Από «πρώτο όνομα», έγινε φονιάς για χάρη.. της κόρης του – Άκης Πάνου: Ο πασίγνωστος συνθέτης και το πως έφτασε στο φονικό (Εικόνες & Βίντεο)

Άκης Πάνου. Ένα όνομα, μία ιστορία.. Ο Άκης Πάνου ήταν ένας από τους πλέον πασίγνωστους Έλληνες συνθέτες και στιχουργούς, με εκατοντάδες τραγούδια του να έχουν γίνει επιτυχίες, ενώ οι συνεργασίες του με καλλιτέχνες όπως ο Πάνος Γαβαλάς, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο Στράτος Διονυσίου, η Βίκυ Μοσχολιού, ο Στέλιος Καζαντζίδης, η Μαρινέλλα κ.α. έχουν μείνει στην ιστορία. Τί μπορεί να οδηγήσει έναν τέτοιο άνθρωπο στο έγκλημα;

της Μαριλούς Χατζηκλεάνθους

Ο Αθανάσιος – Δημήτριος Πάνου (αυτό ήταν ολόκληρο το όνομά του) γεννήθηκε το 1933 στην Αθήνα.


Ο Άκης Πάνους νέος

Σαν άνθρωπος απέφευγε τα φώτα της δημοσιότητας, ενώ ήταν ένθερμος υποστηρικτής των παραδόσεων. Πίστευε στα ήθη και τα έθιμα και ήταν μεγαλωμένος με οικογενειακές αρχές.

Η παθολογική αγάπη για την κόρη τον οδήγησε στο έγκλημα…

Προσωπική ζωή
Ο Άκης Πάνου παντρεύτηκε δύο φορές και απέκτησε τέσσερα παιδιά, με τη δεύτερη σύζυγό του, Άννα. Τον Μάιο του 1978 ήρθε στον κόσμο το πρώτο τους παιδί, η κόρη του Ελευθερία, εκείνη που στάθηκε αφορμή για να οδηγηθεί στο έγκλημα.

Η σχέση του με την κόρη του Ελευθερία
Ο Άκης Πάνου σαν παραδοσιακός οικογενειάρχης, μεγάλωσε και τα τέσσερα παιδιά του με «αυστηρές αρχές». Ιδιαίτερα η σχέση του με την πρωτότοκη κόρη του ήταν άψογη, μέχρι και την περίοδο της εφηβείας, οπότε και άρχισαν τα προβλήματα.

Η κόντρα με την κόρη του και η εξαφάνισή της
Το Νοέμβριο του 1996 η 19χρονη, τότε, Ελευθερία άρχισε να έχει σχέση με Σωτήρη Γιαλαμά. Ο Σωτήρης ήταν εν διαστάσει με τη σύζυγό του και είχε αποκτήσει ένα παιδί από αυτήν. Αυτό ήταν ανεπίτρεπτο, σύμφωνα με τις απόψεις τόσο του Άκη Πάνου, όσο και της συζύγου του, οι οποίοι ήθελαν η κόρη τους να διακόψει κάθε επαφή.


Η κόρη του Άκη Πάνου, Ελευθερία Πάνου

Ώσπου ένα βράδυ, τον Μάιο του 1997, η Ελευθερία δε γύρισε ποτέ από τη δουλειά της. Η εξαφάνισή της αναστάτωσε τους πάντες. Ο πατέρας της έζησε την απόλυτη φρίκη και αγωνία. Νόμιζε ότι επρόκειτο για απαγωγή από τα κυκλώματα της νύχτας. Ο ίδιος, ένας άνθρωπος, που παρά το επάγγελμά του, απέφευγε τα φώτα της δημοσιότητας, βγήκε με τις.. πυτζάμες στην τηλεόραση προκειμένου να την αναζητήσει. Η υπόθεση, λόγω της φήμης του συνθέτη, είχε τρομερή απήχηση στο τηλεοπτικό κοινό, το οποίο επί αρκετές μέρες παρακολουθούσε τις εξελίξεις στους τηλεοπτικούς του δέκτες.

Λίγες ώρες μετά την εμφάνιση του πατέρα της στους τηλεοπτικούς δέκτες, η Ελευθερία τηλεφώνησε σε τηλεοπτικό σταθμό της Αθήνας, λέγοντας ότι είναι καλά και να μην ανησυχούν. Ήταν μαζί με τον άνθρωπο που αγαπούσε, τον Σωτήρη.

