Διαφωνεί η ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ με απόφαση του ΔΣ Λακατάμιας για συμφωνία συλλογής σκυβάλων

Έντονη διαφωνία και απογοήτευση για την κατά πλειοψηφία προχθεσινή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δήμο Λακατάμιας με την οποία προχωρεί σε προσφορές για ανάθεση των υπηρεσιών σκυβάλων σε ιδιωτική εταιρεία χωρίς να τεθούν όροι και προϋποθέσεις που καθιστούν υπόχρεο τον ανάδοχο να σέβεται τα εργασιακά θέσμια και τις συλλογικές συμβάσεις “με σκοπό να διασφαλίζονται αξιοπρεπείς και ρυθμισμένοι όροι εργασίας στους εργάτες σκυβάλων”, εκφράζει η ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ.

Ξεκάθαρα οι εργαζόμενοι αφήνονται απροστάτευτοι μπροστά στην εργασιακή εκμετάλλευση και εργοδοτική αυθαιρεσία, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είχαν προτείνει συγκεκριμένη ρύθμιση με την οποία αυτό μπορούσε να επιτευχθεί, προστίθεται. Οι Δήμοι ως δημόσιοι οργανισμοί έχουν ευθύνη και υποχρέωση να πράττουν με τρόπο που να γίνονται σεβαστά τα εργασιακά δικαιώματα, όπως και το Κράτος ανάλογα πράττει όταν αναθέτει σε ιδιωτικές εταιρείες έργα του Δημοσίου όπου ο Ανάδοχος είναι υπόχρεος να σέβεται και να εφαρμόζει τους Πρότυπους Κανόνες για τους όρους εργοδότησης όπως ισχύουν στη συλλογική σύμβαση του κλάδου, σύμφωνα με τη συντεχνία.

Η ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ δηλώνει ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια με όλα τα μέσα που διαθέτει για να αποτρέψει πρακτικές εναντίον των εργαζομένων τους οποίους θα ενημερώσει σχετικά.

Ζητά επίσης την κατανόηση και τη στήριξη των δημοτών στην Λακατάμια και σε όλους τους Δήμους σε αυτή τη προσπάθεια η οποία δεν αφορά βέβαια μόνο στη προστασία μιας ομάδας ευάλωτων εργαζομένων αλλά επεκτείνεται στην προστασία του συνόλου των εργαζομένων και της κοινωνίας, όπως αναφέρεται.

Πηγή: ΚΥΠΕ