Η ΕΚΥΣΥ καλεί την Κυβέρνηση να συζητήσει το πρόβλημα της κακοποίησης ηλικιωμένων

Η Ένωση Κυπρίων Συνταξιούχων (ΕΚΥΣΥ) καλεί την κυβέρνηση να συγκαλέσει σύσκεψη όλων των ενδιαφερομένων – εμπλεκομένων μερών, συμπεριλαμβανομένων των οργανώσεων των συνταξιούχων, για να ασχοληθούν σοβαρά με το ανθρωπιστικό σοβαρό πρόβλημα της κακοποίησης ηλικιωμένων.

Σε ανακοίνωση με αφορμή την 15η Ιουνίου που έχει καθιερωθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως παγκόσμια ημέρα κατά της κακοποίησης των ηλικιωμένων, η ΕΚΥΣΥ αναφέρει ότι η καθιέρωση της παγκόσμιας ημέρας δίνει το έναυσμα στους εμπλεκομένους για να αναγνωρίσουν το πρόβλημα, να δημιουργήσουν πολιτικές που προωθούν το σεβασμό των δικαιωμάτων των ηλικιωμένων και να τους παρέχουν τα εργαλεία για να συνεχίσουν να είναι ενεργοί πολίτες.

Αναφέρει ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ένα ποσοστό 4-6% των ηλικιωμένων υφίστανται κάποιας μορφής κακοποίησης η οποία συνήθως παραμένει κρυφή διότι τα άτομα που υπέστησαν βία φοβούνται να κάνουν καταγγελία.

Η βελτίωση της νομοθεσίας για την λειτουργία των στεγών ηλικιωμένων όπως και η λήψη μέτρων για την διασφάλιση καλύτερης ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων μας οι οποίοι πρέπει να έχουν μια αξιοπρεπή διαβίωση επιβάλλεται, προσθέτει.

Η ΕΚΥΣΥ αναφέρει ότι απέστειλε πρόσφατα επιστολή προς την Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου «για να επιληφθεί των σοβαρών προβλημάτων που παρουσιάζονται σε γηροκομεία» και προσθέτει ότι με βάση καταγγελίες που είχε «δεκάδες ηλικιωμένοι που διαμένουν σε γηροκομεία, οδηγήθηκαν εσπευσμένα στα νοσοκομεία με συμπτώματα θερμοπληξίας».

Διαβάστε επίσης:
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ελλείπον Πρόσωπο – Μήπως την έχετε δει; (Εικόνα)

«Ο λόγος είναι ότι στις στέγες ηλικιωμένων δεν τίθενται σε λειτουργία τα συστήματα κλιματισμού κάτω από το φόβο της μετάδοσης του κορωνοϊού», αναφέρει και προσθέτει ότι «με τις ψηλές θερμοκρασίες αυτή η διαδικασία και πρακτική αποδείχτηκε επικίνδυνη, με τους ηλικιωμένους να κινδυνεύουν άμεσα από θερμοπληξία».

Πηγή: ΚΥΠΕ