Στο Προεδρικό η Επιδημιολογική Ομάδα για τη 2η φάση άρσης περιορισμών – Τί περιλαμβάνει

Πολύ κρίσιμη θεωρείται η σημερινή σύσκεψη της Επιδημιολογικής Ομάδας του Υπουργείου Υγείας υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, που θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο, για τη δεύτερη φάση χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων και επανεκκίνηση της οικονομίας.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ το μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Πέτρος Καραγιάννης, κατά την σύσκεψη «θα γίνει μια ανασκόπηση της επιδημιολογικής εικόνας για να γνωρίζει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πού βρισκόμαστε κι αν είναι εντάξει να χαλαρωθούν επιπρόσθετα μέτρα».

Σημείωσε ότι θα υπάρξει συζήτηση για τις χαλαρώσεις που θα λάβουν μέρος στην δεύτερη φάση. «Επομένως, θα μιλήσουμε και για τα σχολεία και για τα αεροδρόμια, τον τουρισμό, για τα καφέ, τα εστιατόρια, τα κομμωτήρια, το ποδόσφαιρο και για το κάθε τι που εμπίπτει στις επόμενες φάσεις. Όλα είναι στο τραπέζι», είπε.

Οι ανακοινώσεις επί του θέματος αναμένονται να γίνουν από βδομάδας μέσω Διαγγέλματος του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τους πολίτες.

Τί ανοίγει στις 21 Μαΐου και τί την 1η Ιουνίου
Σύμφωνα με τα όσα είχε ανακοινώσει η Κυβέρνηση, κατά την δεύτερη φάση επανεκκίνησης της οικονομίας, μεταξύ 21 Μαΐου με 8 Ιουνίου, θα επιτραπεί η επαναδραστηριοποίηση των εξής υπηρεσιών:

 • Κομμωτήρια/ κουρεία/ ινστιτούτα αισθητικής (από 21 Μαΐου)
 • Υπηρεσίες εστίασης, εξυπηρέτηση μόνο σε εξωτερικούς χώρους (από 21 Μαΐου)
  Βιβλιοθήκες (από 1 Ιουνίου)
 • Μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι και ιστορικοί χώροι (από 1 Ιουνίου)
  Πρακτορεία Στοιχημάτων (από 1 Ιουνίου)
 • Λιμάνια σε πλήρη λειτουργία (από 1 Ιουνίου), με εξαίρεση την αποβίβαση επιβατών από κρουαζιερόπλοια

Σε ό,τι αφορά τους περιορισμούς στις διακινήσεις πολιτών, από τις 21 Μαΐου:

 • Καταργείται πλήρως το μέτρο αποστολής SMS ή συμπλήρωσης εντύπων για τις μετακινήσεις,
 • Θα επιτρέπονται συναθροίσεις μέχρι 10 άτομα,
 • Θα δοθεί η δυνατότητα ελεύθερης διακίνησης σε πάρκα, παιδότοπους σε εξωτερικούς χώρους, πλατείες, μαρίνες, κτλ, νοουμένου ότι οι συναθροιζόμενοι δεν θα υπερβαίνουν τους 10.
 • Θα καταργηθεί το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας μεταξύ 10 μ.μ. μέχρι 6 π.μ.

Τέλος, από την 1η Ιουνίου θα επιτραπεί ο εκκλησιασμός και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας σε εκκλησίες, τεμένη και άλλους θρησκευτικούς χώρους, νοουμένου ότι θα τηρούνται αυστηρά τα πρωτόκολλα υγειονομικής συμπεριφοράς όπως το Υπουργείο Υγείας θα καθορίσει. Τα ίδια μέτρα θα ισχύουν για γάμους, βαφτίσεις και κηδείες.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