έγινε δεκτή η έφεση απόλυσής του. Ο ίδιος επανεντάχθηκε φυσιολογικά στο κοινωνικό σύνολο.

Διαβάστε ολόκληρη την ιστορία του:
«Εγώ λυτρώθηκα!» – Ο οικογενειάρχης που μετατράπηκε στο φόβο κάθε γυναίκας.. (Εικόνες & Βίντεο)

Ακολουθεί το επεισόδιο της σειράς «Ανατομία ενός εγκλήματος», με τίτλο «Ένας ήσυχος άνθρωπος» και θέμα την ιστορία του Σπύρου Μπέσκου:

– – – –
Γιόλα Βαγενά: Η γυναίκα που «παρακαλούσε» να τη σκοτώσουν

Η οδοντίατρος το 1994 ανακαλύπτει ότι ο σύζυγος της την απατά. Το διαζύγιο είναι αναπόφευκτο, ωστόσο η ίδια δεν μπορεί να διαχειριστεί τη νέα πραγματικότητα και παρά τις ψυχοθεραπείες, εμφανίζει αυτοκτονικές τάσεις.

Ζητά από διάφορα άτομα του περιβάλλοντός της να τη βοηθήσουν βάζοντας τέλος στη ζωή της. Στα πλαίσια αυτά, απευθύνεται στον Ματθαίο Μονσελά, υπάλληλο σε parking, με τον οποίο ξεκινά μια «περίεργη» φιλική σχέση. Λίγο καιρό μετά του ζητά να την σκοτώσει, προκειμένου να λυτρωθεί, με χρηματικό αντάλλαγμα.
Ο Μονσελάς πείθεται και πραγματοποιεί την υπόσχεσή του…

Διαβάστε ολόκληρη την ιστορία της:
Γιόλα Βαγενά: Μια «μοναδική» δολοφονία – Η απιστία του άνδρα της την οδήγησε στην απόγνωση… έβαλε τον εραστή της να την σκοτώσει (Φωτογραφίες και Βίντεο)

Ακολουθεί το επεισόδιο της σειράς «10η Εντολή», με τίτλο «Κλειστά παράθυρα» και θέμα την ιστορία της Γιόλας Βαγενά:

– – – – –
Γιώργος Σκιαδόπουλος: Όταν σε «τυφλώνει» ο έρωτας

Δολοφόνησε την Αμερικανίδα μνηστή του, Τζούλι Μαρί Σκάλι, μετά την έβαλε σε βαλίτσα και για να χωρέσει της έκοψε το κεφάλι. Αιτία; Η Τζούλι συνειδητοποίησε πως δεν μπορούσε να ζήσει μακριά από το παιδί της (από τον 1ο γάμο της στην Αμερική).

Ξεκίνησαν οι καυγάδες. Σε έναν από αυτούς και ενώ το ζευγάρι βρισκόταν καθ’ οδόν προς Αθήνα, ο Σκιαδόπουλος έπιασε τη μνηστή του από το λαιμό και τη σκότωσε. Πάνω στον πανικό του να εξαφανίσει το πτώμα προέβη σε αποτρόπαιες πράξεις.
Δήλωσε την εξαφάνιση του θύματος, ωστόσο έπεφτε σε αντιφάσεις κι έτσι μετά από μέρες αποκάλυψε τη φρικτή αλήθεια. Καταδικάστηκε σε ισόβια, ωστόσο, το 2009 αποφυλακίστηκε.

Διαβάστε ολόκληρη την ιστορία του:
«Η εικόνα του ακέφαλου μισοκαμένου πτώματος ήταν ανατριχιαστική..» – Γιώργος Σκιαδόπουλος: Το «καλό παιδί» που «τυφλώθηκε» από έρωτα (Εικόνες & Βίντεο)

Ακολουθούν τα επεισόδια της σειράς «10η Εντολή», με τίτλο «Σε βαθιά νερά» και θέμα την ιστορία του Γιώργου Σκιαδόπουλου:

– – – – – – 
Αλέξανδρος και η Μαρία Γκεσοπούλου
Ο Αλέξανδρος και η Μαρία Γκεσοπούλου, μετανάστες στη Γερμανία, επιστρέφουν στην Ελλάδα μετά από μια οικονομική καταστροφή. Η Μαρία έχει την ιδέα να βρουν μια αλλοδαπή, η οποία δεν έχει κανένα συγγενή, να τη σκοτώσουν, να την κάψουν και στη συνέχεια ο σύζυγός της να πει ότι αυτή η γυναίκα είναι η ίδια η σύζυγός του, προκειμένου να εισπράξουν την ασφάλεια ζωής της.


Όντως, βρίσκουν μια αλλοδαπή, την Σκοπιανή Βιολέτα Βελιαντόφσκα και πραγματοποιούν το σχέδιό τους. Το έγκαυμα στο χέρι του Αλέξανδρου τους πρόδωσε… Οι αστυνομικοί υποψιάστηκαν ότι κάτι δεν πάει καλά και μετά από έρευνες έφτασαν στη φρικτή αλήθεια.