Κεραυνός για τον Άκη Πάνου! Η κόρη του είχε εγκαταλείψει την οικογένειά της και βρισκόταν στο σπίτι του αγαπημένου της. Η πράξη της ήταν ασυγχώρητη. Όφειλε να τον έχει ρωτήσει. Όφειλε να υπακούσει..

Επιπλέον, η εμφάνιση του συντρόφου της Ελευθερίας στην τηλεόραση όξυνε περισσότερο τα πνεύματα. Ο Σωτήρης εμφανίστηκε με γυρισμένη την πλάτη και έδωσε την απάντησή του στις κατηγορίες του Άκη Πάνου περί απαγωγής και για το άτομό του. Είπε χαρακτηριστικά: «Ο πατέρας της πιστεύει ότι είμαι μπράβος και η μητέρα της δεν με θέλει, γιατί είμαι ακόμα σε διάσταση με την πρώην σύζυγο και υπάρχει ένα παιδί».


Το θύμα, Σωτήρης Γιαλαμάς

Εν τέλει η Ελευθερία επέστρεψε στο πατρικό της στην Ξάνθη, όμως δε χώρισε από τον 30χρονο Σωτήρη. Και επιπλέον, παρά τις προσπάθειες, οι σχέσεις με τον πατέρα της δεν αποκαταστάθηκαν ποτέ πλήρως..

Η νύχτα του φονικού
Ήταν Σάββατο, 1η Αυγούστου του 1997. Ο Άκης Πάνου βρισκόταν στο εξοχικό της οικογένειας στην Καβάλα, με τη σύζυγό του και το μικρό γιο τους Δημήτρη. Η γυναίκα του προσκάλεσε την Ελευθερία, η οποία συγκατοικούσε με το Σωτήρη στην Ξάνθη, να έρθουν να φάνε όλοι μαζί και να συζητήσουν ήρεμα και πολιτισμένα.

Έτσι κι έγινε. Κάθισαν όλοι στο τραπέζι για να συζητήσουν. Ο Σωτήρης είχε σκοπό να ζητήσει την Ελευθερία σε γάμο, το οποίο κι έκανε. Η απάντηση του συνθέτη ήταν σκληρή: «Καλύτερα να με σκοτώσεις παρά να πάρεις την Ελευθερία μου».

Η μία κουβέντα έφερε την άλλη και ο συνθέτης θόλωσε. Ο άνθρωπος που τον ντρόπιασε, τόλμησε να πατήσει το πόδι του στο ίδιο του το σπίτι; Αυτό ήταν το αποκορύφωμα της προσβολής, η χαριστική βολή.

Αποφάσισε να ξεπλύνει μόνος του την προσβολή αυτή.. Άρπαξε το 45αρι, που κρατούσε σαν ενθύμιο από το Ναυτικό και πυροβόλησε θανάσιμα, τρεις φορές, τον Σωτήρη, μπροστά στα έκπληκτα μάτια της γυναίκας του, της κόρη τους, αλλά και του μικρού του γιου.

Έγινε φονιάς για χάρη της πολυαγαπημένης κόρης του, Ελευθερίας, η οποία δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είδα δύο ανθρώπους που λάτρευα, να σκοτώνουν ο ένας τον άλλον.»

Η σύλληψη
Μόλις κατάλαβε τί έκανε, είπε στη γυναίκα του και στην κόρη του να καλέσουν την Αστυνομία. «Βλέποντας τον νεκρό είπα στην γυναίκα και στην κόρη μου να φωνάξουν το 100. Δεν είχα σκοπό να σκοτώσω».

Ο συνθέτης συνελήφθη και οδηγήθηκε στην Αστυνομία της Ξάνθης. Ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος του για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, παράνομη οπλοφορία, οπλοχρησία και παράνομη κατοχή φυσιγγίων.

Η δίκη και η συγκλονιστική απολογία του
Η υπόθεση εκδικάστηκε τον Μάρτιο του 1998. Η απολογία του Άκη Πάνου στο δικαστήριο ήταν συγκλονιστική. Ο καλλιτέχνης προσπάθησε να υπερασπιστεί τις αρχές του. Ο ίδιος έλεγε στους δημοσιογράφους: «Δεν μετανόησα, γιατί δεν εννόησα» (εννοώντας, ότι δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει).


