Προτάσεις του Οικοαγροτικού για την ανάκαμψη στην γεωργία και κτηνοτροφία

Ο Οικοαγροτικός ανακοίνωσε προτάσεις που κατέθεσε στο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος με σκοπό να συμβάλει στη βιώσιμη και αειφόρο ανάκαμψη της Γεωργίας και Κτηνοτροφίας και να συμβάλει στη βελτίωση της δυσβάσταχτης θέσης, την οποία περιήλθαν οι αγρότες και η κυπριακή οικονομία.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι προτάσεις τέθηκαν σε συνεδρία της επιστημονικής ομάδας του Οικοαγροτικού και αφορούν την ενίσχυση λειτουργίας των λαϊκών αγορών, την αναστολή αδειών εισαγωγής ξένων γεωργικών προϊόντων υπό όρους, κίνητρα σε άνεργους κύπριους για εργοδότηση σε γεωργικούς κλάδους, την επαναξιολόγηση του τρόπου επιχορήγησης και την οργάνωση ομάδων παραγωγής.

Προστίθεται ότι για την κτηνοτροφία κατατέθηκαν προτάσεις που αφορούσαν την αύξηση του αιγοπρόβειου γάλακτος και τρόπους διοχέτευσης στην αγορά, καθαρών προϊόντων αιγινού και πρόβειου γάλακτος.

Διαβάστε επίσης:
Υπηρεσία Θήρας: Ανάγκη προστασίας των μεταναστευτικών πουλιών

Για τα μέτρα στήριξης του αγροτικού τομέα που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο, ο Οικοαγροτικός θεωρεί ότι «απλά ανοίγεται μια τρύπα στο νερό με την υλοποίηση αυτών των μέτρων» και διατυπώνει τη θέση ότι επιβάλλεται να σχεδιαστεί μακροχρόνιο πλάνο βιωσιμότητας του αγροτικού κόσμου και της επαρκούς παραγωγής προϊόντων και τη διάθεση τους στην αγορά.

Ίσως είναι καιρός πλέον, ο Υπουργός Γεωργίας και η Κυβέρνηση να σκεφτούν πιο εναλλακτικά και να κοιτάξουν μακριά, αντί να εφαρμόζουν την τακτική της διασποράς ψίχουλων μέσα σε μια πλατεία, καθώς οι αγρότες είναι επαγγελματίες άνθρωποι και όχι περιστέρια.

Πηγή: ΚΥΠΕ