Διαβάστε ολόκληρη την ιστορία του:
Έκαψαν ζωντανή μητέρα δύο παιδιών – Το «σατανικό σχέδιο» του ζεύγους Γκεσόπουλου (Εικόνες & Βίντεο)

Ακολουθεί το επεισόδιο της σειράς «10η Εντολή», με τίτλο «Ασφάλεια Ζωής» και θέμα την ιστορία του ζεύγους Γκεσοπούλου:

– – – –
Οικογένεια Χρυσαφίδη: Η μυστηριώδης εξαφάνιση και τα πτώματα στο υπόγειο
Ήταν Ιούνιος 1991 όταν μια ολόκληρη οικογένεια βρέθηκε κακοποιημένη μέχρι θανάτου, μέσα στο ίδιο τους το σπίτι.

Οι γείτονες τους στην Εκάλη είδαν ξαφνικά στην πόρτα του σπίτιου της οικογένειας, κολλημένο ένα χειρόγραφο σημείωμα, το οποίο έγραφε ότι εκείνοι έλειπαν σε διακοπές και ότι θα επέστρεφαν στις 28 του ίδιου μήνα. Ωστόσο, οι συγγενείς ανησύχησαν και στις 24 Ιουνίου 1991 ήρθαν αντιμέτωποι με την ωμή πραγματικότητα. Το σπίτι είχε μετατραπεί σε βίλα του τρόμου, αφού τα πτώματα των τεσσάρων μελών της οικογενείας, βρέθηκαν στο υπόγειο, σε τρία διαφορετικά δωμάτια.
Η φυγή του μπάτλερ και της οικογένειάς του αποτέλεσαν σοβαρό στοιχείο ώστε όλες οι υποψίες να πέσουν πάνω του. Σχεδόν 30 χρόνια μετά η υπόθεση παραμένει άλυτη. Βασικός ύποπτος είναι μέχρι και σήμερα ο μπάτλερ της οικογενείας, ωστόσο τα στοιχεία χαρακτηρίζονται ανεπαρκή για να του αποδοθούν ποινικές ευθύνες.

Διαβάστε ολόκληρη την ιστορία:
Η «βίλα του τρόμου» – Το στυγερό τετραπλό φονικό & ο δολοφόνος που δε βρέθηκε ποτέ… (Εικόνες & Βίντεο)

Ακολουθεί το επεισόδιο της σειράς «Κόκκινος Κύκλος», με τίτλο «Ο επισκέπτης» και θέμα την ιστορία της Οικογένειας Χρυσαφίδη:

– – – – –
Δημήτρης Βάκρινος: Ο ταξιτζής που έγινε ο πρώτος serial killer της Ελλάδας
Γνωστός και ως «ο δολοφόνος με το κράνος», ταξιτζής στο επάγγελμα. Σκότωσε συνολικά πέντε ανθρώπους και αποπειράθηκε να σκοτώσει άλλους εννιά. Ένας φαινομενικά ήρεμος άνθρωπος, ο οποίος διέπραττε φόνους για ασήμαντους λόγους, απλά και μόνο επειδή θεωρούσε τον εαυτό του ”αδικημένο”.

Ο Βακρινός συνελήφθη και οδηγήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού, μέχρι να δικαστεί για τα αποτρόπαια εγκλήματά του. Ωστόσο δεν ήρθε ποτέ αντιμέτωπος με το νόμο, αφού στις 25 Μαΐου του 1997 βρέθηκε νεκρός, κρεμασμένος από τα κορδόνια των παπουτσιών του, σε μια σωλήνωση των λουτρών της φυλακής.

Διαβάστε ολόκληρη την ιστορία του:
«Με το όπλο αισθανόμουν… θεός!» – Ο «δολοφόνος με το κράνος» – Δημήτρης Βακρινός: Ο πρώτος serial killer της Ελλάδας (Εικόνες & Βίντεο)

Ακολουθεί το επεισόδιο της σειράς «Κόκκινος Κύκλος», με τίτλο «Ο Ιππότης» και θέμα την ιστορία του Δημήτρη Βάκρινου:

Το επεισόδιο της σειράς «10η Εντολή», με τίτλο «Ένας ήσυχος άνθρωπος» και θέμα την ιστορία του Δημήτρη Βάκρινου:

Επειδή είναι όλα βγαλμένα από τη ζωή, είναι απόλυτα κατανοητό το γιατί τα όσα συμβαίνουν σε αυτήν, είτε καλά, είτε κακά, «εμπνέουν» αρκετούς ανθρώπους.. Υπάρχει πλήθος βιβλίων, σεναρίων και διάφορων άλλων μορφών τέχνης, μέσω της οποίας ο κάθε καλλιτέχνης εκφράζει τις «ανησυχίες» του.

Εμείς κάναμε ένα μικρό «αφιέρωμα» σε εγκλήματα που έγιναν στην Ελλάδα και μεταφέρθηκαν στη μικρή οθόνη. Τα παραδείγματα, δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν τελειώνουν εδώ..