ΟΠΟΚ: Όχι στην αδειοδότηση πολυόοφων οικοδομών στις περιοχές ειδικού χαρακτήρα

Η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου (ΟΠΟΚ), σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι παρακολουθεί με ανησυχία τα προβλήματα και τις μη αντιστρέψιμες επιπτώσεις που προκαλεί η χωρίς περιορισμούς σε ύψος ανεγειρόμενων κτιρίων, εντός ή και εκτός των προνοιών της κειμένης νομοθεσίας.

Ακόμα και στις περιπτώσεις, προσθέτει, που επαρκώς καθορίζονται στα τοπικά σχέδια, σε αρκετές περιπτώσεις οι πολεοδομικές αρχές παρερμηνεύουν ή ακόμα και συνειδητά παραβιάζουν τις σχετικές πρόνοιές τους.

Σημειώνει ότι η ανέγερση πολυώροφων κτιρίων σε όλες τις πόλεις αποτελεί ειδικό θέμα που τείνει να ξεφύγει από οποιοδήποτε έλεγχο ενώ και μελέτες επιπτώσεων στο περιβάλλον, όπου και όπως εκπονούνται και αξιολογούνται, δεν αποτρέπουν τις δυσμενείς επιπτώσεις του συγκεκριμένου μοντέλου.

Η ΟΠΟΚ σε υπόμνημα της προς το Δήμαρχο και τα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκωσίας αναφέρεται στην αδειοδότηση για ανέγερση δυο ακόμα πολυώροφων οικοδομών.

Στην πρώτη περίπτωση, πρόκειται για οκταώροφη ή και δεκαώροφη οικοδομή στην οδό Κινύρα, εντός της ΠΕΧ Λήδρα Πάλας. Η διαδικασία βρίσκεται στο τελικό στάδιο εξέτασης από το Δημοτικό Συμβούλιο. Μέχρι τώρα έχουν έντονα εκφράσει τη διαφωνία τους η Επιτροπή Διατήρησης του Δήμου, το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, το Τμήμα Αρχαιοτήτων, το ΕΤΕΚ, ο ΠΟΑΚ, το ICOMOS, οι Φίλοι της Λευκωσίας, η Επιτροπή Κατοίκων Αγίου Αντρέα ενώ έχουν συλλεγεί εκατοντάδες υπογραφές από κατοίκους της περιοχής και πέραν των χιλίων δημότες.

Διαβάστε επίσης:
Απαγωγή Μαρκέλλας: Άρπαξε το παιδί για να ασελγήσει σε βάρος του

Κοινή θέση και αίτημα είναι η τήρηση του ύψους/αριθμού των ορόφων στο επίπεδο των υφιστάμενων στην περιοχή οικοδομών και, αυτονόητα, ο σεβασμός της νομοθεσίας. Στη δεύτερη περίπτωση, σημειώνεται πως πρόκειται για «προτεινόμενες διάφορες παραλλαγές παραβίασης των προνοιών της νομοθεσίας».

Πηγή: ΚΥΠΕ