Επ.Ελέγχου: Εξέτασε την έκθεση του Γ. Ελεγκτή για τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες

Αδυναμία στην αξιοπιστία του συστήματος καταγραφής ζώων, πρόβλημα με μονοπώλιο ιδιωτικής εταιρείας στη διαχείριση ζωϊκών αποβλήτων, ζήτημα με τις επιθεωρήσεις στα σφαγεία, αλλά και θέματα που έχουν να κάνουν με την είσπραξη των οφειλόμενων προς το κράτος, εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία σε έκθεσή της για τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, την οποία εξέτασε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου.

Συγκεκριμένα, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στο γεγονός, μεταξύ άλλων, ότι 43 ζώα τα οποία είχαν δηλωθεί ως νεκρά είχαν εντοπιστεί στα κατεχόμενα. «Δεν μιλούμε για θέματα προβλήματος στο μηχανογραφικό των Κτηνιατρικών μιλούμε για το όλο σύστημα», είπε. Αναγνώρισε ότι επειδή σίγουρα για να υπάρχει αξιοπιστία του συστήματος θα πρέπει και οι κτηνοτρόφοι και όλοι οι εμπλεκόμενοι να συνεργάζονται, προσθέτοντας ότι ο νόμος δίνει στην αρμόδια αρχή την εξουσία επιβολής προστίμου.

Αναφορά έκανε εξάλλου και στο γεγονός ότι το σύστημα χρησιμοποιείται και για επιχορηγήσεις για ευρωπαϊκά κονδύλια και «είναι πολύ σημαντικό το σύστημα να είναι αξιόπιστο». Ο Διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών Χριστόδουλος Πίπης ενημέρωσε ότι το θέμα έχει πάρει την οδό της Δικαιοσύνης και αφορούσε την συνεννόηση υπαλλήλου του αναδόχου που χειρίζεται ζωϊκά απόβλητα με τον εν λόγω κτηνοτρόφο.

Σε σχέση με το μονοπώλιο που υπάρχει στη διαχείριση ζωϊκών αποβλήτων βοοειδών και μικρών μηρυκαστικών ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι από το 2006 «δεν έχουμε άλλον να σπάσει το μονοπώλιο». Έχει 41 χρόνια, πρόσθεσε, δεν καταφέραμε ως κράτος να σπάσουμε το μονοπώλιο. Κάτι πρέπει να κάνει η Πολιτεία και την ευθύνη την έχει το Υπουργείο Γεωργίας, ανέφερε. Αναφορικά με αυτό το ζήτημα ο κ. Πίπης είπε ότι πρόκειται για μια δραστηριότητα η οποία είναι πολύ δαπανηρή καθώς και ότι η Κύπρος είναι πολύ μικρή αγορά. Αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες που έγιναν για να ενθαρρυνθούν άλλοι να δραστηριοποιηθούν άλλοι στο παρελθόν οι οποίες δεν είχαν τελικά αποτέλεσμα.

Άλλο σημείο που εγείρει η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας είναι ότι δεν γίνονται οι έλεγχοι που πρέπει να γίνονται στα σφαγεία. Είναι θέμα δημόσιας υγείας, είπε, πρέπει να υπάρχει επαρκής έλεγχος. Για το ζήτημα των καθυστερημένων εσόδων, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι υπάρχουν κάποιες διευθετήσεις με οφειλέτες των διαφόρων σφαγείων οι οποίες δεν είναι προς όφελος του κράτους. Έκανε αναφορά σε συγκεκριμένη περίπτωση η οποία πλήρωνε €10.000 το μήνα για οφειλές ύψους €1 εκατ. λέγοντας ότι οι άτοκες ρυθμίσεις είναι μιας μορφής κρατική ενίσχυση. Προς αυτό ο Διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών ενημέρωσε σχετικά, μεταξύ άλλων, ότι έχει καταχωρισθεί αγωγή και πλέον τοκίζεται το πόσο καθώς και ότι αν και οι Υπηρεσίες ζήτησαν τον Μάρτιο 2015 όπως γίνεται πληρωμή €30.000 το μήνα, ο οφειλέτης πληρώνει από δική του πρωτοβουλία €15.000 το μήνα. Το ποσό οφειλής ανέρχεται τώρα σε περίπου €600.000, εϊπε ερωτηθείς σχετικά.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικών Πόρων και Περιβάλλοντος Λούης Τσαγγαρίδης ανέφερε ότι η ειδική έκθεση αφενός επιβεβαίωσε θέματα και προβλήματα τα οποία ήταν γνωστά σε εμάς και τα οποία ήδη χειριζόμαστε με τις ΚΥ ενώ ταυτόχρονα έφερε στην επιφάνεια και άλλα θέματα τα οποία χρήζουν προσοχής. Σε σχέση με τις αδυναμίες που εντοπίστηκαν στο σύστημα καταγραφής ζώων, εξήγησε ότι πρόκειται για μια ανοιχτή απογραφή όλων των ζώων που υπάρχουν στην Κύπρο.

