ΥΠΠΑΝ: Οι νέες προκλήσεις απαιτούν νέες μορφές υποστήριξης των νέων

Οι νέες προκλήσεις απαιτούν νέες μορφές υποστήριξης και ενδυνάμωσης των νέων και των οργανώσεων νέων, δήλωσε την Τρίτη ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου κατά τη διάρκεια άτυπης τηλεδιάσκεψης Υπουργών Νεολαίας της ΕΕ, σημειώνοντας παράλληλα ότι στην Κύπρο με πρωτοβουλία του ΟΝΕΚ ξεκίνησε η λειτουργία ομάδας εργασίας που αποτελείται από εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και των δημόσιων αρχών, προκειμένου να παρακολουθείται συνεχώς η κατάσταση και να προωθούνται πρακτικοί τρόποι παροχής βοήθειας σε οργανώσεις νέων και νέους και ότι τέτοιες ομάδες θα μπορούσαν επίσης να λειτουργούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, την άτυπη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Νεολαίας της ΕΕ συγκάλεσε η Κροατική Προεδρία και αυτής προέδρευσε η Υπουργός Δημογραφίας, Οικογενείας Νεολαίας και Κοινωνικής Πολιτικής της Κροατίας Vesna Bedekovic.

Οι Υπουργοί, αναφέρεται, αντάλλαξαν απόψεις για τους τρόπους αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας στον τομέα της Νεολαίας. Στη διάσκεψη τοποθετήθηκε αρχικά ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας Ville Majamaa, ενώ στο τέλος της διάσκεψης, παρουσιάστηκε το πρόγραμμα της Γερμανικής Προεδρίας.

Η συζήτηση των Υπουργών, προστίθεται, επικεντρώθηκε στους τρόπους με τους οποίους η πανδημία του κορωνοϊού επηρέασε την πρόσβαση των νέων σε υπηρεσίες, όπως αυτές της υγείας και της συμβουλευτικής, καθώς και στις προκλήσεις που θέτει η πανδημία στην απασχόληση των νέων. Ο κάθε Υπουργός αναφέρθηκε σε μέτρα που λήφθηκαν σε εθνικό επίπεδο για τη στήριξη του τομέα της Νεολαίας και υπέβαλε προτάσεις για δράσεις που θα μπορούσαν να αναληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο κ. Προδρόμου επισήμανε ότι «οι νέες προκλήσεις απαιτούν νέες μορφές υποστήριξης και ενδυνάμωσης των νέων και των οργανώσεων νέων. Επισήμανε ότι, παρ’ όλες τις δυσχέρειες που προέκυψαν από τον αναγκαστικό περιορισμό στις μετακινήσεις, οι νέοι έχουν επιδείξει ανθεκτικότητα και ισχυρό πνεύμα αλληλεγγύης». Αναφέρθηκε, παράλληλα, στην πρωτοβουλία του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου (ΟΝΕΚ) να υποστηρίξει νέους εθελοντές, με πρόσβαση σε καινοτόμο τεχνολογία για την παραγωγή προσωπικού προστατευτικού εξοπλισμού που εξακολουθεί να παραχωρείται σε μέρη και άτομα που τον χρειάζονται.

«Αντιμετωπίζουμε μια δυναμική κατάσταση που απαιτεί πολιτικές απαντήσεις, οι οποίες θα πρέπει να είναι αποτελεσματικές και να παραμένουν ευέλικτες. Η υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης, θα πρέπει να παραμείνει άθικτη και να προσαρμοστεί, ώστε να αντιμετωπιστούν οι τρέχουσες ανάγκες», σημείωσε ο Υπουργός Παιδείας.

Στο ίδιο πλαίσιο, αναφέρεται, πρόσθεσε ότι στην Κύπρο με πρωτοβουλία του ΟΝΕΚ ξεκίνησε η λειτουργία ομάδας εργασίας που αποτελείται από εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και των δημόσιων Αρχών, προκειμένου να παρακολουθείται συνεχώς η κατάσταση και να προωθούνται πρακτικοί τρόποι παροχής βοήθειας σε οργανώσεις νέων και νέους. «Τέτοιες ομάδες θα μπορούσαν επίσης να λειτουργούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έτσι ώστε να συλλέγονται αξιόπιστα δεδομένα και να λαμβάνονται αντίστοιχα μέτρα», κατέληξε ο κ. Προδρόμου.

Πηγή: ΚΥΠΕ