Ο Άκης Πάνου κατά τη διάρκεια της δίκης του

Η Ελευθερία, κατά τη διάρκεια της δίκης ήταν οχτώ μηνών έγκυος στο παιδί του Σωτήρη. Πατέρας και κόρη δεν αντάλλαξαν ούτε βλέμμα. Όταν κάποια στιγμή τον κοίταξε, μετά από εντολή των δικαστών, ο Άκης Πάνου παραλίγο να καταρρεύσει.


Η κόρη του Ελευθερία κατά τη διάρκεια της δίκης του πατέρα της

Η απολογία του συνθέτη ήταν συγκλονιστική. Είπε χαρακτηριστικά: «Μπήκε στο σπίτι μου μία άγνωστη φυσιογνωμία και κατάλαβα ποιος ήταν. Εκείνη την στιγμή πάγωσα και βγήκα αμέσως έξω προσπαθώντας να συγκρατήσω τα νεύρα μου. Μπαίνοντας πάλι μέσα είχα αποφασίσει να προσβάλω τον Σωτήρη Γιαλαμά και να τον κάνω να φύγει από μόνος του. Δεν του έδωσα καθόλου σημασία και είπα στην κόρη μου ότι δεν είναι σωστός τρόπος να φύγει έτσι από το σπίτι της και να την ψάχνουν. Να έχει δεσμό με έναν μπράβο και άνθρωπο της νύχτας. Τότε ο Γιαλαμάς μου είπε ότι δεν είναι μπράβος και ότι μέχρι το Πάσχα θα έχει παντρευτεί την κόρη μου, αφού θα πάρει διαζύγιο από την γυναίκα του. Η ένταση άρχισε να μεγαλώνει στην κουβέντα μας. Επίτηδες τον προσβάλλω όσο μπορώ περισσότερο.Αυτός με θράσος μου απάντησε “εσύ μπορεί να είσαι όνομα, αλλά εγώ είμαι δώδεκα χρόνια στο πεζοδρόμιο”. Από εκείνη την ώρα και μετά δεν είχα λογική. Του έδωσα το όπλο και του ειπα “τελείωνέ με”. Αυτός απάντησε “ρίξε μου εσύ”. Τότε πέταξα το πιστόλι και βγήκα έξω. Ήμουν εκτός εαυτού. Άκουσα λογομαχία της γυναίκας μου με τον Σωτήρη. Μπήκα μέσα ξανά πήρα το όπλο και πυροβόλησα στον τοίχο πάνω από τον Σωτήρη, ακούγοντας την γυναίκα μου να λέει ότι ο Γιαλαμάς θέλει να πάρει μαζί του την Ελευθερία. Τον αποκάλεσα ”αλήτη” και τον έδιωξα από το σπίτι. Αυτός πήγε να φύγει και κατεβαίνοντας τα σκαλιά τον πήρα από πίσω. Τότε γύρισε προς το μέρος μου. Πρέπει να με έβρισε και να τον έβρισα. Δεν είχα άλλη άμυνα και τον πυροβόλησα. Είδα έναν μπρατσωμένο άντρα να έρχεται κατά πάνω μου. Πίστευα ότι είχα πυροβολήσει στον αέρα. Βλέποντας τον νεκρό είπα στην γυναίκα και στην κόρη μου να φωνάξουν το 100. Δεν είχα σκοπό να σκοτώσω»

Η καταδικαστική απόφαση
Στις 23 Μαρτίου 1998, ο Άκης Πάνου καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, χωρίς να του αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό.

Το άδοξο τέλος του συνθέτη
Η υγεία του συνθέτη, ο οποίος ήταν ήδη άρρωστος, επιδεινώθηκε μέσα στις φυλακές. Κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του έπαιρνε άδειες και νοσηλευόταν σε νοσοκομεία χωρίς αποτέλεσμα.

Τον Απρίλιο του 1999, η ποινή του ανεστάλη λόγω των σοβαρών προβλημάτων της υγείας του κι ένα χρόνο αργότερα, στις 7 Απριλίου 2000, απεβίωσε σε ηλικία 67 ετών, πριν προλάβει να γίνει η εκδίκαση της υπόθεσής του σε δεύτερο βαθμό.

Έτσι έφυγε από τη ζωή ένας από τους μεγαλύτερους μουσικοσυνθέτες της χώρας μας.

Η υπόθεση της δολοφονίας στην εκπομπή ”Η Μηχανή του Χρόνου”:

————–

Με πληροφορίες από: zougla, news247.gr, tanea.gr, sygklonistikagegonota.blogspot.gr, wikipedia