Οι προοπτικές της οικοδομικής βιομηχανίας στην μετά-κορωνοϊού εποχή στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής

Οι δυνατότητες, τα προβλήματα και οι προοπτικές που υπάρχουν στην οικοδομική βιομηχανία της Κύπρου στην μετά κορωνοϊού εποχή συζητήθηκαν σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή, Εμπορίου, Ενέργειας, Βιομηχανίας και Τουρισμού, με τους φορείς της βιομηχανίας να εκφράζουν αισιοδοξία για το μέλλον.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού η οικοδομική βιομηχανία είναι ένας κεντρικός πυλώνας στήριξης της κυπριακής οικονομίας με δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και εργοδοτεί ευρύτατο φάσμα επαγγελματιών αλλά και εμπόρων.

Όπως είπε όλοι οι παρευρισκόμενοι, φορείς της βιομηχανίας τόνισαν την τεράστια σημασία που έχει το θέμα των πολιτογραφήσεων και ότι το πρόγραμμα πρέπει να συνεχιστεί μέσα στα νέα αυστηρά πλαίσια και κανονισμούς που έχουν καθοριστεί, αφού είναι πολύ ευεργετικό για την βιομηχανία.

Επίσης, ανέφερε ο κ. Κυπριανού, τονίστηκε η εξαιρετική σημασία των κινήτρων που είναι είτε πολεοδομικά, όπως η πολεοδομική ή αμνηστία, είτε άλλα γενικότερα κίνητρα που έχουν εκδοθεί και θα συνεχίσουν να εκδίδονται. Ζητήθηκε, πρόσθεσε, η επέκταση των συγκεκριμένων πολεοδομικών κινήτρων αφού η οικονομία έχει κτυπηθεί από την πανδημία.

Ακόμα, όπως ανέφερε, οι φορείς της οικοδομικής βιομηχανίας θεώρησαν εξαιρετικά τα κίνητρα που αφορούν την επιδότηση του επιτοκίου για απόκτηση κατοικίας από νέα ζευγάρια, κάτι που θα βοηθήσει τη χρηματοδότηση της αγοράς, μαζί και με τη ρευστότητα που έχουν οι τράπεζες, την στήριξη των επιχειρήσεων στην οικοδομική βιομηχανία μέσα από φτηνή δανειοδότηση με μηδενικό επιτόκιο, αλλά και όλα τα άλλα προγράμματα στήριξη της κυπριακής οικονομίας.

Συζητήθηκαν επίσης οι επιπρόσθετες δυνατότητες που δίνει στην οικοδομική βιομηχανία η ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού για το έδαφος των βρετανικών βάσεων που περιέρχεται υπό διοίκηση στην Κυπριακή Δημοκρατία, μετά τη συμφωνία που έκανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

«Τεράστιες περιοχές μπαίνουν πλέον στον πολεδομικό χάρτη και χιλιάδες συμπολίτες μας κάτοικοι περιοχών, κοινοτήτων ή και δήμων που ανήκουν στις βρετανικές βάσεις, αποκτούν πλέον δικαίωμα στην περιουσία τους, τόσο ανάπτυξης, όσο και πώλησης και αυτό θα δώσει επιπρόσθετο σπρώξιμο στην ανάκαμψη, πιο έγκαιρα, της οικοδομικής βιομηχανίας», ανέφερε. Η συμφωνία είπε, αφορά 200 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους.

Ο κ. Κυπριανού είπε επίσης ότι συζητήθηκε η επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως. Αναφέρθηκε στην ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων, την άμεση έκδοση πολεοδομικής άδειας για μικρές οικοδομές που δεν θα υπερβαίνει τον ένα μήνα, αλλά και η έκδοσης άδειας οικοδομής σε 24 ώρες για μικρές οικοδομές. Πρόσθεσε ότι από όλους τους παρευρισκόμενους έχει επισημανθεί η ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών αδειοδότησης, είτε αυτό αφορά προκαταρκτικά ερωτήματα, είτε αυτό αφορά άδειες οικοδομής και πολεοδομικές άδειες. Όπως είπε, το Τμήμα Πολεοδομίας έχει αντιληφθεί το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει και κάνει ενέργειες για εκσυγχρονισμό της πολεοδομικής βιομηχανίας, της επαγγελματική ευθύνης σε μελετητές και εξέφρασε τη βεβαιότητα τους επόμενους μήνες να υπάρξουν πολλές αλλαγές ώστε να μην υπάρξει τροχοπέδη στην ανάπτυξη.

Διαβάστε επίσης:
Ολοκληρώθηκε η συζήτηση του νομοσχεδίου για την Ενιαία Υπηρεσία Επιθεωρήσεων

Ανέφερε τέλος ότι υπάρχει αισιοδοξία για το μέλλον της οικοδομικής βιομηχανία και ότι η Κύπρος παραμένει ένας ελκυστικός προορισμός τόσο για επενδυτές όσο και για συνταξιούχους που αποφασίζουν να συνταξιοδοτηθούν στην Κύπρο.

Πηγή: ΚΥΠΕ