Υπάρχει ένα σύστημα το οποίο θεωρούμε ότι είναι αποδοτικό, είπε, προσθέτοντας ότι σίγουρα υπάρχουν θέματα για βελτίωση. Όσο αποδοτικό και να είναι, διευκρίνισε, υπάρχει και το θέμα της συμμόρφωσης, Ανέφερε επίσης ότι το γεγονός ότι υπάρχουν αδυναμίες είναι κάτι που εντοπίζεται και στην υπόλοιπη ΕΕ, προσθέτοντας ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι επιδόσεις του συστήματος στην Κύπρο είναι αρκετά ψηλές.

Σε σχέση με την διαχείριση των ζωϊκών αποβλήτων ενημέρωσε τους Βουλευτές ότι το Υπουργείο είναι έτοιμο να προχωρήσει με αποφάσεις. Όντως, αναγνώρισε, υπάρχει μονοπώλιο. Πρόθεση του Υπουργείου, είπε, είναι να βγούμε με ανοιχτό μακροπρόθεσμο διαγωνισμό ο οποίος θα ενθαρρύνει άλλους ενδιαφερόμενους να δραστηριοποιηθούν. Ανέφερε επίσης ότι η υφιστάμενη υποδομή που υπάρχει δεν είναι ούτε και η καλύτερη από πλευράς λειτουργικού κόστους, αλλά και από πλευράς περιβάλλοντος. Θα βγούμε σε νέο διαγωνισμό ο οποίος θα δώσει την ευκαιρία σε νέους παίκτες να «μπουν στο παιχνίδι», αλλά ταυτόχρονα θα ανεβάσουμε και τα περιβαλλοντικά πρότυπα, πρόσθεσε.

Σε σχέση με τις παρατηρήσεις για τα σφαγεία και για την ποιότητα των ελέγχων, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Γεωργίας ενημέρωσε ότι θα γίνει μια προσπάθεια ανάθεσης των ελέγχων σε ιδιωτικό διαπιστευμένο φορέα ο οποίος θα ελέγχεται από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες. Σημείωσε ωστόσο ότι οι έλεγχοι που γίνονται είναι σε αποδεκτά επίπεδα, δεν υπάρχουν προβλήματα σε ότι αφορά την ασφάλειας των ζωϊκών προϊόντων.

Διαβάστε επίσης:
Περίπου 15.400 δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε σχολεία μέχρι σήμερα

Ο κ. Πίπης αναφέρθηκε επίσης, μεταξύ άλλων, στην υποστελέχωση του προσωπικού, αφού από 75 οι κτηνίατροι τώρα είναι 55, ενώ υπάρχει και προσωπικό αποσπασμένο σε άλλες Υπηρεσίες του κράτους. Σε δηλώσεις του μετά την συνεδρία της Επιτροπής ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι «φαίνεται ότι στη διαχείριση των ζωϊκών αποβλήτων υπάρχει ένα ιδιωτικό μονοπώλιο με αποτέλεσμα το κράτος να είναι «στα χέρια» συγκεκριμένης επιχείρησης και να ξοδεύει εκατ. ευρώ χωρίς να μπορεί να ελέγξει αποτελεσματικά ένα πολύ σημαντικό τομέα της διαχείρισης αποβλήτων εν γένει και ειδικά το ζήτημα που αφορά και την ρύπανση του περιβάλλοντος».

Πηγή: ΚΥΠΕ