Ολοκληρωμένη πρόταση ΑΚΕΛ προς την Κυβέρνηση για υγεία – Συναυλία και «ευχαριστώ» στους επαγγελματίες υγείας

Ολοκληρωμένη πρόταση καταθέτει το ΑΚΕΛ προς την Κυβέρνηση για τον τομέα της υγείας και αναφέρει πως υλοποίησή της θα σημαίνει ένα ειλικρινές «ευχαριστώ» στον κόσμο που πάλεψε παρόλες τις δυσκολίες για να προφυλάξει την κοινωνία από τους κινδύνους της πανδημίας, να στηρίξει, να βοηθήσει και να περιθάλψει τους ασθενείς.

Αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ με επικεφαλής τον ΓΓ του κόμματος Άντρο Κυπριανού βρέθηκε σήμερα έξω από το ΓΝ Λευκωσίας σε μια ευχαριστήρια, συμβολική εκδήλωση προς τους επαγγελματίες υγείας ανήμερα της Διεθνούς Μέρας Νοσηλευτή.
Εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης έξω από το ΓΝ Λεμεσού , το ΓΝ Λάρνακας , το Νοσοκομείο Αμμοχώστου και το ΓΝ Πάφου. Στην εκδήλωση της Λευκωσίας τραγούδησε ο Κούλης Θεοδώρου.

Σε χαιρετισμό στο ΓΝ Λευκωσίας ο κ. Κυπριανού είπε ότι με αυτό τον τρόπο το κόμμα του εκφράζει τις ειλικρινείς του ευχαριστίες στο ιατρικό, νοσηλευτικό και το υπόλοιπο προσωπικό του τομέα υγείας. “Δίχως τις δικές τους άοκνες και ανιδιοτελείς προσπάθειες, ρισκάροντας την υγεία τους, εγκαταλείποντας σχεδόν τις οικογένειες τους, δεν θα ήταν δυνατό να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με την πανδημία”, επεσήμανε.

Διαβάστε επίσης:
Υπ.Άμυνας: Νέα διαδικτυακή εποχή για την ΕΦ – Όλα τα δεδομένα για την κατάταξη των νεοσυλλέκτων

Ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ εδώ και δεκαετίες έχει σθεναρή στάση υπέρ της δημόσιας υγείας και των λειτουργών της μέσα και έξω από τη Βουλή , προσθέτοντας πως η πανδημία “έφερε στην επιφάνεια προβλήματα που η κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού άφησε να συσσωρευτούν”. Ακολούθησε τη δογματική προσέγγιση που ακολούθησαν οι πλείστες δεξιές κυβερνήσεις με υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για «λιγότερο κράτος» και στην υγεία“, ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, έχοντας βιώσει την εμπειρία της πανδημίας και τα πολλά προβλήματα που προκλήθηκαν λόγω της υποστελέχωσης των δημόσιων νοσηλευτηρίων αλλά και άλλων αδυναμιών που παρατηρήθηκαν, το κόμμα του θεωρεί ότι επιβάλλεται να ληφθούν προληπτικά μέτρα που θα αποτρέπουν επανάληψη παρόμοιων προβλημάτων.

Τα μέτρα αυτά πρέπει να αφορούν:

 • Την αναβάθμιση των δημόσιων νοσηλευτηρίων
 • Την ταχεία επέκταση κλινών και τη δημιουργία νέων κλινικών εκτάκτου ανάγκης σε κάθε δημόσιο νοσηλευτήριο
 • Την επαρκή χρηματοδότηση τους
 • Την επάρκεια σε εξοπλισμό και αναλώσιμα
 • Την πλήρη στελέχωση στη βάση δομής που θα συμφωνηθεί
 • Τη βελτίωση των εργασιακών συνθήκων στα δημόσια νοσηλευτήρια
 • Τη διαμόρφωση ελκυστικών πακέτων εργοδότησης για προσέλκυση ιατρικού προσωπικού
 • Με την κρίση της πανδημίας τα προβλήματα αποκαλύφτηκαν και δεν χωρεί αναβολή στην αντιμετώπιση τους. Είναι υποχρέωση της Κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα σε συγκεκριμένες ενέργειες.
 • Να διασφαλίσει επαρκείς πόρους για την υγεία.
 • Να προβληματιστεί για την κατάσταση και τα πολλά προβλήματα που εντοπίστηκαν σε ότι αφορά τη λειτουργία του ΟΚΥΠΥ, την ανεπάρκεια και την ολιγωρία του σε ότι αφορά την πανδημία.
 • Να προωθήσει τάχιστα την ολοκλήρωση σφαιρικού σχεδίου δράσης για αντιμετώπιση της πανδημίας από το σύνολο των παρόχων υγείας με διαβαθμίσεις εμπλοκής γιατρών/νοσηλευτηρίων/λοιπών υπηρεσιών με πρόβλεψη και σχεδιασμό από το καλύτερο μέχρι και το χειρότερο σενάριο.
 • Να καταγράψει τις ανάγκες σε αναλώσιμα, εξοπλισμό και προσωπικό για κάθε πιθανό σενάριο.
 • Να ενισχύσει τη λειτουργία των Τμημάτων Αντιμετώπισης Επειγόντων Περιστατικών, εκπαίδευση και ανάπτυξη του προσωπικού.
 • Να δημιουργήσει μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε όλα τα νοσοκομεία και να αυξήσει τις κλίνες Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας με ταυτόχρονη πρόσληψη του απαραίτητου ιατρικού / νοσηλευτικού προσωπικού.
 • Να προφυλάξει τους επαγγελματίες υγείας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

“Η παρούσα τραγική κατάσταση υπενθυμίζει ότι η κοινωνία μας πρέπει να είναι κοινωνία αλληλεγγύης. Ενισχύει την πάγια θέση του ΑΚΕΛ ότι η υγεία δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι εμπόρευμα. Η υγεία και το δικαίωμα στη ζωή είναι αδιαπραγμάτευτα και για αυτά θα συνεχίσουμε να παλεύουμε στο πλευρό των επαγγελματιών υγείας”, κατέληξε ο κ. Κυπριανού.

Πηγή: ΚΥΠΕ