ΠΡΟΣΟΧΗ: Υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα

Ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης παρατηρούνται στην ατμόσφαιρα, σήμερα Σάββατο, 16 Μαΐου, σύμφωνα με τις μετρήσεις των επίγειων σταθμών του δικτύου παρακολούθησης της ποιότητας αέρα του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Ανακοίνωση του Τμήματος αναφέρει ότι «επειδή η σκόνη περιέχει μικρού μεγέθους εισπνεόμενα σωματίδια, που πιθανόν να έχουν αρνητική επίδραση στην ανθρώπινη υγεία, το κοινό και ιδιαίτερα οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού όπως παιδιά, ηλικιωμένοι και ασθενείς, προτρέπονται να αποφεύγουν να κυκλοφορούν σε ανοικτούς χώρους μέχρι να παρέλθει το φαινόμενο».

Ενημερωτικά, οι τελευταίες ωριαίες τιμές συγκέντρωσης σκόνης που μετρήθηκαν στις 1:00 μ.μ. στις ακόλουθες περιοχές ήταν, Λευκωσία: 78 μg/m3, Λεμεσός: 56 μg/m3, Λάρνακα: 71 μg/m3, Πάφος: 32 μg/m3, Παραλίμνι: 48 μg/m3, Ζύγι: 55 μg/m3 και Αγία Μαρίνα Ξυλιάτου: 64 μg/m3.

Σημειώνεται ότι «σκόνη» σημαίνει εισπνεόμενα αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα με διάμετρο μικρότερη των 10 μm (PM10) και σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία η οριακή τιμή αναφέρεται στη μέση ημερήσια τιμή και δεν πρέπει να υπερβαίνει την τιμή των 50 μg/m3 (μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο).

Διαβάστε επίσης:
Συνεχίζονται οι έλεγχοι της Αστυνομίας για εφαρμογή των μέτρων κατά του κορωνοϊού

Περισσότερες πληροφορίες και συνεχής, άμεση ενημέρωση για τα αποτελέσματα των ωριαίων μετρήσεων, βρίσκονται στην ιστοσελίδα www.airquality.gov.cy και στην εφαρμογή «Air Quality Cyprus» η οποία μπορεί να εγκατασταθεί δωρεάν σε κινητό τηλέφωνο.

Πηγή: ΚΥΠΕ